3 ze 4 mobilů z druhé ruky obsahují citlivé informace. Jak trvale smazat paměť?

 

Poslali jste svůj sice starší, ale stále fungující mobil dále do světa za pomoci aukčního serveru či bazaru? A vymazali jste z něj důkladně všechna data? Ukazuje se, že Češi tento důležitý krok často opomíjejí – tři čtvrtiny mobilů z druhé ruky v sobě mají nesmazané fotky, kontakty, SMS zprávy, e-maily a další osobní či citlivé materiály. Jak zajistit, aby se nikdo nedostal k vašim soukromým datům?

Češi zapomínají mazat data z telefonů, které prodávají dál.Prodáváte telefon? Nezapomeňte smazat veškerá data! 

Téměř každý Čech vlastní mobil, vždyť jen za loňský rok se v České republice prodalo přes 3,4 milionu nových mobilních telefonů. A protože se jejich nabídka neustále proměňuje a rozšiřuje, přibývá lidí, kteří svůj starší přístroj mění za čerstvější model. Zánovní mobily poté často putují na nejrůznější aukční servery či do bazarů.

Neopatrnost Čechů při prodeji použitých mobilů odhalil průzkum služby Aukrobot, která patří do portfolia aukčního serveru Aukro.cz a věnuje se mimo jiné i prodeji mobilních telefonů. Zástupci internetového nástroje Aukrobot zjistili, že z pěti set mobilů obsahují téměř čtyři stovky nesmazaný obsah původních majitelů.

TIP

Mohlo by vás zajímat:

 

V mobilech z druhé ruky zůstávají fotky i výpisy z účtu

Co se v telefonech z druhé ruky nejčastěji skrývá? Jsou to fotky a videa. Tento typ obsahu může v telefonu zůstat i po resetu do továrního nastavení, neboť bývá často uložen na microSD kartě, na jejíž vymazání mohou původní majitelé snadno zapomenout.

V některých použitých telefonech však zůstávají i důležitější a velmi citlivé dokumenty – například výpisy z účtů, certifikáty pro internetové bankovnictví, důležité kontakty či přístupy k emailovým účtům.

Pokud by se k mobilu s takto soukromým obsahem dostal podnikavý nepoctivec, mohl by lehkomyslný prodejce za to, že poslal telefon plný osobních informací dál do světa, zažít nejedno nepříjemné překvapení.

Vymažte data – napořád!

 

Není systém jako systém

Každý mobilní operační systém pracuje s daty trochu odlišným způsobem, a proto vždy hledejte postup právě pro ten váš. Na internetu snadno vypátráte řadu účinných návodů. Vymazání dat ale rozhodně nepodceňujte.

 

I když jste se rozhodli telefon vyměnit po krátké době, stihl přístroj nasbírat velké množství dat. Nejedná se navíc pouze o soubory, které jste do telefonu uložili vědomě, chytrý mobilní telefon do svých útrob automaticky ukládá také nejrůznější kontakty, přihlašovací hesla či údaje z mobilních aplikací.

Pokud chcete mít před prodejem telefonu jistotu, že nový majitel z vašeho někdejšího mobilu nezíská jakékoliv soukromé či zneužitelné informace, je nutné být důsledný a důkladně telefon „vyčistit“ od veškerých stop, které jste v něm zanechali. Jenže klasické smazání dat následované vrácením telefonu do továrního nastavení mnohdy nestačí.

Neplatíte svému operátorovi až příliš?Srovnat tarify

I když se na první pohled může zdát, že je mobil prázdný a veškeré osobní informace jsou nenávratně smazané, mohou být v operačním systému přístroje stopy, podle nichž dokáže člověk znalý problematiky data obnovit.

3 + 1 KROK KE SMAZÁNÍ DAT Z INTERNÍ PAMĚTI MOBILU

(Vhodné pro chytré telefony se systémem Android od verze 3.0 a vyšší.)

  • 1. KONTROLA ZÁLOHOVÁNÍ
    Ujistěte se, že jste veškerá data a informace, které v budoucnu budete potřebovat a neradi byste o ně přišli, zálohovali či „přetáhli“ na jiné bezpečné místo. Následující kroky vás totiž obsahu mobilu nadobro zbaví.

  • 2. AKTIVACE ŠIFROVÁNÍ
    V menu klikněte na ikonu Nastavení (Settings), kde v položce Zabezpečení (Security) vyberte možnost Šifrovat telefon/zařízení (Encrypt phone). Krok potvrďte. Dojde k restartu telefonu, při němž bude telefon zašifrován. Tento proces může trvat i hodiny, takže mobil nechte běžet, dokud činnost nedokončí. Zajistěte, aby celou operaci nepřerušila vybitá baterie. Šifrování zajistí, že data, která by v telefonu případně zůstala, nikdo nedokáže přečíst.
  • 3. OBNOVENÍ TOVÁRNÍHO NASTAVENÍ
    Po zašifrování telefonu proveďte obnovení továrního nastavení. To opět najdete v Nastavení (Settings), v položce Záloha a obnova dat (Backup & reset), kliknutím na Obnovení továrních dat (Factory data reset). Ujistěte se, že mažete opravdu všechna data, a potvrďte.
  • BONUSOVÝ KROK
    Chcete-li mít absolutní jistotu, že z vašeho starého telefonu nic „nevydoluje“ ani osoba znalá problematiky šifrování, můžete přidat ještě trik, který použijete mezi 1. a 3. krokem. Ten spočívá v tom, že po zálohování zaplníte telefon naprosto bezcennými daty (např. fotkami z internetu) a přepíšete jimi celou paměť i všechny soubory v ní. Stejným způsobem můžete naložit i s informacemi na externí paměťové kartě – přehrajte je bezcennými daty a pak kartu zformátujte.
 
Hodnocení článku:
Počet hlasů: 12
 

 
Oblíbení mobilní operátoři