Jak vybrat zahradní gril: Na elektřinu, plyn nebo dřevěné uhlí?

 

Ideální zábava na letní víkendy? Stále více Čechů propadá kouzlu grilování. Pravidelně griluje skoro třetina domácností. Že ještě nemáte vlastní gril? Zkuste si vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat, podle našeho srovnání různých typů grilů.

Ve Spojených státech a severských zemích mají rodiny často více než jeden gril. 

Česko v posledních letech zachvátila přímo grilovací mánie. Kdo nemá svůj vlastní gril, skoro jako by neexistoval. Oblíbenou letní kombinací se stalo posezení s přáteli u grilu a piva. Nejrozšířenější variantou u nás zůstává gril na dřevěné uhlí, i když také další typy grilů (od elektrických, plynových přes vodní či peletové) získávají na popularitě. My se budeme věnovat třem základním typům; elektrickému, plynovému a grilu na dřevěné uhlí či brikety.

Gril na dřevěné uhlí: Skvělá chuť ohně za cenu složité přípravy

Milovníci grilování na uhlí či dřevěných briketách nedají dopustit na výraznou kouřovou chuť grilovaných pochoutek. Jenže pocit masa „jako z ohniště“ je vykoupen větší porcí dřiny.

Počkáte si 20 až 30 minut od rozehřátí, než budete moci začít s grilováním. Až budou vaši přátele spokojeně oddechovat s plnými žaludky, budete se muset poprat s likvidací použitého uhlí a následným čištěním grilu. Grily na uhlí se totiž hodně špiní, takže občas potřebují vydrhnout. Navíc při samotné přípravě se vám může stát, že maso připálíte, protože zde není možné regulovat teplotu.

Trochu si ulehčíte život, když budete hledat grily na uhlí s funkcí snadného zapálení a uhašení (Quick Start a Quick Stop.) Cenově patří grily na dřevěné uhlí k těm nejméně náročným na vaši peněženku. Seženete klidně i gril za dvě stovky, ale takové výrobky vám moc dlouho nevydrží. Po dvou grilovacích sezónách nejspíš poputují do skládku. K nízké ceně grilu ale nezapomeňte připočíst dodatečné náklady na palivo, které budete také muset někde skladovat. Ze souboje dřevěného uhlí a briket vychází vítězně uhlí, protože brikety obsahují více popela. Kvůli dýmýcímu kouři se nehodí na balkony či terasy městských bytů. Z odkapávajícího tuku zase nebudou moc jásat příznivci zdravé stravy.

Elektrické grily: Grilování snadno a rychle

U grilování s elektřinou toho moc řešit nemusíte. Pokud platíte účty za elektrickou energii, paliva máte pořád dostatek.

Gril se snadno se přenáší i kvůli svým malým rozměrům. Můžete ho použít prakticky kdekoli, když je v dosahu zásuvka. Údržba nevyžaduje žádnou zvlášť náročnou péči i čištění zvládne každý bez větších obtíží. Při kulinářském snažení pomůže snadná regulace teploty. Elektrický gril nečoudí, takže se nemusíte bát stížností naštvaných sousedů. Hravě proto můžete grilovat i na balkonech paneláků. Elektrický gril můžete připravovat lahůdky i uvnitř, takže umožňuje celoroční používání. Přes zmíněné výhody někteří fandové barbecue elektrické grily zavrhují. Chybí jim totiž charakteristická kouřová chuť masa, kterou docílíte pouze s grily na dřevo.

Vybrali jste elektrický gril? I levného dodavatele?Ceny elektřiny

Nejlevnější gril na elektřinu koupíte přibližně za tisícovku, ale nižší cena kompenzuje jiné nedostatky. Často to může být právě nižší výkon přístroje, který zaviní, že silnější kusy masa se budou hůře propékat. Kvalitní elektrický gril proto hledejte spíše za cenu od dvou tisíc nahoru. Výkon by měl přesahovat aspoň 2000 V.

Plynový gril na zahradní grilovačku pro mnoho hladových krků

Pro pořádání grilovacích párty nebo velkých rodinných sešlostí nad křupavě opečeným masem se ideálně hodí plynové grily. Po rozehřátí můžete grilovat do méně než 10 minut. Teplo, které plynový gril dokáže vyvinout, je někde ve středu mezi méně výhřevným elektrickým a žár sálajícím grilem na dřevo. Z grilu neodkapává tuk, ani nedýmí štiplavý kouř, proto mohou v jeho blízkosti běhat malé děti nebo se potácet vaši společensky unavení přátelé. Stejně jako u elektrického grilu můžete regulovat teplotu.

 

Plynové grily se výborně hodí na přípravu kuřat nebo ryb.

 

Klasická výtka zastánců grillu na dřevo přetrvává, ale nezaměnitelnou kouřovou chuť častečně supluje tzv. Aroma systém. Jedná se o misky, které lze naplnit třeba vínem, pivem nebo vodou s kořením, a maso pak získá jejich aroma. Gurmáni také ocení, že u plynového grilu se díky poklopu maso rovnoměrně propeče a zůstane správně šťavnaté. Čištění a údržba se ani zdaleka nepodobá lápáliím s grily na dřevěné uhlí. Plynové grily nabízí různé vychytávky jako vyměnitelný střed, díky kterému se gril rázem promění na pánev wok nebo kámen na pizzu.

Tyto grily také vynikají poměrně dlouhou životností, což se ale také odráží na jejich vyšší ceně. Za kvalitní plynový gril můžete zaplatit pár tisíc, ale ceny se mohou vyšplhat i přes dvacet tisíc. Samozřejmě něco utratíte i za palivo v podobě propan butanových láhví. K nevýhodám plynových grilů můžeme připočíst, že zaberou relativně hodně místa.

 
Hodnocení článku:
Počet hlasů: 2
 

 
https://adfdata.cz/img/Bannery/plyn.png
Oblíbení dodavatelé
50 rad a tipů jak ušetřit na energiích
ebook
Chcete zjistit, jak doma ušetřit na energiích? Zadejte do políčka níže svou emailovou adresu a my vám eknihu ZDARMA zašleme.
Děkujeme za zájem o náš e-book.
Vyskytla se neočekávaná chyba, zkuste to prosím později.