NÁVOD: Jak vymazat historii na počítači i svou digitální stopu?

 

Nemusíte být zrovna terorista, ujíždět si na lechtivých videích, nebo trpět paranoiou, pokud po sobě chcete zamést svou digitální stopu. Třeba si jen nepřejete, aby vaše drahá polovička vyslídila, jakým dárkem ji nebo jeho chcete překvapit k narozeninám, netoužíte po tom, aby váš zaměstnavatel nebo kolegové věděli, jak jste trojčili na oslavě promoce, nebo nepotřebujete, aby další návštěvník knihovny věděl o tom, že máte na noze ten divnej pupínek, na kterej nespíš umřete, teda podle Googlu. Proto jsme sepsali jednoduchý návod, jak vymazat historii v internetovém prohlížeči, na počítači i Facebooku, a navíc přihodili pár tipů, jak chránit svá osobní data.

 

Pokud využíváte cizí nebo sdílený počítač, vyplatí se mazat historii prohlížení opravdu pokaždé, stejně tak když se připojujete přes veřejnou Wi-Fi síť, která je volně přístupná komukoliv. V druhém případě ovšem existuje ještě možnost číslo dvě: zřídit si VPN neboli virtuální privátní síť. Tím si vytvoříte jakousi neprůstřelnou vestu. Veškerá vaše komunikace bude šifrována, čímž zamezíte cizím uživatelům, aby mohli sledovat váš pohyb, také můžete skrýt svou IP adresu a vybrané aplikace nabízí i možnost obcházení geolokačních zámků, což ocení zejména uživatelé, jenž často sledují zahraniční streamy. Aplikace jsou k dispozici jak pro PC a notebooky, tak pro mobilní telefony se systémem iOS a Android, např.: VPN Unlimited, VPNSecure, Pure VPN nebo Tiger VPN. 

Kdo maže, na toho si nepřijdou

Pravidelně byste měli mazat zaprvé údaje v My activity. Tento nástroj je totiž očima i ušima společnosti Google, takový Velký bratr, který vás neustále sleduje. Co vyhledáváte, kam klikáte, odkud se připojujete atd. Sesbírané údaje o vaší osobě můžete smést z povrchu zemského po jednotlivých dnech, týdnech, měsících, nebo to vzít pěkně z gruntu od počátku věků. To už je na vás. A když už budete v tom, rovnou vypněte historii polohy a sbírání informací o zařízeních.  

Až budete mít hotovo, vrhněte se na smazání historie vyhledávání. Postup se pro každý prohlížeč trochu liší (Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Opera aj.). My se podíváme na zametání internetových stop ve dvou nejpoužívanějších.

Jak vymazat historii na počítači v Google Chrome

1) Buď kliknete v pravém horním rohu obrazovky na ikonu tří vodorovných čar, která je pojmenována „Přizpůsobit a ovládat Google Chrome“ a vyberete čtvrtou položku v seznamu „Historie“, anebo si zkrátíte cestu dvojklikem kláves CTRL + H. Oběma způsoby se dostanete sem:

 

2) Kliknete na „Historie“ a pak na „Vymazat údaje o prohlížení“, kde si budete moci zvolit, jak dlouhé časové období si přejete zlikvidovat. Pokud chcete, aby v propadlišti dějin skončily všechny vaše pohyby po webu, vyberete možnost „Od počátku věků“.

 

3) Pro smazání historie prohlížení Google Chrome stačí zaškrtnout první čtyři možnosti (Historie procházení, Historie stahování, Soubory cookie a další data webů a pluginů, Obrázky a soubory v mezipaměti), kliknout na „Vymazat údaje o prohlížení“ a budete mít znovu čistý štít.

Jak vymazat historii na počítači v Internet Explorer

1) I u prohlížeče Internet Explorer máte dvě možnosti, jak začít s vymazáváním internetové historie. Buď to zvládnete dvojklikem kláves Alt + X, anebo myší zašátráte opět vpravo nahoru, kliknete na ikonu ozubeného kola a vyberete předposlední položku ze seznamu „Možnosti Internetu“.

Internet Explorer smazání historie (1. krok) 

2) V záložce „Obecné“ na spodní části najdete sekci věnovanou „Historii procházení“, kde kliknete na tlačítko „Odstranit“. Tady opět zaškrtnete první 4 možnosti a klikneme na „Odstranit“.

Internet Explorer vymazání historie (2. krok) 

Kouzlo anonymních oken

Pokud předem víte, že zabrousíte na stránky, o nichž by se neměla ani živá duše dozvědět, že jste tam byli, nemusíte si dělat hlavu se zahlazováním stop vašich kliků ve virtuální realitě. Brouzdat po internetu totiž můžete zcela nepovšimnuti v režimu tzv. anonymního prohlížení. To znamená, že při vašem šmejdění internetem se prohlížené stránky nebudou nikam zaznamenávat.

Jak to zařídíte? V prohlížeči Google Chrome stačí zmáčknout trojkombinaci kláves Ctrl + Shift + N, která současně platí i pro anonymní prohlížení v Opeře. Pro Internet Explorer si můžete zapamatovat stisk 3 kláves Ctrl + Shift + P, který spolehlivě zafunguje i v dalším prohlížeči, Mozilla Firefox. Komu pomáhají mnemotechnické pomůcky, tak P v tomto případě znamená In Private (z angl. v soukromí).  

Kolik platíte za internet?Srovnat ceny

Žádáte o novou práci nebo vízum?

Devět z deseti personalistů využívá k prověřování potencionálních zaměstnanců sociální sítě. Snadno tak zjistí, jestli jste si například trochu přikrášlili životopis. Mnohdy se také stává, že na základě obsahu internetových profilů uchazeč dokonce není pozván k pohovoru. K podobné kontrole chtějí přistoupit i americké úřady. Žadatelé o vízum budou muset do žádosti uvést svá uživatelská jména na sociálních sítích za posledních pět let a rovněž telefonní čísla a e-mailové účty, které v této době používali.

 

Na sociálních sítích na každého špínu najdeš... 

Sociální sítě, ať už Facebook, Instagram, Twitter, SnapChat nebo jiné, jsou kapitola sama pro sebe. Nejen, že se to na nich jen hemží vašimi fotografiemi, komentáři a dalšími písemnými výplody za poslední životní dekádu, také z nich lze velmi snadno zjistit, co máte rádi za oblečení, kam chodíte na obědy, jakou posloucháte muziku i jestli se zrovna chystáte navštívit nějakou akci. Zkrátka informace, které nechceme dávat na odiv celému světu ve virtuální výkladní skříni.

Udělejte si proto někdy chvilku a smažte komentáře i posty, jež psalo vaše mladší a mnohdy zábrany nemající já. Také si správně nastavte soukromí. Na horní modré liště klikněte na šipečku úplně vpravo, poté vyberte v menu „Nastavení“ → „Soukromí“ a následně nastavte, kdo všechno vás může kontaktovat a co chcete, aby viděli vaši přátelé a veřejnost. Ideální je také rovnou vypnout sledování polohy v sekci „Poloha“ a zvolit si, kdo vás může tagovat na fotkách a v příspěvcích v „Timeline a označování“

 

Hotovo? Výborně! Ještě ale nejsme u konce. Nyní klikněte na na modré liště na ikonku otazníku (nachází se vlevo vedle šipky). Po kliknutí se vám rozbalí menu níže na obrázku. Vyberte záložku „Přehled soukromí“ a projděte krok za krokem všechny položky včetně „Zabezpečení“ a „Předvolby pro reklamy“. 

 

Nechcete, aby vás sledovali neznámí lidé?

Změňte nastavení svého profilu z veřejného na soukromý a to tak, že v mobilní aplikaci Instagram kliknete na „Nastavení“ → „Account/Účet“ → „Private Account/Soukromý účet“. Pokud vás poté někdo bude chtít začít sledovat, musí vás nejdříve požádat o povolení. Soukromý účet nicméně není zárukou toho, že nikdo neuvidí obsah, který na Instagram vkládáte. Obzvláště když je sdílíte i přes další sociální sítě. 

Cesta k soukromému účtu na Twitteru vede přes „Nastavení“ → „Zabezpečení a soukromí“ → „Tweety a soukromí“ → „Chránit moje tweety“. Vás to nijak neomezí, stále budete moct Twitter plně využívat a kohokoli sledovat. Ale co budete psát vy, bude dostupné jen vybraným lidem.

 
Hodnocení článku:
Počet hlasů: 34