ŠETŘÍME DOMA: Nezapomínejte na nákupní seznam a pokličku
- Článek
- Zveřejněno: 14.5.2015|
- Autor: Silvie Olbrichová |
- Kategorie: Energie - Elektřina
Vařit si doma je bez debat ekonomičtější než denně chodit do restaurace. A díky 8 jednoduchým nápadům navíc ušetříte, aniž byste se museli spokojit s nekvalitním jídlem.
Nezapomínejte na poklici. Voda bude vřít dříve a ještě ušetříte!
Ušetřit se dá na každém kroku. Třeba i při vaření. Ještě než ale začnete kupovat nejlevnější jogurty a maso ve slevě, vyzkoušejte naše důmyslné rady. Připravili jsme pro vás osmičku nejlepších.
8 tipů, jak ušetřit v kuchyni
1. Plánujte si jídelníček dopředu
Rozhodujete se až v obchodě, co budete vařit? Zkuste změnit strategii a plánujte jídelníček dopředu od pondělí do neděle. Můžete tak využít maximum surovin a myslet už dopředu, jak zužitkujete případné zbytky. Takové kuře je vděčné. Vyjde vám na vývar, řízky, pečené čtvrtky a ještě rizoto.
2. Běžte do obchodu s nákupním listem
A pořiďte si to, co na základě jídelníčku doopravdy potřebujete. Nákup vám nezabere tolik času, navíc ušetříte. Mnoho lidí totiž bez nějakého plánu hodí do košíku věci, které jim jen padnou do oka, a přitom je vůbec nepotřebují.
3. Nestůjte u plotny každý den
Zkuste si hned uvařit větší množství jídla. Můžete si ho ohřát další den, případně jednoduše zamrazit. Ušetříte energii, které by vám vaření spotřebovalo. A taky čas.
Navařte si na pár dní dopředu.
4. Vařte z levnějších a přesto zdravých potravin
Zkoušejte levné a přitom zdravé recepty. Třeba taková pohanka nebo kuskus nevyjdou draho, a přitom obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. Na pomoc můžete využít kuchařku maminky či babiček, které daleko více využívaly levné suroviny a dokázaly z nich kouzlit.
5. Nezapomeňte na pokličku
Poklička je už takový základ úsporného vaření. Bez ní by se nejenom prodloužila doba vaření až trojnásobně, ale spotřebovali byste až o 300 % více energie. A aby vám neutíkala energie vniveč, slaďte velikost hrnce s velikostí plotýnky.
6. Pořiďte si tlakový hrnec
Málo času na vaření? Poohlédněte se po tlakovém hrnci neboli „papiňáku“. Jídlo bude nejenom rychleji uvařené, ale navíc potřebuje o 50 % méně energie.
TIP | Už jste četli předchozí díly našeho seriálu?
|
7. Vyzkoušejte remosku
Můžete v ní vařit, dusit i zapékat. Je vhodná nejen na každodenní využití, ale výbornou službu udělá i na chatě. A v čem vyniká? Vezme si až o 80 % méně energie než běžná trouba.
8. Ohřívejte jen tolik vody, kolik potřebujete
Plýtvání energií omezíte i tím, když budete ohřívat jen tolik vody, kolik skutečně potřebujete. Využít na to můžete i rychlovarnou konvici, která to zvládne rychleji než sporák. A navíc využijete až o 40 % méně energie.
Další články, které by Vás mohly zajímat

