ŠETŘÍME DOMA: Při zavařování vyměňte cukr za sůl a zavařujte čerstvé ovoce

 

Voní vám na zahrádce švestky, meruňky, anebo jste se právě vrátili z lesa s košíky plnými lahodných borůvek a malin? Vyzkoušejte našich 6 tipů, jak zavařovat levně a zároveň si pochutnat.

 

Domácí zavařeniny kupovanými produkty ze supermarketu prostě nenahradíte. Spousta rodin zavařuje celé léto i podzim všechno, co zrovna roste, od ostružin a jahod, po hříbky a okurky. Jak se při přípravě všech těch dobrot neplácnout přes kapsu?

1) Nestavějte sklenice na chladnou zem

Sklenice s právě zavařenými dobrotami nikdy nepokládejte na studenou betonovou či mramorovou podlahu nebo na chladné dlaždice. Sklo by totiž mohlo prasknout a vaše námaha při zavařování by přišla vniveč. Ideální je položit ještě teplé sklenice na navlhčenou utěrku.

2) Nebuďte megalomani a neplňte sklenice až po okraj

Skleněné nádoby nemusíte plnit ovocem či jinými pochutinami až těsně k víčku, abyste využili každičký centimetr krychlový. Hodí se ponechat minimálně 2 cm pod okrajem bez náplně. U směsí, které časem nabydou, klidně i víc. Třeba u klobásové směsi se doporučuje počítat aspoň s 4 volnými cm pod víčkem.

3) Místo cukru se nebojte použít sůl

Že sůl je nad zlato, víme už od dětství díky českým pohádkám. Kouzlit se solí můžete i při zavařování. Kompot totiž zůstane přirozeně sladký, i když místo cukru sáhnete po soli, protože sůl si „vytáhne“ sladkou chuť z ovoce. Do každé 0,7litrové sklenice stačí přidat špetku soli a ovoce zalít převařenou vodou.

TIP

Pro přípravu „slaných“ kompotů se hodí nejlépe borůvky a maliny.

 
 

4) Nečekejte a ve vedrech zavařujte právě natrhané plody

Pusťte se do zavařování nejlépe hned poté, co jste se vrátili s plnými košíky ze zahrádky nebo z lesa. Zvláště v letních parnech se vyplatí zpracovávat čerstvé, ideálně právě natrhané ovoce či zeleninu. Když vás tlačí čas, uchovejte nasbírané plody aspoň v chladu a temnu pro pozdější zavaření.

 

Do sklenic pak dávejte pouze dobře omyté a kvalitní suroviny. Nesnažte se ušetřit za každou cenu a vyhněte se i lehce nahnilým kusům.

5) Kam se zavařenými poklady? Do sklepa i do pokoje

Zavařeninám neprospívají přímé sluneční paprsky ani mráz. Když budete přemýšlet, kam své dobrůtky uschovat, nemusíte nutně chodit do chladného sklepa, ale bez problému vydrží i v místnosti s pokojovou teplotou.

6) Hrušky s jablky klidně míchejte, ale ne tvrdé ovoce s měkkým

Když zavařujete, můžete bez obav míchat hrušky s jablky, protože jde o zhruba stejně tvrdé druhy plodů. Naopak nejkratší cesta k rozbředlému peklu vede přes zavařování měkkého a tvrdého ovoce dohromady. Zavaření rozdílných druhů totiž vyžaduje i jiný čas. Měkké ovoce jako jahody zavaříte za kratší dobu než třeba plody z jabloní a hrušní.

TIP

A ostatní tipy jak ušetřit znáte?

Přečtěte si další díly našeho seriálu ŠETŘÍME DOMA!

 
 
Hodnocení článku:
Počet hlasů: 5