Srovnání půjček online: Zjistěte, které půjčky vám vyjdou nejvýhodněji

Nekoukejte jen na úroky. Spočítejte si měsíční splátku a prozkoumejte i podmínky poskytovatelů. Srovnání půjček zabere jen 2 minuty.

Pokračovat do kalkulačky

Co je to půjčka?

Půjčka (nebo také úvěr) vám umožní pořídit si věci, které nutně potřebujete, ale nemáte na ně našetřeno. Banka vám půjčí určitý obnos peněz, který jí budete postupně splácet. Musíte ale počítat s tím, že půjčka není zadarmo – banka vám ke splátkám připočítá také úroky, takže v součtu zaplatíte zpět více peněz, než jste si půjčili. 

Dobře využitá půjčka vám však může pomoct i ušetřit. Například hypotéka je specifický typ půjčky, díky němuž si můžete dovolit vlastní bydlení hned a ušetříte tak na nájmu, který byste museli platit po celou dobu šetření na nové bydlení.  

Naopak se všeobecně nedoporučuje půjčovat si na věci, jejichž hodnota nepřetrvá dobu splácení úvěru, typickým příkladem jsou vánoční dárky nebo dovolená. 

Půjčku si můžete vzít vy jako fyzická osoba, vaše firma jako právnická osoba, různé instituce nebo i stát. Účel využití peněz se liší podle konkrétní půjčky. K dispozici je například úvěr na bydlení, na rozjezd podnikání, na auto a podobně. Oblíbené jsou ale i půjčky na cokoliv.

Co potřebuji k vyřízení půjčky?

Dokumenty potřebné k vyřízení půjčky se liší podle typu a výše sjednávaného úvěru. Obecně ale musíte doložit: 

  • totožnost – obvykle jsou potřeba dva doklady (např. občanský průkaz a pas), 

  • potvrzení o příjmu – doklad, který potvrdí vaši schopnost půjčku splácet, 

  • informace o zaměstnání – délka pracovního poměru, úspěšně absolvovaná zkušební doba atd., 

  • účel využití peněz – pokud to úvěr vyžaduje – např. hypotéka, půjčka na auto nebo rekonstrukci

Dnes už není žádnou výjimkou ani půjčka online. Pokud vás banka už zná, zpravidla vám umožní půjčit si určitý obnos přímo v online bankovnictví během pár minut. Výhodnější účelové úvěry ale stále musíte řešit přímo s bankou. 

Na co se zaměřit v online porovnání půjček?

Srovnání půjček na internetu vám zajistí přehled o jednotlivých nabídkách bank i nebankovních společností. Jak se ale v nabídkách zorientovat?

Ze všeho nejdříve si stanovte, jaké parametry a podmínky chcete, aby úvěr měl. Ty si pak mezi sebou můžete porovnávat – vyplatí se koukat hlavně po těchto parametrech: 

1. Účel úvěru

Vybrat si můžete půjčku na cokoliv, nebo účelovou půjčku – na rekonstrukci, koupi vozu nebo nákup vybavení do domácnosti.

Účelové úvěry mají obvykle nižší úrokovou sazbu. Musíte u nich ale bance doložit, že jste finance skutečně použili na to, na co jste slíbili.

S půjčkou na cokoli se vás nikdo nebude ptát, na co si půjčujete. Úrok ale může být o malounko vyšší.

Pokud tedy nevíte, jestli se vám vyplatí účelová půjčka, nebo půjčka na cokoliv, můžete si je snadno porovnat pomocí kalkulačky. Stačí v ní změnit účel úvěru.

2. Výše úvěru

Zažádat můžete o několik tisíc až pár milionů korun.

Výši půjčky si ale dobře rozmyslete. Pozdější navyšování úvěru bývá zbytečně komplikované. 

Máte více úvěrů? Zvažte konsolidaci půjček s možností navýšení úvěru.

3. Doba splácení 

Půjčku si můžete rozložit do několika měsíců i let. Rozmyslete si proto, jestli chcete splácet vyšší částku a mít půjčku splacenou za pár měsíců, nebo si radši splácení protáhnete na roky a budete platit menší splátku.

4. Výše úroku a RPSN

Úrok i RPSN vyjadřuje, kolik dáte za půjčku. Výše úrokové sazby představuje pouze to, kolik ročně zaplatíte za vypůjčené peníze. Nejnižší úroková sazba ještě ale nezaručuje nejlevnější půjčku.

RPSN, tedy roční procentní sazba nákladů, vyjadřuje, kolik za úvěr ročně celkem zaplatíte se vším všudy. Zahrnuje v sobě úrok, nejrůznější poplatky, často také povinné pojištění a mnoho dalšího.

5. Výše měsíčních splátek

Měsíční splátky by se vám měly pohodlně vejít do rozpočtu. Výše všech splátek dohromady by podle ČNB neměla přesahovat 45–50 % čistého měsíčního příjmu.

6. Smluvní podmínky

Jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru půjčky. Smluvní podmínky úvěru si důkladně pročtěte a nebojte se zeptat, pokud vám nějaký bod nebude zcela jasný. Zaměřte se nejen na úrokovou sazbu, ale také na případné sankce.

Jestli něčemu nerozumíte a poskytovatel půjčky vám to jasně a srozumitelně nevysvětlí, do ničeho se nežeňte.

7. Poskytovatel půjčky

V našem porovnání najdete pouze banky a ověřené nebankovní společnosti. Je dobré se ale zamyslet, co přesně od poskytovatele očekáváte.

Nabízí předčasné splacení zdarma? Jaké si můžete sjednat pojištění schopnosti splácet? Účtuje si poplatek za poskytnutí? To vše se dozvíte v detailu nabídky v našem porovnání.

K lepšímu výběru půjčky vám pomůže naše úvěrová kalkulačka. Stačí vyplnit základní údaje jako je účel a výše půjčky, doba splácení a my vám spočítáme přibližnou měsíční splátku a ukážeme ve srovnání půjčky, které vyhovují vašim požadavkům.

Kalkulačka na nejvýhodnější půjčku

Najít na trhu tu nejlevnější půjčku nemusí být jednoduché. Je potřeba sledovat několika parametrů zároveň a vše správně vyhodnotit.  

Protože to pro člověka může být náročné, připravili jsme pro vás přehlednou kalkulačku půjček. Stačí zadat své požadavky a srovnávač sám projde aktuální nabídky na trhu.  

Z přehledného porovnání si pak snadno vyberete tu nejvýhodnější půjčku přesně podle svých představ.

Jak zjistím, zda dostanu půjčku?

Abyste mohli dostat půjčku, musíte splňovat několik podmínek. Mezi ně patří plnoletost, svéprávnost, bydliště v ČR, dostatečné příjmy atd.  

Každá banka si klade trochu jiné nároky, obecně ale můžeme říct, že vaši úvěruschopnost ovlivňuje: 

  • Příjem žadatele. Vliv mají pouze trvalé příjmy, se kterými se dá počítat i v budoucnu (např. výnos z pronájmu). 

  • Výdaje. Banka chce vědět, že se vám splátka pohodlně vejde do měsíčního rozpočtu. 

  • Profese. Vysoce kvalifikovaní odborníci (např. lékaři, právníci) jsou pro banky obvykle úvěruschopnější. 

  • Rodinný stav. Vyživovat děti něco stojí. I to banka bere v potaz.

Úspěch vaší žádosti o půjčku ovlivňují také vaše zápisy v registrech dlužníků. Zápisy mohou být i pozitivní – pokud už nějakou půjčku máte a řádně ji splácíte, u banky vám to přilepší.  

S negativním záznamem ale půjčku nejspíš nedostanete. Banky totiž před každým schválením půjčky do registrů dlužníků nahlíží.

Jaké existují registry dlužníků?

  • BRKI – prostřednictvím tohoto registru si banky předávají informace o důvěryhodnosti a bonitě svých klientů. 

  • NRKI – registr dlužníků pro nebankovní poskytovatele půjček (např. Zonky, Home Credit atd.). 

  • SOLUS – zde si zapisují dluhy a závazky společnosti z různých odvětví, např. telekomunikací a energetiky. 

  • Centrální registr úvěrů – informace o dluzích podnikatelů a právnických osob. 

  • Evidence exekucí – informace o probíhajících exekucích. 

  • Insolvenční rejstřík – veřejný seznam subjektů a osob v insolvenci. 

Kdy dostanu peníze?

Doba čerpání závisí na podmínkách konkrétní půjčky. U menších půjček na cokoli mohou být peníze k dispozici prakticky hned, u větších úvěrů nebo hypoték se lhůta může protáhnout.  

Někdy je čerpání podmíněno splněním určitých požadavků, např. doložením zápisu v katastru nemovitostí. I po splnění všech podmínek ale musíte počítat s minimálně týdenní lhůtou, kterou si banka nechává ke zprocesování převodu peněz.

Refinancování půjčky

Refinancování půjčky znamená, že si vezmete nový (výhodnější) úvěr, abyste z něj doplatili stávající, zpravidla méně výhodnou půjčku. Refinancování se vyplatí zejména v případě, že jste si půjčku brali v době vysokých úroků a nepříznivé situace na trhu.

Pokud máte více nevýhodných půjček, refinancováním je můžete chytře spojit do jedné výhodnější (tzv. konsolidace půjček). 

Při refinancování budete muset absolvovat znovu celé schvalovací kolečko jako při klasické žádosti o půjčku. Banka bude ověřovat vaši úvěruschopnost, zápisy v registrech i příjmovou situaci.  

Pokud vám banka nový úvěr schválí, peníze budou použity k zaplacení vašich současných dluhů a vy budete potom splácet pouze tuto novou půjčku s výhodnějšími podmínkami. 

Srovnání jsme pro vás naposled aktualizovali 12. 01. 2024.

Ptáte se nás

Přečtěte si odpovědi na nejčastější otázky.

Nenašli jste odpověď?
Napište nám – a my hned odpovíme.

Poslat zprávu

Reprezentativní příklad nejčastěji poskytovaného úvěru

Úvěr ve výši 300 000 Kč se splatností 84 měsíců a pevnou úrokovou sazbou 7,99 % ročně má měsíční splátku 4 718 Kč. Jednorázový poplatek za vyřízení úvěru on-line činí 0 Kč, měsíční poplatek za správu úvěru je 0 Kč, RPSN je 8,4 % a celková částka splatná spotřebitelem 395 755 Kč. Díky řádnému splácení bude u tohoto úvěru počet odpuštěných splátek 10, doba splácení 74 měsíců, úroková sazba 4,99 % ročně, RPSN 5,2 % a celková částka splatná spotřebitelem 349 132 Kč. Bližší podmínky odměny ve formě prominutí splátek najdete v úvěrové smlouvě. Úrokovou sazbu úvěrů nastavujeme každému klientovi individuálně. Její výše ale nikdy nepřekročí 24,99 %. Poskytovatel Česká spořitelna, a.s..

Ostatní často hledají

Srovnání spořicích účtů Jak funguje stavební spoření Kalkulačka stavebního spoření Jak změnit bankovní účet Jak na výpočet úroku půjčky Kalkulačka bankovních a nebankovních půjček ČSOB půjčka Česká spořitelna půjčka Konsolidace půjček Srovnání hypoték