3/22/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Už nedlužíte? Jak požádat o výmaz z registru dlužníků SOLUS

Zapomněli jste jednou zaplatit splátku z úvěru? Opozdili jste s platbou účtu za telefon? Anebo ani netušíte, proč jste vlastně vedeni v registru dlužníků? Zjistěte, kdy se dostanete vaše jméno na „černou listinu“ a jak můžete dosáhnout výmazu z registru dlužníků. Pokud dluh splatíte, máte totiž právo na výmaz z registru SOLUS.

Banky o vás ví, i když zatím o půjčku jenom žádáte. Kdo vás prásknul? Seznamy mapující žadatele o úvěr, platební morálku klientů, ale hlavně aktuální i bývalé dlužníky. To vám může dosti zkomplikovat cestu za vytouženým bydlením, protože banka vám nemusí poskytnout hypotéku a odmítne vám dát i půjčku.

Nic nezůstane utajeno

I když budete jenom žádat o spotřebitelský úvěr na pár tisíc, banka, jiná finanční instituce, ale třeba i dodavatel energií si vás může proklepnout hned ve třech hlavních registrech dlužníků. Zatímco Bankovní registr klientských informací (BRKI) a Nebankovní registr klientských informací (NRKI) obsahuje jak pozitivní, tak negativní informace, když se objeví vaše jméno v registru dlužníků SOLUS, už si ani neškrtnete. 

BRKI a NRKI se zaznamenává celá úvěrová historie. Pokud jste si třeba v minulosti vzali půjčku a řádně jste ji platili podle splátkového kalendáře, banky si to z registrů zjistí. Alespoň něco pozitivního.

Pokud se za pár let rozhodnete pro hypotéku, banky vás budou považovat za nerizikového klienta a nejspíš vám hypotéku bez problému udělí.

Hledáte výhodný úvěr od ověřeného zdroje?

Jak jste se mohli ocitnout v registru?

Stačí se zpozdit s platbou měsíční splátky nebo déle neplatit své dluhy a máte na problémy zaděláno. Ne pokud se tedy částka pohybuje v desítkách korun, minimální dlužná částka musí dosáhnout výši 500 Kč

U malých dluhů je třeba dát si pozor na narůstající penále, které se může vyšplhat nebezpečně vysoko. Bývají to například pokuty v MHD.

Zápis do registru SOLUS obvykle nastane:

  • po neuhrazení 3 po sobě jdoucích splátek, 
  • u mobilních operátorů při prodlení trvajícím minimálně 3 měsíce od data splatnosti faktury, 
  • na začátku smluvního vztahu po dvou neuhrazených splátkách,
  • na konci smluvního vztahu při dlouhodobě neuhrazené poslední splátce, 
  • pokud pro neplacení došlo k zesplatnění úvěru nebo odstoupení od smlouvy.

O vašich prohřešcích při splácení dluhu se dozví pouze členové sdružení SOLUS. Sem ale patří jak české banky a nebankovní finanční instituce, tak i dodavatelé energií, mobilní operátoři a další firmy.

Jak dlouho trvá, než je proveden výmaz z registru SOLUS?

Všechno jste poplatili a chcete začít s čistým štítem? Záznam o problémech při splácení dluhu se ale z registru neztratí hned. Vaše jméno bude z černé listiny smazáno dokonce až po třech letech od zaplacení dluhu. Výjimkou jsou dluhy telekomunikačnímu operátorovi, tam záznam zmizí už po jednom roce.

TIP: Jestli si nejste jistí, zdali máte záznam v registru SOLUS, můžete poslat žádost o výpis z registru. Služba je zpoplatněna. Výpis prostřednictvím SMS zprávy stojí 99 Kč, poštou na dobírku zaplatíte 320 Kč.

Najděte si nejvýhodnější půjčku

Občas si stačí dupnout

Pokud se nechcete smířit s nálepkou dlužníka, zkuste to jako klient, který neúspěšně žádal o výmaz z registru dlužníků SOLUS. Po zamítnutí se obrátil na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ten na základě klientovy stížnosti v říjnu 2013 rozhodl, že SOLUS musí údaje o dlužníkovi smazat okamžitě po zaplacení dluhu, pokud klient nesouhlasí s jejich zveřejněním.

Jenže souhlas se zpracováním osobních údajů mnoho dlužníků podepisuje, aniž by o tom vědělo. Často je totiž tento souhlas součástí všeobecných obchodních podmínek ke smlouvě o úvěr. Naštěstí lze souhlas kdykoli vzít zpět.

Návod: Jak nechat zmizet své jméno z registru dlužníků?  

  1. Zaplaťte dluhy u společnosti, která vás nechala zapsat do registru dlužníků SOLUS. 
  2. Zrušte smluvní vztah s touto společností (pokud je to možné). Zároveň s ukončením smlouvy zrušte i souhlas se zpracováním osobních údajů touto společností.
  3. Požádejte o výmaz z registru dlužníků (pokud jste žádný souhlas se zpracováním osobních údajů neposkytli, uveďte to do žádosti o výmaz.). 
  4. Pokud vás sdružení SOLUS výmaz z nebankovního registru odmítá provést, obraťte se na Úřad pro ochranu osobních údajů s žádostí o nápravu této skutečnosti.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.