7/28/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Nejčastější důvody, proč platíte vysoké poplatky za elektřinu

Zajímá vás, proč soused platí za elektřinu méně než vy? Možná se s tím dá něco udělat. Pročtěte si nejčastější důvody, proč platí některé české domácnosti více než ostatní.

Zřejmě každého hned napadne, že platí vysoké poplatky kvůli tomu, že odebírá drahou elektrickou energii. Ano, je to jedna z hlavních příčin. Cena elektřiny se však odvíjí i od dalších faktorů. Bohužel ne všechny jdou ovlivnit. Například poplatky za alternativní zdroje energie nebo poplatky za distribuční síť. Ke zdražení cen vedou i státní zásahy. Takže k ceně energií se musí připočíst 21% DPH.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Lenost světem vládne

Bez práce nejsou koláče. A bez toho, abyste porovnali ceny energií, se nikdy nedozvíte, že můžete přechodem k levnějšímu dodavateli ušetřit. Přitom díky všemožným srovnávačům můžete uspořit stovky i tisíce korun ročně. To už se vyplatí za trochu námahy. Speciální kalkulačka elektřiny vám během pár vteřin vypočítá dostupné varianty. Stačí zadat svou spotřebu, současného dodavatele a můžete začít porovnávat s ostatními nabídkami. Celý proces vám zabere sotva pár minut života. 

Špatná volba tarifu

Lidé často zaměňují sazbu elektrické energie za tarif. Sazbu získáte na základě primárního použití elektřiny. Domácnost, která používá proud pouze ke svícení, obdrží jinou sazbu než soused, který elektrickou energií vytápí svůj dům. 

Při splnění stanovených podmínek můžete získat zajímavou dvoutarifní sazbu. V minulosti byla tato služba označována jako noční proud, ale současný princip spočívá v tom, že se v průběhu celého dne střídají dodávky levné nebo naopak drahé elektrické energie. Pokud všechny energeticky náročné činnosti budete směřovat do období, kdy k vám proudí nejlevnější elektřina, výrazně uspoříte.

Snižte svou spotřebu

Nemusíte přestat svítit, prát nebo používat ledničku. Snížení spotřeby dosáhnete rozumnějšími opatřeními. Každý spotřebič v domácnosti by měl být dle nařízení Evropské unie označen energetickým štítkem. Tento ukazatel zahrnuje několik faktorů: spotřebu elektrické energie, vody, emise nebo hlučnost. Energetická třída se udává v rozmezí od A po G. Vybírejte si spotřebiče s písmenem A, tedy ty nejúspornější. Další rada zní, nenechávejte přístroje v pohotovostním režimu.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.