11/26/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Cena elektřiny 2024

Od roku 2024 nejspíše dojde ke změnám, které zasáhnout celkovou cenu elektřiny pro firmy i domácnosti. Zákazníci tak nyní řeší dilema, jak se zachovat v případě změny smlouvy nebo dodavatele. Zatímco cena silové elektřiny stále klesá, zvedne se výše nejrůznějších poplatků. 

cena elektřiny 2024

Jaká bude cena elektřiny v roce 2024? 

Rok 2024 bude pro velkou část českých odběratelů elektrické energie oproti roku 2023 odlišný. Přestanou totiž platit vládní nařízení, která českým domácnostem a firmám po celý rok výrazně pomáhala s nárůstem cen energií. Nejen že skončí zastropování maximální ceny za kWh u elektřiny a plynu, ale také se vrátí povinnost platit poplatek za obnovitelné zdroje energie (POZE). 

K tomu všemu Energetický regulační úřad (ERÚ) nastínil plán na zvýšení regulovaných poplatků, zejména za distribuci, a to až o 70 %. Pro běžnou domácnost může být navýšení za užívání distribuční sítě asi 2 039 Kč bez DPH/MWh, v případě systémových služeb ČEPS to bude 257,7 Kč bez DPH/MWh. Domácnost se spotřebou 3,5 MWh za rok může na poplatcích zaplatit o 6 890 Kč bez DPH více, a to bez započítání POZE ve výši 599 Kč s DPH/MWh. 

Nejhorší dopad bude mít zdražení regulované části ceny elektřiny na domácnosti, které si sjednaly smlouvu v roce 2023 za nižší ceny, ale bez garance dalšího poklesu v roce 2024. Těm elektřina může zdražit až o 10 %. 

Nadějí pro odběratele ale zůstává fakt, že cena silové elektřiny na burze dlouhodobě klesá, což dodavatelé promítají do své obchodní ceny (neregulovaná část) a zákazníci si tak často mohou sjednat smlouvu s podstatně nižší cenou, než tomu bylo v roce 2022, a za výhodnějších podmínek, tedy například s garancí dalšího snižování cen v příštím i následujícím roce. 

Velká část dodavatelů navíc myslí na své stávající zákazníky, kteří si sjednali smlouvu právě v roce 2022 za ceny vysoko nad současným vládním stropem, a i přesto, že mají fixaci do poloviny roku 2024, mohou bezplatně přejít na nový tarif s cenou hluboko pod tímto stropem.  

Srovnejte si dodavatele elektřiny

Kdy bude klesat cena elektřiny? 

Cena silové elektřiny výrazně klesala po celý rok 2023, v průměru o více než 3 600 Kč za MWh. Nejinak tomu má být i v následujících dvou letech. Meziročně se očekává pokles až o 15 %, který tak může velké části českých odběratelů pomoci při zvýšení státem regulovaných poplatků, takže zatížení jejich rozpočtu nemusí být zdaleka tak dramatické.  

V roce 2024 na tom budou nejlépe odběratelé, kteří až v tomto roce budou fixovat cenu elektřiny v nové smlouvě nebo si v roce 2023 sjednali tarif bez fixace, ale za předpokladu, že dodavatel bude obchodní část ceny snižovat.   

Kdy zafixovat cenu elektřiny?  

Pokud vám dodavatel umožňuje bezplatně přejít na výhodnější tarif nebo pokud vám končí fixace a smlouva, je vhodné si nejdříve udělat srovnání cen elektřiny od všech dodavatelů ve vaší distribuční oblasti. Využít k tomu můžete naši online kalkulačku, kde zjistíte, od jakého dodavatele si lze sjednat lepší smlouvu. 

Až pak zvažte, zda je pro vás lepší smlouva na dobu neurčitou bez fixace ceny, nebo smlouva na 1, 2 až 3 roky s fixací, případně s dalším klesáním ceny v jednotlivých letech. Fixace se totiž vztahuje jen na obchodní část ceny, nikoliv na regulované poplatky. 

Kdy může být fixace ceny výhodná?

  • Když se zvyšuje cena silové elektřiny, ale dodavatelé toto zvýšení ještě nepromítli do svých ceníků. Důvodem je to, že dodavatelé nakupují elektřinu pro své zákazníky s předstihem. 
  • Fixaci ceny na několik let ocení odběratelé, kteří vyžadují stabilitu pro svůj domácí rozpočet a nepotřebují spekulovat nad cenou elektřiny.  
  • Fixace s garancí klesající ceny v následujících letech může být výhodná, přestože si ji zákazníci sjednali v roce 2023. Nemohli totiž vědět, jaký bude nárůst poplatků, ale zvolili si jistotu nižších cen, než je vládní strop a navíc jim dodavatel garantuje další snižování ceny.  

Najděte si nejlepšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.