SERIÁL 11. díl: S Kateřinou Saint Germain o vydání její první kuchařky

 

„Můj sen nikdy nebylo vydat kuchařku. Dlouho jsem tlaku na to něco takového udělat odolávala, protože jsem se na to prostě necítila, ale ta nekonečná podpora a zpětná vazba od čtenářů mě tak nakopla, že jsem se rozhodla do toho jít,“ píše na svém blogu My Cooking Diary Kateřina Saint Germain, věčně usměvavá, inspirativní foodblogerka a cestovatelka. Jaká pro ni byla vydání kuchařky životní zkušenost? Kolik ji to stálo úsilí, času a nervů? Jak vybírala recepty, které do kuchařky zařadila? A s jakými problémy se musela potýkat? To vše si můžete přečíst v dnešním rozhovoru. 

My cooking diary 

Zdroj fotografií: Mycookingdiary.cz

V minulých dílech našeho seriálu jsme se zabývali tématem, jak získat peníze na svůj vysněný projekt skrze crowdfunding. Dnes se od Kačí dozvíte něco o samotné realizaci projektu. Co všechno musela zařídit, jak to všechno i přes nemálo patálií zvládla i jak to celé vidí zpětně a co by příště třeba udělala jinak. 

1) Na sklonku roku 2017 spatřila světlo světa Vaše první, a mimochodem opravdu vydařená, kuchařka. Co předcházelo rozhodnutí, že se do něčeho takového vůbec pustíte? 

 Nejvíc asi zájem a podpora mých sledujících. Určitě taky to, že jsem chtěla moji práci držet jednou v ruce a ne jenom na ni koukat na internetu. 

2) Jakým způsobem jste vybírala recepty, které do kuchařky zařadíte? 

 Snažila jsem se hodně brát v potaz dostupnost surovin a složitost provedení. Vybírala jsem recepty, které zvládne i začátečník. 

3) Podobu kuchařky jste dávala dohromady sama (textace, fotografie, grafickou podobu a sazbu), nebo Vám s tím někdo pomáhal? A jak složitý pro Vás celý proces vzniku kuchařky až do její finální podoby byl? Mohla byste nám popsat, jak vlastně realizace celého projektu probíhala? 

 To by bylo tak na dvě A4, plánuju o celém procesu napsat článek na blog. Ale ve zkratce. Rozhodla jsem se knihu vydat sama, což znamenalo najít si grafika, tiskárnu a sehnat si kapitál. Pak už „jenom“ vymyslet recepty a knížku nafotit. Byl to rok intenzivní práce, ale mám z toho dobrý pocit. Ta zpětná vazba od čtenářů je největší odměna za tu práci. 

4) Podle čeho jste vybírala tiskárnu, papír, druh vazby a další důležité věci? 

 Měla jsem v hlavě nějakou představu a podle toho jela. Tisknárnu jsem pak vybírala za prvé na základě kalkulací a nabídek a pak na základě přístupu ze strany tiskárny. Potřebovala jsem mít pocit, že na tom tiskárně záleží. 

5) Měla jste nějaký finanční plán, jak moc nákladná výroba kuchařky bude? A jestli ano, vyšlo vše tak, jak mělo? 

 Výroba kuchařky nákladná určitě je. Ze začátku jsem neměla absolutně představu, na kolik taková knížka může vyjít, ale postupně jsem začala zjišťovat a udělala jsem si předběžnou kalkulaci. Myslím, že jsem se do toho skoro vešla, ale jsou i věci, se kterými jsem dopředu nepočítala. Člověk se pořád učí a příště budu zase o krok dál. 

Kuchařka My cooking diary 

6) Potýkala jste se například i s nějakými problémy při výrobě, tisku apod.? Jak jste je případně řešila? 

 Problémů byla spousta. Nejhorší byl asi ten na závěr, když měla jít kniha do tisku. Tiskárna neměla dostatečný množství papíru a tisk se musel asi o 14 dní posunout, což narušilo celý můj plán prodeje a autogramiád. To se ale u takových projektů prostě stává. 

7) Pokud byste to měla shrnout, kolik času Vám práce na kuchařce zabrala? Měla jste stanovené nějaké termíny, do kdy jste měla určité věci stihnout? 

 Práce trvala rok. Od nápadu, přes vymýšlení konceptu až přes samotnou tvorbu. Termíny byly tak nějak na mně, ale chtěla jsem samozřejmě stihnout vydat před Vánoci, což se jen tak tak nakonec povedlo. 

 
TIP: O tom, jak vydala svou první knihu, napsala Kačí i podrobný článek na blog, kde si můžete v e-shopu také zakoupit kuchařku.

8) Určitě toho bylo hodně, co jste musela kolem kuchařky zařizovat. Dal Vám celý tento projekt nějaké důležité životní zkušenosti? 

 Strašně moc. Člověk si nedokáže dopředu představit, co všechno ho čeká. Postupně jsem zjistila jak funguje distribuce, nakladatelství, tiskárny, financování, vytvořila jsem si vlastní e-shop, který sama spravuju, zorganizovala jsem tour ve 14 městech. Bylo toho hodně, ale všechny tyhle věci mě posunuly zase dál a já cítím, že mám mnohem víc zkušeností a můžu věci dělat zase líp. 

9) Když teď držíte hotovou kuchařku, jaký máte pocit? Jste šťastná, že vypadá, tak jak jste si představovala, nebo byste zpětně ještě něco změnila? 

 Když jsem ji držela poprvé v ruce, rozbrečelo mě to. Tolik práce a najednou ji můžete držet v ruce. Popravdě mi to ale vlastně pořád nedochází. Nedokážu si připustit, že jsem vlastně sama vydala kuchařku. Co se týče změn, měnila bych tam něco pořád. Ale to má každý, co tvoří něco svého. Člověk je sám k sobě nejvíc kritický. 

Kateřina Saint Germain 

10) Podporujete teď nějak aktivně prodej kuchařky? Jestli, ano, jakým způsobem? Nebo tomu necháváte volný průběh s tím, že kdo bude mít zájem, objedná si ji? 

 Nějak na to netlačím. Občas to zmíním na sociálních sítích, ale pořád jsem se nerozhodla, jestli ji chci pustit do klasické distribuce. Zatím ji nechávám jen u sebe na e-shopu a dál se uvidí časem. 

11) Jaký byl ohlas na Vaši kuchařku? Píší Vám ohledně ní lidé (například komentáře, jak ji jídlo chutná atd.), nebo třeba dokonce posílají fotografie uvařených jídel? 

 Čtu jenom samé pozitivní komentáře, což mě neskutečně těší. Čtenáři mi každý den posílají zprávy, maily i fotky jídel z kuchařky. Pod #měsícskačí už je skoro 1 500 příspěvků. 

12) Plánujete v budoucnu vydávat další kuchařku? A jestli ano, víte už teď, co uděláte jinak/lépe případně jednodušeji? 

 Letos se na to určitě necítím, ale přemýšlím, že se do toho pustím ten další rok. Určitě bude jednodušší úplně všechno, protože už vím, co chci a co ne. Navíc už vím, na jaké lidi se můžu spolehnout a na jaké ne. Všechno tohle ušetří hodně práce.

Děkujeme za rozhovor. Kačí a její recepty i zážitky z cest můžete sledovat na jejím Instagramu a Facebooku.

 
Hodnocení článku:
Počet hlasů: 2