7/28/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jak snížit náklady, když topím elektřinou?

Cena elektřiny v průměru stoupá. I přes nemilý vývoj poplatků se ale dá za elektřinu ušetřit. A není třeba žít potmě ve vymrzlém bytě a sprchovat se ledovou vodou. Následující tipy vám napoví.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Správná volba tarifu a sazby

Lidem se neustále pletou termíny, které výrazně ovlivňují výsledné ceny dodávky energie. Sazbu elektřiny ovlivňuje využití elektřiny. Na nejlevnější sazby mají nárok domácnosti, které používají elektřinu na vytápění a ohřev vody. V rámci každé sazby nabízí dodavatel jeden a více tarifů, ze kterých si každý může svobodně vybrat. 

Kromě klasických tarifů si mohou domácnosti zafixovat cenu až na několik let dopředu. To znamená, že dodavatel elektrického proudu garantuje, že se například po dobu dvou let nezmění ceny za dodanou energii. Další zajímavou variantou je tzv. noční proud. Dnes bývá označovaný jako nízký tarif. Během celého dne se zapíná a vypíná levný proud. V tomto období se vyplatí topit a směřovat do něj veškerou energeticky náročnou činnost.

Topíme, nevětrat

Opomínat se nesmí ani vlastnosti nemovitosti. Energetická ztráta nezatepleného domu je několikanásobně větší než pasivní budovy. K citelným ztrátám dochází přes okna. Rozhodně se vyplatí investovat do výměny starých oken. Také nesprávné návyky mohou za masivní výdaje za teplo. Jako zcela nepochopitelné z hlediska úspory se jeví vzájemné větrání a vytápění místnosti. Přesto se tomuto zlozvyku řada lidí nevyhne.

Přechod k levnějšímu dodavateli

Zjistit si, zda neexistuje levnější dodavatel, není nic složitého. Srovnání cen elektřiny nabízí celá řada webových portálů. Změnit svého poskytovatele energií může úplně každý. Zákon odběratelům zaručuje, že mohou za výhodnější nabídkou odejít každého půl roku. Energetické společnosti se proto předhánějí, kdo nabídne lepší podmínky. Proč nevyužít srovnání cen energií a uspořit?

Srovnejte si ceny elektřiny online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.