1/5/2023, Michaela Šámalová, Ušetřeno.cz

Odečet odhadem distributora: Co to je a jak vše uvést na pravou míru?

Pokud neproběhne řádný odečet, tj. neodečte vám měřidla zaměstnanec distributora, ani samoodečet, pak nezbývá distributorovi energií než vaši spotřebu odhadnout. Nebude ale čísla náhodně tahat z klobouku. Při odhadu má k ruce takzvané typové diagramy dodávek (TDD).

Co je TTD? Modely spotřeby vytvořené na základě skutečných měření u různých typů odběratelů. V těchto modelech je zobrazeno, kolik energie odebere podobný spotřebitel během každého dne v roce. Zjednodušeně řečeno se distributor koukne na spotřebu podobných domácností a promítne ji do vašeho vyúčtování.

Typové diagramy dodávky zachycují i případné výchylky ve spotřebě – u domácností jde nejčastěji o větší odběr elektřiny a plynu v zimě, kdy se víc topí a svítí. Co když jste ale letošní svátky trávili na pláži v Karibiku a ve skutečnosti jste měli nulovou spotřebu? Pak může být odhadnutý odběr mnohonásobně vyšší než ten skutečný, což zásadně prodraží vaše vyúčtování.

Kolik teď stojí elektřina a plyn?

Jak poznám, že odečet byl provedený odhadem?

V části B vašeho posledního vyúčtování je obyčejně uvedeno, jakým způsobem vám odečetli spotřebu. Hledejte oddíl označený jako „Informace o měření“, „Údaje o měřícím zařízení“ nebo třeba „Technické údaje o měření“. 

odečet odhadem distributora

Jak vše uvést na pravou míru?

Držíte v ruce vyúčtování na základě odhadu distributora a čísla se vám nějak nepozdávají? Pak zavolejte svému dodavateli na infolinku. S největší pravděpodobností vás požádá, abyste udělali samoodečet

Samoodečet není žádná věda. Pokud víte, kde máte měřidla, zvládnete to za pár minut. Přečtěte si, jak na samoodečet plynu a jak na samoodečet elektřiny.

Jestliže máte nedoplatek, zaplaťte ho. Pokud se nakonec ukáže, že distributor při odhadu vaši spotřebu nadhodnotil, dodavatel vše napraví do 30 dnů.

Srovnání dodavatelů energií

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.