9/5/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

K čemu slouží bankovní identita?

Jedno přihlášení do internetového bankovnictví, na portály úřadů i do oblíbeného e-shopu? Přesně to umožňuje bankovní identita. Začala fungovat v roce 2021 a využívá ji čím dál více lidí. V čem tkví její kouzlo a proč se ji vyplatí mít?

Co je to bankovní identita?

Bankovní identita neboli BankID je digitální identita, která má jeden základní cíl – usnadnit komunikaci s úřady a dalšími institucemi. Kromě toho ovšem tato služba zajišťuje také ověření totožnosti, umožní získat elektronický podpis a díky ní je třeba i uzavírání online smluv mnohem snazší než kdy dřív.

Nedůvěřujete internetu a bojíte se hackerů? V tom případě vězte, že bankovní identita je vysoce zabezpečená a funguje na principu už jednou ověřené identity. Jelikož je BankID propojeno s internetovým bankovnictvím a provozují ji samy banky, tak nemusíte nikam zadávat své osobní údaje – pouze se na daném portále přihlásíte pod svým uživatelským jménem a heslem z internetového bankovnictví a vaše totožnost je rázem ověřena.

A jelikož je přihlašování do internetového bankovnictví přísně zabezpečené, je bezpečné také přihlašování přes BankID. Zcela běžné je při něm také ověření přes SMS, které bezpečnost ještě zvyšuje.

Srovnejte si běžné účty online

Jak získat bankovní identitu?

Zaujala vás tato možnost a určitý úřad po vás vyžaduje přihlášení přes bankovní identitu? Pokud ji ještě nemáte, ale zároveň využíváte internetové bankovnictví (v České republice ho má zřízeno přes 5,5 milionu lidí), tak už BankID máte – a ani o tom nemusíte vědět.

Krátce po spuštění BankID tomu tak nebylo, protože prvními vlaštovkami byly ČSOB a Česká spořitelna, ale v současnosti už BankID nabízí většina tuzemských bank.

Pokud internetové bankovnictví nepoužíváte, musíte si ho nejprve u své banky založit. A některé banky vyžadují, abyste si funkci bankovní identity ještě přímo aktivovali. Pak je ale využívání bankovní identity bez jakýchkoliv problémů a omezení a je bezplatné.

Je ale důležité vědět, že používání bankovní identity není povinné. Pokud chcete s úřady komunikovat elektronicky, můžete k tomu použít jiné možnosti – přes jejich podatelnu, e-mail, webový formulář nebo přes eObčanku či Mobilní klíč eGovernment.

Které banky nabízejí BankID?

V České republice nabízejí zřízení a využívání bankovní identity téměř všechny banky. Pět z nich dokonce umožňuje využívat bankovní identitu i lidem, kteří nejsou jejich klienty (a nemají u nich tedy zřízený osobní účet). Jedná se o:

Svým klientům dále nabízejí využití bankovní identity:

Které banky zatím bankovní identitu nenabízejí?

Srovnejte si běžné účty online

K čemu lze bankovní identitu využít?

Bankovní identita umožňuje digitální ověření totožnosti na webových stránkách státních institucí i soukromých firem.

Kromě toho bankovní identita umožňuje také elektronicky podepisovat dokumenty nebo za vás automaticky předvyplní formuláře. S předáním identifikačních dat druhé straně musíte ale vždy výslovně souhlasit.

Jaké možnosti skýtá a s čím pomůže bankovní identita?

  • Informace z katastru nemovitostí
  • Informace z registru řidičů
  • Založení datové schránky
  • Archivace datových zpráv
  • Výpis bodového hodnocení řidiče
  • Výpis z živnostenského rejstříku
  • Výpis z rejstříku trestů
  • Potvrzení o studiu
  • Přístup k portálům obcí a krajů
  • Informace o pracovní neschopnosti
  • Přehled o důchodovém pojištění
  • Daňové přiznání
  • Vyřízení živnostenského oprávnění
  • Potvrzení bezdlužnosti

Srovnejte si běžné účty online

Jaké úřady a firmy umožní identifikaci pomocí bankovní identity?

Projekt byl spuštěn od začátku roku 2021. V první fázi podporoval identifikaci pomocí bankovní identity pouze Portál občana (ten slouží k získání informací o stavu bodového hodnocení řidičů, k získání výpisu z rejstříku trestů, ke kontrole platnosti dokladů, podpisu ePetic a tak dále).

Postupně se připojily i další instituce a státem zřizované portály, stejně jako komerční firmy (e-⁠shopy, mobilní operátoři, pojišťovny, loterijní společnosti, zdravotní pojišťovny apod.).

Hojně využívané jsou portály:

  • Moje daně (daňový portál Finanční správy umožňující vyplnění a odevzdání daňových přiznání, odeslání elektronických formulářů určených pro Finanční správu a získávání informací shromažďovaných ve vašem spisu a na osobním daňovém účtu)
  • ČSSZ (umožňuje podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ, získání informací o zaplacených zálohách či důchodovém pojištění)
  • MPO (slouží k podávání žádostí v dotačních programech)
  • Úřad práce ČR (lze přes něj žádat o různé typy dávek včetně podpory v nezaměstnanosti)
  • Očkovací portál (umožňuje stažení certifikátu o očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci)
  • aplikace eRecept (obsahuje seznam ne/vydaných léků a v budoucnu přibydou další funkce, včetně přehledu o očkování)

A obchodníků, institucí i úřadů, které přihlašování s pomocí BankID umožňují, rok od roku přibývá.

U většiny z nich je BankID alternativou k eObčance nebo Mobilnímu klíči eGovernment. Koncem roku 2022 byla navíc spuštěna mobilní aplikace BankID Plus, která je určena pro Android a iOS. S její pomocí mohou obchodníci snadno ověřit věk zákazníka (například při nákupu alkoholických nápojů nebo cigaret).

Srovnejte si běžné účty online

Jaké jsou největší výhody bankovní identity?

S bankovní identitou si už nebudete muset pamatovat desítky hesel, bude vám stačit jedno. Postupem času by se služba měla využívat nejen pro komunikaci s bankou a státními úřady, ale také soukromými firmami. Bude se tak v podstatě jednat o váš digitální občanský průkaz.

Díky tomu vyřídíte online spoustu záležitostí, kvůli kterým jste dosud museli chodit na úřad. Jako ověření totožnosti bude služba fungovat (a někde už funguje) i s partnerskými společnostmi v soukromé sféře –⁠ třeba pro telefonního operátora či dodavatele energií, s nimiž potřebujete podepsat smlouvu.

S bankovní identitou vše vyřešíte online a nebudete muset trávit čas ve frontě na pobočce.

Kdo stojí za projektem bankovní identity?

Bankovní identita je digitalizační projekt pod vedením České bankovní instituce. Původně byl vyvíjen pod názvem SONIA nebo BankID. Pro dokončení projektu bylo nutné prosadit úpravy zákona, díky kterým se teď jakákoliv banka v České republice může stát vydavatelem elektronické identity.

Zajímavostí je, že ze všech zemí světa používajících BankID je systém nejrozšířenější a nejoblíbenější ve Švédsku. Tam ho využívá 94 procent uživatelů chytrých telefonů.

Hledáte výhodný spořicí účet?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.