2/19/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Blackout

Blackout označuje rozsáhlý výpadek elektrické energie. Jedná se o krizovou situaci, která může zasáhnout nejen lokální oblast, například s výskytem silné bouřky, ale také rozsáhlejší územní celek. V našem článku se podíváme na to, co blackout znamená, jak vzniká, co se při blackoutu stane, jak dlouho může trvat i jak se na něj co nejlépe připravit.

Blackout

Co je to blackout?

K blackoutu dochází při náhlém výpadku dodávek elektřiny v určité oblasti. Příčiny blackoutů mohou být různé a zahrnují technické poruchy, přetížení elektrické sítě, přírodní katastrofy, sabotáže nebo chyby v provozu elektráren.

Blackout se od běžného výpadku liší především tím, že k obnově dodávek elektrické energie nedojde v řádech desítek minut až několika hodin. Jedná se o výpadek trvající desítky hodin a klidně i několik dnů. Dále se také vyznačuje tím, že obnovení dodávky energií nelze přesně určit.

Jak vzniká blackout?

K blackoutu může dojít hned z několika různých důvodů, například:

Přírodní vlivy v tomto případě může být na vině například větrná smršť, silná bouřka, těžký sníh i silná námraza. Výjimkou nebývá ani tzv. domino efekt, kdy jedna událost způsobí vznik dalších, které jsou příčinou blackoutu (např. když při bouřce dojde k pádu stromů na elektrické vedení, což vede k přerušení dodávky energií). Následkem je nerovnováha mezi výrobou a spotřebou elektrické energie, v jejímž důsledku dochází k dalším problémům a kaskádovému šíření poruchy.

Jak můžete v poslední letech vidět, přírodní vlivy jsou v Česku nejčastější příčinou vzniku blackoutů. Ať už se jednalo o tornádo na jižní Moravě, silné vichřice v loňském roce, které se prohnaly celou zemí, nebo vydatné bouřky, které se letos v létě postaraly o rozsáhlé výpadky ve Zlínském kraji. 

Stejně jako se můžete připravit na možný blackout, je možné před přírodními vlivy chránit také svůj majetek. A to sjednáním správného pojištění domácnosti a nemovitosti, se kterými získáte komplexní pojištění svého domova. Proto se raději podívejte na své stávající smlouvy, jestli jsou správně nastavené a nezasloužily si odpovídající aktualizaci. 

A jestli pojištění majetku uzavřené nemáte, můžete se obrátit na nás. Věřte nám, že šetřit a váhat v této oblasti by se opravdu nemuselo vyplatit.

Chraňte svůj domov pojištěním majetku

Technické poruchy – jak v místě produkce elektrické energie, tak v přenosové soustavě (např. porucha transformátoru, zkrat apod.)

Velký přetok energie ze zahraničních rozvodných soustav – pokud by v důsledku proudění energie přes přenosovou soustavu v ČR došlo k náhlému nárůstu produkce elektřiny a nevyrovnání její spotřeby, může dojít k rozsáhlému výpadku

Lidský faktor 

Teroristický útok  např. při zničení trafostanic, či vedením přes informační sítě

Co se stane při blackoutu?

Vzhledem k tomu, že dodávky elektrické energie jsou v dnešní době součástí doslova každé domácnosti, firmy i veřejných budov, je třeba v první řadě počítat s narušením jejich běžného fungování. Jako první tedy dojde k vypnutí:

  • přístrojů, které pro svůj provoz potřebují elektřinu,
  • osvětlení (vnitřního i venkovního v podobě pouličního osvětlení),
  • zabezpečovacích a dalších zařízení (např. elektrické dveře, výtahy, vrata atp.),
  • dopravního značení, 
  • bankomatů, platebních terminálů,
  • čerpacích stanic (tedy většiny z nich),
  • MHD (takové, která je na elektřině závislá – vlaky, tramvaje, trolejbusy).

V následujících hodinách blackoutu se mohou vyskytnout problémy v oblasti:

V řádech desítek hodin blackoutu je třeba počítat s výpadky u:

  • zásobování (potravin, léčiv, pohonných hmot),
  • získávání informací (kvůli omezení přístupu k TV, internetu atd.),
  • fungování úřadů a zdravotnických zařízení,
  • veřejné bezpečnosti (možnost narušení veřejného pořádku).

Přesné důsledky blackoutu mohou být zkrátka různé v souvislosti s tím, jak je daná oblast a infrastruktura na jeho vznik připravena.

Chraňte svůj domov pojištěním majetku

Jak dlouho by trval blackout?

Doba trvání blackoutu závisí na jeho příčině a na tom, jak rychle se podaří opravit poruchu nebo obnovit dodávky elektřiny. Kratší blackout může trvat desítky hodin či několik dnů, dlouhý blackout dokonce i několik týdnů.

Hrozí ČR blackout?

Blackout může postihnout téměř každou zemi, včetně České republiky. Každá země se snaží minimalizovat rizika vzniku blackoutů tím, že investuje do modernizace elektrických sítí, zlepšuje bezpečnostní opatření a připravuje se na zvládání krizových situací. 

Přírodní katastrofy ovšem nejsou vždy předvídatelné, a proto je důležité, aby občané i firmy měli plány pro případ výpadku elektřiny a věděli, jak se při něm chovat.

Jak se na blackout připravit?

Vzhledem k tomu, že k blackoutu může dojít i neočekávaně, je dobré být na jeho vznik jednoduše připravený. 

  • Zásoby potravin a pitné vody – mějte v záloze zásoby potravin pro celou domácnost (včetně mazlíčků), a to alespoň na 3 dny. V ideálním případě mějte tedy například ve sklepě zásobu balené vody a trvanlivých potravin, jako jsou konzervy, paštiky, sušené maso, energetické tyčinky, sušené ovoce, oříšky, trvanlivé mléko, cukr atp. Pokud máte k dispozici i vařič nezávislý na elektrickém proudu, pak se určitě bude hodit i káva, čaj a základní potraviny pro jednoduché vaření, jako jsou brambory, rýže, těstoviny, sůl atd. Použít v tomto případě můžete samozřejmě také kachlová kamna, venkovní ohniště, gril či krb.
  • Lékárnička a hygienické prostředky – do lékárničky si připravte náplasti, obinadla, léky na bolest, teplotu, průjem a nachlazení, stejně jako dezinfekci. Z hygienických pomůcek by neměly chybět vlhčené ubrousky, dezinfekční gel na ruce, přípravek na dezinfekci vody, pytle na odpadky, toaletní papír atd.
  • Nezbytné vybavení – svítilny (čelovky), zásoba baterií, třepací či chemické světlo. Velmi užitečná je pak solární lampa, která poskytuje nejen zdroj světla, ale disponuje i USB vstupy, díky kterým můžete nabít i mobilní telefon. Dále nezapomeňte na spacáky, deky, teplé oblečení, rádio na baterky (oceníte při získávání informací), finanční hotovost a kanystr s benzínem.
  • Plán komunikace – pokud by mělo dojít k blackoutu, domluvte se se svou rodinou a známými na plánu komunikace, místu setkání atd.

Vyberte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Velkou výhodu mají v případě blackoutu rodinné domy, které disponují například vlastní elektrocentrálou. Pokud navíc doma máte většinu vybavení na elektřinu, myslete na to, jak byste fungovali v případě blackoutu a mějte vždy záložní řešení, při kterém se bez elektrické energie obejdete.

Hezkou dávku inspirace můžete nasbírat prostřednictvím nejrůznějších dokumentů typu survival a přežití. Dozvíte se celou řadu užitečných rad a tipů, které lze využít právě při blackoutu.

Jistým typem přípravy na možný blackout je také výběr správného dodavatele elektrické energie. Důležitá je v tomto směru nejen cena elektřiny, ale také spolehlivost a prozákaznický přístup. 

Skvělým pomocníkem je v tomto směru online srovnání dodavatelů elektřiny. S přehledem a během pár minut ho zvládnete z pohodlí vlastního domova. K ruce jsou vám navíc naši specialisté, kteří zodpoví všechny otázky, pomohou s výběrem dodavatele elektřiny, sjednáním smlouvy i dalšími formalitami. Zkrátka se vším, co bude potřeba.

Co dělat při blackoutu?

V první řadě zachovejte chladnou hlavu a jednejte racionálně. První a základní kroky jsou:

  1. Odpojení elektrických zařízení ze sítě – při obnovení dodávky elektrické energie tak nedojde k přetížení sítě. Abyste věděli, že proud zase jde, nechte například zapnuté jen jedno světlo. 
  2. Šetřete pitnou vodou, a pokud máte možnost, udělejte si její zásobu.
  3. Získejte informace – z médií (autorádio, rádio na baterky, od sousedů). Nevolejte na tísňové linky, které slouží pro případy ohrožení života a ne coby infolinky. Zbytečně byste tak přispívali k jejich přetěžování.
  4. Zajistěte zásobu potravin – pokud nemáte připravené jídlo pro možný blackout, jděte nakoupit odpovídající zásoby, kterými neplýtvejte. Případně požádejte o pomoc sousedy, nebo se informujte o možnosti pomoci na nejbližším úřadě. Jídlo, které máte v mrazáku, dejte na jiné chladné místo. Jestli ho nemáte k dispozici, co nejdříve tyto zásoby zpracujte a snězte.
  5. Šetřete teplem, bateriemi, pohonnými hmotami – v případě, že k blackoutu došlo k zimě, zbytečně doma nevětrejte a zatěsněte okna i dveře. Jestli máte možnost přesunu na jiné místo, kde je možné topit tuhými palivy (chata, chalupa, příbytek příbuzných nebo kamarádů), zvažte to. S rozvahou také používejte baterie a šetřete i benzínem či naftou.

Pamatujte, že při blackoutu může dojít ke krátkodobé obnově dodávky elektrické energie, kdy dochází k zapínání a vypínání pro jednotlivé oblasti. Nevyužívejte tato „okna” pro spuštění energeticky náročných spotřebičů, ale primárně si dobijte telefony, počítače, baterie, rádia atp. Máme pro vás další tipy, co dělat při výpadku elektřiny.

Vyberte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.