7/13/2023, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

3 tipy, jak neplýtvat elektřinou na chatě

Češi jsou známí jako nadšení chataři. Pokud máte také svou chatu nebo chalupu, přinášíme vám několik tipů, jak si ohlídat, abyste zbytečně nepřepláceli za elektřinu. 

V České republice existuje skoro půl milionu objektů určených pro rekreaci. Většina z nich nemá přípojku na plyn, a tak v nich všechno běží na elektřinu.  

Ohlídejte si následující tři body a můžete si být jistí, že vás účet za elektřinu nezaskočí. V nejhorším případě můžete zkusit naše vychytávky, jak chatařit zcela bez elektřiny.

Správně zvolená sazba je základem úspěchu

Pro chataře existuje výhodná dvoutarifová sazba D61d, ve které od pátku od 12 hodin až do neděle do 22 hodin odebíráte elektřinu v tzv. nízkém tarifu a tedy levněji.

Většina chatařů se (pokud na chatě nemají náročný spotřebič jako např. bojler) rozhoduje mezi klasickou jednotarifovou sazbou D01d a speciální dvoutarifovou sazbou D61d. Která z nich se vyplatí právě vám, si jednoduše spočítáte podle toho, v jaké dny a na jak dlouho na chatu jezdíte:

  • na chatu jezdíte výhradně o víkendu: výhodná by pro vás měla být sazba D61d,
  • na chatě prakticky bydlíte od dubna do října: výhodná bude spíše běžná sazba D01d,
  • na chatě jste občas i ve všední dny: s menším odběrem, a pokud je odběr půl na půl rozdělen mezi víkendy a všední dny, vyplatí se vám spíše D61d.

Vybrat si můžete nejen sazbu, ale také svého dodavatele. Ten vám účtuje cenu za odebranou elektřinu. Volbou správného dodavatele a ceníku můžete ušetřit spousty peněz. Kolik? To vám pomůže spočítat naše kalkulačka cen elektřiny.

Spočítejte si, kolik ušetříte za elektřinu

Snižte spotřebu a ušetříte

Snížením spotřeby můžete ušetřit dalších pár set korun. Možností je celá řada. 

Do světel pořiďte úsporné LED žárovky, nezapínejte zbytečně spotřebiče a neplýtvejte teplou vodou.  

Určitě také při odjezdu z chaty nenechávejte spotřebiče zapojené v zásuvkách. Televize, DVD i jiná zařízení na elektřinu totiž berou elektrický proud, i když jsou právě vypnuté. Jsou totiž udržované v tzv. pohotovostním režimu (stand-by), aby mohly při zapnutí rychle „naskočit“.

U nových přístrojů je odběr v režimu stand-by zanedbatelný. Ale u starých zařízení, která tak často odkládáme právě na chaty, se to za rok nasčítá. 

Není proto nic jednoduššího než při každém odjezdu z chaty přístroje odpojit. Buď vypojením ze zásuvek, pořízením vypínacích zásuvek nebo centrálně.

Se kterým dodavatelem můžete ušetřit na elektřině?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.