3/16/2023, Usetreno Bussiness, Ušetřeno.cz

Béreš: Má smysl fixovat ceny energií už teď?

Autorem článku je Jan Béreš, energetický analytik Ušetřeno.cz.

Ceny energií v posledních týdnech klesly, a to dokonce takovým způsobem, že dodavatelé začali vydávat ceníky pod vládním stropem. Aktuální zastropované ceny elektřiny jsou 5 000 Kč za MWh bez DPH a u plynu 2 500 Kč za MWh bez DPH. Žádná domácnost v letošním roce za obchodní část ceny nebude platit více. Co ale bude dál?

Ceny elektřiny pod stropem

Pokud nenastane nic zásadního, co by mělo výrazný vliv na trh, ceny elektřiny by se mohly na úrovni lehce pod stropem usadit přibližně na 2 roky. Ceny silové elektřiny pro koncové zákazníky by se tak pohybovaly přibližně mezi 4 300 až 4 800 Kč za MWh bez DPH. Následně by mohlo dojít k dalšímu snížení až v průběhu roku 2025. 

Už nemusíte platit zastropované ceny elektřiny

Cena plynu pod 2 000 Kč už letos?

Situace u plynu vypadá lehce pozitivněji. Cena plynu by mohla během tohoto roku klesnout dokonce pod úroveň 2 000 Kč za MWh bez DPH a udržet se tam také 2 roky. U plynu bychom se pak také v roce 2025 mohli dočkat dalšího zlevňování.

Má smysl si ceny energií zafixovat?

To ovlivňují 2 věci – výše vaší spotřeby a ochota (či neochota) riskovat.

Pokud máte malou spotřebu, aktuální vládní strop vám trochu nahrál. V příštích 2 letech se nepředpokládá tak výrazný pokles ceny, aby to mělo na konečnou cenu faktury velký vliv. Proto můžete zvolit fixaci ceny a závazku u dodavatele na delší období.

V případě velké spotřeby je to trochu složitější. Pokud nechcete nic riskovat, jako nejlepší varianta se jeví fixace ceny na 1 až 2 roky. Během této doby pravidelně sledujte trh a vývoj cen u dodavatelů. Pokud se objeví nová zajímavější nabídka, měl by zákazník včas před koncem smlouvy podepsat novou nabídku.

Ceny plynu klesly pod vládní strop. Ušetřete s levnějším ceníkem.

Pokud vám trochu risku nevadí a věříte, že cena energií ještě spadne níže, než jsou aktuální nabídky, pak si zkontrolujte aktuální smluvní podmínky. V případě smlouvy na dobu neurčitou, máte volné ruce a můžete se začít koukat po lepších nabídkách. Doporučil bych ale posunout vyhodnocení nabídek dodavatelů na letní měsíce, kdy pokles pravděpodobně zpomalí a ceny energií začnou stagnovat. 

Jestliže máte smlouvu na dobu určitou, najděte si datum platnosti závazku a délku výpovědní lhůty. Poté můžete včas porovnat nabídky svého dodavatele s konkurencí a podepsat si pro sebe nejzajímavější podmínky – jak cenové, tak smluvní.

Vrátíme se někdy k cenám před krizí?

Lidé by si však měli uvědomit, že cena, na kterou jsme byli zvyklí, se hned tak nevrátí. 

Proto mé osobní doporučení je, aby smlouvy byly podepisovány s fixací na 2 roky, přibližně rok až půl roku před koncem smlouvy pak začít řešit situaci znovu. 

Největší chyba je nedělat nic

Díky aktuální situaci, kdy ceny klesají, je velice pravděpodobné, že se vrátí i boj o zákazníky a dodavatelé obnoví retenční nabídky. Proto je největší chybou nedělat nic.

Ušetřete na energiích s novým dodavatelem

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.