12/30/2023, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

Myčka: Kuchyňský elektrožrout číslo jedna?

Ptáte se, zda se vyplatí pořídit do kuchyně myčku? Nebaví vás drhnout každý den hory nádobí, ale obáváte se, že vám myčka příliš zvedne náklady na domácnost? Poradíme vám, jak vyzrát na elektrožrouta myčkového. 

Vyplatí se myčka nádobí

Neustálá masáž od výrobců elektroniky, že s myčkou ušetříte, vyvolává v divácích oprávněně nedůvěru. Možná spotřebuje myčka méně vody, co ale vstupní náklady, elektřina a drahé mycí prostředky?

Srovnejte si ceny elektřiny

Čas, cena a priority

Jedna z věcí, co vám pořízení myčky zaručeně ušetří, je čas. Většina z nás by si raději po jídle hodila nohy nahoru a nemyslela na tu hrůzu, co čeká ve dřezu. Proto je největším argumentem pro pořízení myčky právě časová úspora. Změřte si, kolik hodin strávíte během týdne mytím nádobí, vydělte sedmi a vynásobte toto číslo svou hodinovou mzdou. Kolik vás denně stojí čas strávený ručním mytím?

Každý z nás používá jinou metodu pro mytí nádobí v ruce. Někomu nevadí používat ledovou vodu, někdo myje v plně napuštěném dřezu, jiný pod tekoucí vodou. Spotřeba vody a energie se tudíž liší, takže se nedá příliš dobře odhadnout, zda koupí myčky ušetříte. Většině lidí však v rozhodování pomůže už zjištění, kolik času jim přístroj ušetří.

Na energetickém štítku se dozvíte, na kolik kWh elektřiny a litrů vody vás vyjde roční provoz myčky, kde je uvažováno 280 cyklů za rok. Vynásobte kWh cenou, kterou si za jednotku účtuje váš dodavatel, a počet litrů cenou vody ve vašem městě. K nákladům musíte přičíst i sůl do myčky, prášek či tablety a lesk. Na kolik vás vyjde jeden cyklus či roční provoz? 

Spočítejte si možnou úsporu za elektřinu

Tipy na chov úsporné a spokojené myčky

  1. Než ji poprvé spustíte, otestujte vodu a nastavte, s jak tvrdou vodou má počítat.
  2. Pravidelně čistěte filtry a těsnění.
  3. Ukládejte nádobí do košů podle návodu a nemyjte v myčce dřevo a další nevhodné materiály.
  4. Zjistěte, kdy vám spouští nízký tarif, a myčku zapínejte pomocí odloženého startu v době, kdy odebíráte elektřinu levněji.
  5. Nemyjte vše jen na jeden program. Prostudujte si návod a využívejte schopnosti myčky na maximum.
  6. Inteligentní technologie vám také pomohou uspořit. Méně známý Door Opening System po hlavní fázi sušení otevře automaticky dveře, aby se nádobí dosušilo vzduchem z kuchyně.
  7. Nepouštějte myčku poloprázdnou.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.