3/15/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Odhad ceny pozemku – kdy ho potřebujete a jak ho získat?

Chystáte se koupit pozemek? Nebo ho naopak plánujete prodat? V obou případech se vám bude hodit odhad ceny pozemku. Pokud si na jeho nákup hodláte vzít hypotéku, pak ho budete potřebovat stoprocentně. Podívejte se, jak postupovat a kde ho získat.

Odhad ceny pozemku

Odhad pozemku

Ceny pozemků neustále rostou, zejména těch stavebních. Ceny se ale mění i v případě orné půdy. Ať už chcete stavět, nebo si koupit zahradu, je pro vás zásadní vědět, jaká je aktuální situace na trhu a jakou má konkrétní pozemek momentálně hodnotu. Určení správné ceny pozemku má významný vliv na váš úspěch jak při prodeji pozemku, tak třeba při získání hypotéky na koupi stavební parcely. 

Vyberte si hypotéku online

Jak zjistím aktuální cenu pozemku? 

Orientační cenu si můžete zjistit sami, ale na výsledek vlastního snažení není možné se příliš spoléhat. V prvé řadě je potřeba si vyhledat na realitních serverech aktuální inzeráty a porovnat ceny, za které se v dané lokalitě momentálně prodávají podobné pozemky. Hodnota pozemku závisí na řadě okolností a nacenění je potřeba dělat s ohledem na všechna kritéria.

Jaká kritéria ovlivňují cenu pozemku? 

  • Typ pozemku – je to stavební parcela nebo orná půda?
  • Lokalita a její atraktivita – důležité je i to, co se nachází v sousedství pozemku. A neřiďte se jen tím, co je v okolí teď. Podívejte se na územní plány a zajímejte se, jaká se plánuje výstavba v budoucnu a jestli by nekomplikovala užívání pozemku.
  • Svažitost pozemku – vyhledávanější jsou rovinaté pozemky.
  • Tvar pozemku – nejde jen o rozlohu pozemku, význam má i jeho tvar a zasazení do okolí. Pozemek, na kterém se bude hůře stavět nebo se bude nesnadno obdělávat, bude mít i nižší cenu.
  • Orientace pozemku a jeho zastínění – opět záleží na tom, za jakým účelem bude pozemek využívaný a co bude pro majitele výhodnější.
  • Inženýrské sítě – cenu ovlivní nejen to, jestli je pozemek už zasíťovaný, ale i fakt, zda vůbec je možné se na inženýrské sítě připojit, případně na které.
  • Přístup na pozemek – je potřeba si pečlivě ověřit, zda k pozemku vede vlastní nebo obecní cesta. Rizikové jsou pozemky, ke kterým se dá dojet jen po cestě cizího vlastníka. V tomto případě je nutné zjistit, jakým způsobem je přístup právně ošetřen.
  • Majitel pozemku – vždy se doporučuje ověřit si majitele pozemku. Je to osoba, která pozemek prodává? Nemá pozemek více vlastníků? Při prodeji i nákupu pozemku si vždy vyžádejte výpis z katastru nemovitostí. Podívejte se, jak výpis z katastru získáte.
  • Věcná břemena – na katastrálním úřadu se přeptejte, zda na pozemku není zřízeno tzv. věcné břemeno, například chůze a jízdy. Nejezdí se po něm k vedlejšímu domu?
  • Vybavenost okolí – cenu stavební parcely samozřejmě ovlivní i to, co obec nabízí, jaké jsou možnosti dopravy, nákupů, vzdělávání apod.

Můžu získat odhad ceny pozemku online? 

Můžete, i když většinou se bude opět jednat spíše jen o orientační cenu. Můžete zkusit na internetu dostupné cenové mapy, které ale neposkytují přesné informace. Pracují totiž jen s prodejní cenou, ale nezjistíte z nich, co všechno cenu ovlivnilo. 

O něco přesnější je využití online kalkulaček pro výpočet ceny nemovitosti, kam zadáte parametry pozemku a na základě srovnání s podobnými pozemky (inzeráty, katastr, cenové mapy) dostanete odhad ceny. Tyto odhady jsou rychlé a zdarma. 

Někdy ale budete potřebovat odhadce, který vám vypracuje odhad přesnější a posoudí situaci i přímo na místě. 

Víte, že existují různé druhy odhadů?

Možná vás překvapí fakt, že neexistuje jen jeden typ odhadu a že tudíž můžete získat odhady s různou hodnotou pozemku. Každý využijete za jiným účelem.

Jaké jsou typy odhadů? 

  • Bankovní odhad – říká se mu také zadlužitelná cena. Jedná se o odhad, který potřebuje banka k posouzení žádosti o hypotéku.
  • Tržní odhad – vychází z obvyklých cen u podobných pozemků v dané lokalitě. Budete ho potřebovat při prodeji svého pozemku, abyste nešli s cenou zbytečně nízko, nebo naopak pozemek nepřecenili a neměli pak problém s jeho prodejem. Tržní odhad ale využijete i v rámci dědického řízení, při rozvodu nebo jako orientaci při koupi, abyste pozemek nepřeplatili. Vypracují vám ho buď v realitní kanceláři, nebo soukromí odhadci.
  • Soudní odhad – využijete ho pro potřebu soudu, pokud řešíte soudně nějaké majetkové spory v rámci dědictví, rozvodu, exekuce či insolvence. Vypracovat ho může jen soudní znalec a bývá opatřený kulatým razítkem.

Bankovní odhad pozemku a jeho cena

Nejčastějším případem, kdy si budete muset nechat vypracovat odborný odhad ceny pozemku, je žádost o hypotéku na nákup stavebního pozemku. Jen v některých případech banky akceptují online odhad.

Při žádosti o hypotéku je odhad jedním z nejdůležitějších parametrů, který rozhoduje o tom, jak vysokou hypotéku získáte. Není to ale samozřejmě jediný ukazatel. Zjistěte si, co všechno hypotéku na pozemek ovlivní

Bankovní odhad pozemku bývá až o 20 % nižší než tržní odhad. Je to pochopitelné zvláště v případech, kdy budete daným pozemkem zároveň bance ručit. Banka se tak chrání před nadhodnocováním pozemků na realitním trhu a zajišťuje si, aby i v budoucnu hodnota pozemku pokryla výši hypotéky.

Buď vám banky obvykle nabídnou, že odhadce sami zajistí a odhad nechají vypracovat za vás, nebo vám dodají seznam svých smluvních odhadců, ze kterých si vyberete, a domluvíte si odhad sami. Pokud už odhad máte vypracovaný od jiného odhadce, můžete ho přinést na schůzku s hypotečním poradcem a zjistit, jestli ho bude banka akceptovat. Každá žádost se posuzuje individuálně a nelze zaručit, že banka nebude trvat na svém odhadci. Jistější je proto začít odhad zajišťovat až po domluvě v bance.

Vypracování odhadu trvá obvykle 5–7 dnů.

Kolik stojí odhad pozemku?

Řada bank nabízí vypracování odhadu pozemku zdarma v rámci různých propagačních akcí nebo při splnění konkrétních podmínek. Už při výběru hypotéky se tak můžete řídit i cenou odhadu.

Následující ceny a podmínky jsou platné k 13. 3. 2024. Pokud se jedná o odhad budoucí (uvádí nejen aktuální, ale i budoucí cenu), je cena vždy o něco vyšší.

BankaPodmínkyCena odhadu v Kč
AirBankPlatí se za odhad u nové hypotéky, při převedení hypotéky je zdarma.5 000
Hypoteční banka ČSOB Nyní dlouhodobá akce odhad zdarma až do odvolání, jinak za poplatek.5 400
mBankPřidělí vám svého odhadce, akceptuje i odhad online.5 500 (1 900 online)
UniCredit BankZajistí vám odhad sama.4 500
Komerční bankaZajistí vám odhad sama.4 900
Raiffeisen Bank Akce do 26. 4. 2024 první odhad zdarma, jinak za poplatek. 5 900
Česká spořitelnaZajistí vám odhad sama.5 000

Zdroj: weby jednotlivých bank

Srovnejte si nabídku hypoték

Při žádosti o hypoteční úvěr nezapomeňte na pojištění majetku

Pojištění majetku je obvyklým požadavkem bank při poskytování hypotéky. Nemovitost, která je zajištěná zástavním právem, musí být pojištěná. Tímto krokem se banka chrání před možnými problémy v budoucnu.

Nejedná se o žádné speciální pojištění kvůli hypotéce, sjednáte si běžné pojištění nemovitosti, ale musí být u něj uvedeno, že pojistné plnění bude vyplaceno bance. Tyto peníze pak mohou být využity na splacení zbytku hypotéky nebo je banka poskytne majiteli nemovitosti na odstranění škod.

Banky si obvykle neurčují, u které pojišťovny si máte pojištění sjednat, mohou vám ale nabídnout výhodnější podmínky, pokud si ho sjednáte u jejich smluvní pojišťovny. Je jen na vás, zda nabídku využijete. Někdy se vyplatí, jindy ne. Zkuste si srovnat nabídku různých pojišťoven a sami uvidíte, která vám nabídne to nejvýhodnější pojištění. 

K jednoduchému a rychlému srovnání pojištění online můžete využít naši kalkulačku pojištění majetku. S vašimi individuálními požadavky vám rádi pomohou naši pojišťovací a hypoteční specialisté na lince 226 289 029. 

Srovnejte si pojištění majetku

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.