7/27/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jakou výši léčebných výloh zvolit u cestovního pojištění?

Ve kterých zemích, kam Češi velmi rádi jezdí na dovolenou, se platí vysoké částky za ošetření lékařem? Poradíme vám, jak nepodcenit výši léčebných výloh u cestovního pojištění, ať si můžete užít vaši dovolenou na plné obrátky.

Více než polovinu všech pojistných událostí lidé hlásí právě v červnu, červenci a srpnu. Nejvíce karambolů v zahraničí se odehraje v oblíbených dovolenkových destinacích Čechů – v Chorvatsku, Turecku, Bulharsku a v Itálii. Léčba a ošetření v tureckých nemocnicích ale patří k těch nejdražším na světě. Mezi tři nejdražší země patří Spojené státy, následované Tureckem a Tuniskem.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Cestovní pojištění léčebných výloh: Na co si dát pozor?

Proto se při výběru cestovního pojištění zaměřte na pojistný limit léčebných výloh. Levné pojistné produkty mohou lákat na nízkou cenu kompenzovanou nízkou maximální částkou, kterou vám pojišťovna zaplatí při zranění nebo onemocnění v zahraničí. Minimální limit léčebných výloh pro cesty po Evropě je 1,5 milionu Kč, zatímco pro „výlety“ mimo Evropu se doporučuje pojištění léčebných výloh nejméně 3 miliony Kč.

Na soukromé nemocnice narazíte v zahraničí mnohem častěji než u nás, proto si všímejte toho, jestli pojišťovny proplácejí ošetření i v těchto zařízeních. Někdy se můžete totiž setkat s tím, že pojišťovny platí jen ošetření ve veřejných zdravotních institucích.

Nespadněte do pasti kumulovaného limitu

Pokud sjednáváte pojištění pro větší skupinu nebo pro rodinu, zpozorněte, když se ve smlouvě mluví o kumulovaném limitu léčebných výloh. Jde o souhrnnou částku maximálně proplacených výloh, nikoli o běžně uváděný limit na jednu osobu. Jestliže vám poskytovatel nabízí cestovní pojištění pro čtyřčlennou rodinu s kumulovaným limitem pojistného plnění 2 miliony, znamená to, že jednotlivec je pojištěn pouze do hranice 500 tisíc korun.

TIP: Informujte se, na jaké situace jste pojištěni

U některých pojišťoven si musíte ke klasickému cestovnímu pojištění dokoupit zvlášť různá připojištění (např. úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel, pojištění storna cesty nebo pojištění zpoždění a zmeškání cesty). U jiných pojišťoven jsou některé druhy připojištění obsaženy už v základním balíčku

Kolik vás ošetření nebo léčba v zahraničí bude stát?

Nespoléhejte na to, že na území Evropy si vystačíte s kartičkou pojištěnce EU. V zemích mimo Českou republiku si totiž pacienti platí mnohem více za běžné ošetření i léčbu, protože zde mají vyšší spoluúčast

Díky Evropskému průkazu zdravotního pojištění vám při návštěvě nemocnice budou účtovat služby stejně jako místním. Pokud se chcete vyhnout vysokým platbám za ošetření nebo léčení v zahraničí, zařiďte si cestovní pojištění.

Srovnejte si cestovní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.