4/18/2024, Pavlína Koňariková, Ušetřeno.cz

Rychlost internetu –⁠ jak se vyznat v hodnotách

Stává se vám, že potřebujete na internetu rychle něco zkontrolovat, ale vaše připojení je jiného názoru? Neplýtvejte svým časem čekáním na načtení stránek a raději si zařiďte adekvátní rychlost internetu. Poradíme vám, jak na to. 

rychlost internetu

Co je to internet? 

Internet je obří datová síť, která ke sdílení dat využívá hned několik různých způsobů – kromě běžných datových kabelů můžete sáhnout po optickém vlákně nebo využít bezdrátovou verzi, například Wi-Fi signál nebo mobilní síť. Každá z těchto technologií nabízí určité možnosti, ale zároveň má i jistá omezení, třeba právě v rychlosti připojení.

Podívejte se, jak zjistit heslo na Wi-Fi

Co je to rychlost internetu? 

Rychlost internetu značí, jak velký objem informací (dat) je možné přenést konkrétní sítí za určitou časovou jednotku. Měří se dva typy rychlosti připojení: 

  • Rychlost downloadu je doba, která uplyne mezi odesláním informace ze serveru a jejím stažením u zákazníka.  
  • Rychlost uploadu je čas, který zabere předání informace opačnou cestou, tedy od zákazníka k serveru. 

Vyberte si ten nejrychlejší internet k vám domů

Co ovlivňuje rychlost internetu? 

Kromě zvolené technologie ovlivňuje rychlost internetu také kapacita a agregace vašeho připojení. Agregace určuje, s kolika dalšími uživateli sdílíte přenosové pásmo. Platí pravidlo, že čím víc uživatelů je k síti připojeno, tím pomalejší bude přenos. Pokud máte agregační poměr např. 1:5, z rychlosti 10 Mb/s na vás zbydou 2 Mb/s. Hodnotu agregace najdete ve smlouvě s dodavatelem internetu. 

Na rychlost načítání mají vliv také další faktory: 

  • typ a výkon routeru, 
  • využívaný internetový prohlížeč, 
  • aplikace běžící na pozadí, 
  • aktuální počasí, 
  • délka vedení linky (hlavně u ADSL), 
  • vnější rušení aj. 

Poradíme vám i v případě, že máte zájem o internet na chatu nebo chalupu.

Měření rychlosti připojení

Při měření rychlosti připojení obvykle pracujeme se dvěma základními jednotkami objemu dat: 

  • Bit (v překladu „kousek“) je základní jednotkou ve výpočetní technice. Může nabývat pouze jedné ze dvou hodnot, obvykle jde o hodnoty 1 nebo 0. Dnes už se používají odvozené větší jednotky, například kilobit (kb) nebo megabit (Mb). 
  • Byte (v překladu „slabika“) se čte /bajt/ a označuje jednotku složenou z 8 bitů. Jde tedy o osmiciferné binární číslo, které může označovat celé číslo od 0 do 255 nebo jeden znak. 1 byte je obvykle nejmenší objem dat, se kterým může počítačový procesor pracovat. 

TIP: Nezapomeňte, že bit se značí malým „b“, kdežto byte poznáte podle velkého B. 

  • Jednotky připojení v bitech se tedy značí b/s nebo bps, případně jejich násobky (např. kb/s, Mb/s). 
  • Jednotky připojení v bytech označujeme B/s nebo Bps, případně násobky (např. kB/s, MB/s). 

Jednotky si zkontrolujte zejména při výběru nabídky od dodavatele internetu. Je totiž velký rozdíl mezi rychlostí 1 Gb/s a 1 GB/s (první uvedená rychlost je 8× menší). 

Vyberte si ten nejrychlejší internet k vám domů

Jaká má být ideální rychlost internetu? 

Ideální rychlost připojení internetu závisí na požadavcích každého uživatele. Kdejaká domácnost si dokáže vystačit s rychlostí 150 Mb/s, ale pro některé lidi může být i 1 Gb/s málo. Pokud si na internetu akorát vyřizujete poštu, čtete novinky nebo prohlížíte sociální sítě, bude vám stačit nižší rychlost připojení a nemusíte tedy platit nejdražší tarif.

Jestli ale streamujete, sledujete filmy v nejvyšší kvalitě nebo jste nadšení hráči online her, bude lepší investovat do rychlejšího připojení.  

Příklad: Pro sledování Netflixu a podobných portálů v nejvyšší kvalitě potřebujete rychlost minimálně 25 Mb/s. Při hraní online her můžete vycházet z těchto požadovaných hodnot:

Jakou rychlost internetu potřebuji pro hraní online her? 

ZařízeníDownloadUploadOdezva (ping)
PC (online hry)3–⁠5 Mbit/s1 Mbit/s50 ms
Xbox One3 Mbit/s0,5 Mbit/s50 ms
Playstation 43 Mbit/s1 Mbit/s50 ms
Nintendo Switch3 Mbit/s1 Mbit/s50 ms
Nintendo Wii1,5 Mbit/s1 Mbit/s50 ms

TIP: Pro úspěšné hraní je rychlost internetu naprosto zásadní. Dnešní hry mají vysoké nároky na výkon sestavy i rychlost připojení, podmínky tak často rozhodují o vítězích a poražených. Rychlejší internet vám sníží „ping“, což je zpoždění mezi vaší akcí a reakcí hry (tzv. odezva). Každá mikrosekunda se počítá. 

Nezapomeňte také, že když je do jedné sítě připojeno více zařízení, rychlost připojení musí být dostatečná pro všechny. Pokud například sledujete film na Netflixu, vaše dcera streamuje přes mobil a váš syn hraje online hru, vaše připojení musí být schopno pokrýt všechny požadavky naráz.

Podívejte se na srovnání internetu na doma.

Jak poznat dobrou rychlost internetu? 

Dobrou rychlost internetu poznáte tak, že vám všechno funguje, jak má – bez sekání, bez výpadků, bez zpoždění. Pokud si ale chcete ověřit reálnou rychlost svého připojení, můžete k tomu využít některý z testů rychlosti internetu. Nejpřesnější měření rychlosti internetu nabízejí podle ohlasů třeba tyto servery: 

  • rychlost.cz 
  • dsl.cz 
  • speedtest.net 
  • speedcheck.org 

Test rychlosti internetu můžete využít například k odhalení technických problémů, výpadků nebo závad na straně poskytovatele, případně i jako podklad pro reklamaci rychlosti u dodavatele. Snadno si také ověříte, že reálná rychlost pokryje všechny vaše potřeby. 

Vyberte si ten nejrychlejší internet k vám domů

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.