2/23/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Jak si zažádat o splátkový kalendář?

Dostali jste se do finanční tísně a najednou nemáte na zaplacení splátky půjčky, sociálního a zdravotního pojištění nebo třeba poplatku obci za svoz komunálního odpadu? Může se to stát a mnoho institucí má pro takovou situaci pochopení a jsou ochotní se s vámi domluvit na dalším postupu. Jen musíte nepříjemnou situaci začít řešit včas. Jednou z navrhovaných možností bude domluvit se na splátkovém kalendáři. O co se jedná a jak postupovat?

Splátkový kalendář

Co je splátkový kalendář?

Jedná se o jednoduchý písemný dokument, který obsahuje rozpis jednotlivých splátek, jejich výši a datum, do kdy je každou splátku nutné uhradit.

Pokud máte větší půjčku (například hypotéku), je vlastně splátkový kalendář přímo součástí vaší smlouvy, kde máte uvedenou výši každé jednotlivé splátky a datum splatnosti. Když se dostanete do potíží, můžete zažádat o změnu splátkového kalendáře (obvykle o snížení splátek).

Splátkový kalendář vás ale může zachránit i v případě, že nemůžete zaplatit nejrůznější poplatky, pojištění nebo třeba elektřinu. Bývá totiž často sjednán až dodatečně, když dlužník nemůže svůj dluh uhradit. Věřitel však nemá povinnost na splátkový kalendář přistoupit, takže je o to důležitější zajímat se o všechny možnosti úhrady dluhu včas a nečekat, že to „nějak dopadne“.

Vhodnou půjčku si můžete vybrat i online

Co můžu dělat, když nemám na zaplacení dluhu?

Když nemáte peníze na zaplacení dluhu, máte dvě možnosti – buď zažádat o odklad splátek, nebo o splátkový kalendář. Splátkový kalendář vám umožní splácet dlužnou částku postupně a v malých dávkách tak, abyste byli schopni finální částku zaplatit a vyhnuli se problémům s neuhrazeným dluhem a exekucí.

Nezapomeňte, že jako dlužníci se ocitnete v registru dlužníků, což má vliv na vaše případné další žádosti o půjčku v budoucnu. Ohlídejte si proto výmaz z registru dlužníků, až budete mít všechno v pořádku.

U koho můžu žádat o splátkový kalendář?

Žádost o splátkový kalendář umožňují:

  • Česká správa sociálního zabezpečení,
  • zdravotní pojišťovny,
  • finanční úřad,
  • obce,
  • celní správa,
  • banky.

Žádost můžete samozřejmě zkusit zaslat i jiným společnostem. Důležité je, že musíte danou instituci sami kontaktovat, ideálně ještě dříve, než platbu nezaplatíte. Zvýšíte tím šanci vyřešit situaci smírně.

S navrženým splátkovým kalendářem musí souhlasit obě strany a dlužník musí splnit pravidla, která má věřitel pro tyto případy nastavená, jinak může věřitel od splátkového kalendáře odstoupit.

Spolu se splátkovým kalendářem můžete také zažádat o odpuštění nebo snížení penále, pokud vám už naskočilo a není ve vašich možnostech ho zaplatit.

Jak napsat jednoduchý splátkový kalendář?

Splátkový kalendář si můžete napsat i sami. Není pro něj předepsaná žádná závazná forma, jen musí obsahovat všechny náležitosti.

Co musí obsahovat splátkový kalendář:

  • kontaktní údaje dlužníka (jméno, adresa, telefon, e-mail, datová schránka, identifikační číslo, jako je číslo pojištěnce, číslo smlouvy apod.),
  • žádost o povolení splátkového kalendáře, 
  • výše dluhu, případně výše penále,
  • navrhovaná výše splátky,
  • uznání dluhu,
  • odůvodnění žádosti,
  • místo a datum,
  • podpis žadatele (dlužníka).

Řada institucí má své formuláře pro žádost o splátkový kalendář, najdete je obvykle na jejich webových stránkách. Vzor si také můžete stáhnout bezplatně na internetu.

Jak postupovat při žádosti o splátkový kalendář

  1. Vždy je potřeba nejprve kontaktovat danou instituci a neposílat žádost o splátkový kalendář bez předchozí domluvy. 
  2. Najděte si kontaktní údaje (e-mail, datovou schránku, telefonní číslo, adresu vaší pobočky) a nejprve se zeptejte, zda na splátkový kalendář přistoupí, za jakých podmínek a vysvětlete svou situaci. Každá instituce má svoje pravidla a každou žádost posuzuje individuálně. Zároveň zjistíte, jestli daná společnost vyžaduje zaplacení poplatku při podání žádosti.
  3. Následně zašlete vyplněnou žádost o splátkový kalendář a všechny požadované přílohy 

Žádost můžete doručit:

  • poštou,
  • do datové schránky,
  • osobně.

Některé instituce přijímají žádosti i e-mailem (například zdravotní pojišťovny), jiné ne (Celní správa, finanční úřady), i na toto je třeba se předem informovat.

Hlídejte si datum splatnosti

Splátkový kalendář už máte a zbývá jediné – posílat podle něj včas domluvené splátky. Abyste se nedostali do dalších potíží, hlídejte si pečlivě datum splatnosti. Často se totiž plete s datem, kdy musíte platbu odeslat. V den splatnosti už musí být peníze na účtu věřitele, nestačí je teprve tento den odesílat. 

Jakmile tento „detail“ opominete, dojde opět ke zpoždění platby a pro vás to bude znamenat pokutu za pozdní splacení, nebo rovnou zrušení splátkového kalendáře ze strany věřitele a požadavek splatit celý zbytek dluhu naráz.

Myslete dopředu už při sjednávání půjčky

Když si berete půjčku, myslete i na to, že se můžete dostat do problémů se splácením, protože nikdy nevíte dopředu, co vás čeká. Je proto dobré zajímat se už při sjednávání půjčky, jestli je možné odložit splátku nebo požádat o splátkový kalendář a za jakých podmínek. 

Například díky srovnání půjček si můžete dostupné nabídky mezi sebou porovnat a vybrat takovou, která tyto a další možnosti nabízí.

U větších půjček, jako je hypotéka, zvažte možnost pojištění schopnosti splácet. Sice není nejlevnější, ale rozhodně vám může vytrhnout trn z paty v případě vážných finančních problémů.

Pro sjednání té nejvýhodnější půjčky využijte naši kalkulačku půjček, která vám vše přehledně spočítá.

Vhodnou půjčku si můžete vybrat online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.