2/22/2024, Beáta Dolbová, Ušetřeno.cz

Topení klimatizací

Využívání klimatizace jako zdroje tepla pro vytápění je jedním ze způsobů, jak udržet příjemnou teplotu v interiéru v chladnějších měsících. V tomto článku se podíváme na to, jak funguje topení pomocí klimatizace, zda se tato metoda vyplatí, jak vybrat vhodnou klimatizaci na topení a jaké jsou její výhody a nevýhody.

Topení klimatizací

Jak funguje topení s pomocí klimatizace? 

Princip topení klimatizací je založen na inverzním chlazení. Během letního provozu klimatizace odebírá teplo z interiéru a odvádí ho ven. Při topení dochází k inverznímu procesu – klimatizace odebírá teplo z venkovního vzduchu a přivádí ho do interiéru. Tím je zajištěno vytápění místnosti na požadovanou teplotu.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Vyplatí se topení klimatizací? 

Zda se topení klimatizací vyplatí, či nevyplatí, závisí na různých faktorech, včetně velikosti místnosti, izolace budovy i venkovních teplot. V oblastech, kde bývají zimy mírné, může být topení klimatizací efektivním a úsporným způsobem vytápění. V extrémně chladných oblastech s dlouhými zimami však může být nákladnější a méně účinné než tradiční topení.

Přečtěte si náš článek Je klimatizace žrout energie?

Vhodná klimatizace na topení

Pro účinné topení klimatizací je důležité vybrat vhodný typ klimatizace. Existují dvě hlavní kategorie klimatizací vhodných na topení, a sice:

Mobilní klimatizace 

Jedná se o jednoduché a přenosné jednotky, které lze umístit v různých místnostech a slouží jak k chlazení, tak k vytápění menších prostor.

Nástěnné klimatizace 

Jsou to stacionární jednotky, které jsou pevně instalovány na stěnách a mohou vytápět větší prostory; jsou ideální pro domácnosti nebo kanceláře.

Při výběru klimatizace je také důležité zohlednit energetickou třídu a spotřebu elektrické energie, aby bylo topení co nejúspornější.

Srovnejte si ceny plynu online

Výhody topení klimatizací

  • Víceúčelovost 

Klimatizace na topení poskytuje chladicí a topicí funkci v jednom zařízení, což může být praktické zejména v přechodných obdobích, kdy je potřeba regulovat teplotu v místnosti.

  • Jednoduchá instalace 

Mobilní klimatizace nevyžaduje složitou instalaci a lze ji snadno přenášet mezi místnostmi.

Topení klimatizací nevyužívá plynové topení – to může být výhodné pro ty, kteří nemají plynovou přípojku nebo upřednostňují elektrickou energii.

Nevýhody topení klimatizací

  • Vyšší spotřeba elektřiny

Klimatizace je poháněna elektrickou energií, což může, v porovnání s jinými způsoby topení, zvýšit vaše náklady.

  • Omezený dojezd mobilních jednotek

Mobilní klimatizace je vhodná pro menší místnosti, ale pro vytápění celého bytu nebo domu může být potřeba více jednotek.

  • Hlučnost

Některé klimatizace mohou být při provozu hlučné.

Topení klimatizací je v určitých případech zajímavou alternativou k tradičnímu topení. Před samotným pořízením klimatizace je důležité zvážit velikost místnosti/interiéru, klimatické podmínky ve vaší oblasti a typ klimatizace. Při správném použití vám pak topení klimatizací může zajistit jak pohodlí, tak víceúčelovost.

Porovnejte si ceny elektřiny 

Ceny dodavatelů elektřiny si můžete porovnat v naší online kalkulačce elektřiny. Snadno si díky ní spočítáte, jestli váš dodavatel zdražil. Zabere vám to jen dvě minuty vašeho času.

Porovnání cen elektřiny zdarma

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.