12/30/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

V obýváku se to hemží žrouty energie

Obývací pokoje přetékají moderní elektronikou. Domácí kino, počítač a další přístroje se nemalou měrou podílí na spotřebě elektřiny. Myslíte si, že se jedná o pár korun? Vyvedeme vás z omylu.

Televize vás stojí tisíce

Patříte mezi filmové maniaky a každý den u vás televize běží mnoho hodin? Za rok vás tento koníček může vyjít až na několik tisíc korun

Největším žroutem mezi obrazovkami jsou jednoznačně staré CRT televize. Pokud ji máte doma, zbystřete. Při stejné úhlopříčce má zhruba o 70 % větší spotřebu než LCD obrazovka. 

Ještě lepší vlastnosti, co se spotřeby elektřiny týká, vykazují LED přístroje. 

U plazmových televizí se spotřeba mění podle zobrazovaného obsahu. Čím více bílé a světlých barev, tím dražší je provoz.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Jak ušetřit za provoz televize?

  • Televize potřebuje dýchat. Když zajistíte dostatečné chlazení, snížíte její spotřebu a prodloužíte i její živostnost. Kdysi populární obývací stěny s plnou zadní výplní nejsou na výkonné televize stavěné. Hrozí přehřívání.
  • Zbavte televizi prachu, který negativně ovlivňuje chlazení a má i neblahý vliv na součástky.

TIP: Žrouta elektřiny prozradí energetické štítky

Většina spotřebičů musí být označena energetickou třídou. Nejméně náročná na spotřebu je třída A, naopak nejvíce třída G. Výrobce musí spotřebič označit štítkem, ze kterého vyčtete potřebné informace. Dozvíte se, jak moc ovlivní provoz spotřebiče váš rodinný rozpočet, roční spotřebu, nechybí ani údaje o hlučnosti. Více se dozvíte v článku o energetických štítcích.

DVD, video, satelit, set-top-box

Televize ale není v obýváku sama. Mezi její nerozlučné kamarády patří set-top-box, DVD přehrávač nebo satelit. Tyto přístroje tvoří pouze nepatrnou položku ve spotřebě elektřiny. Jejich provoz ročně stojí pár desítek korun. Když si v DVD přehrávači pustíte zhruba tři filmy za týden, zaplatíte necelých dvacet korun ročně. K výdajům je samozřejmě nutné připočíst spotřebu televizních obrazovek.

Domácí kancelář

Klasická stolní počítačová sestava zkonzumuje daleko více energie než notebook nebo ultrabook. Záleží na výkonu, ale provoz je přibližně dvakrát dražší.

U monitorů platí to samé jako v případě televizí. Rozměrné CRT obrazovky trápí vaše oči i účty. Svou spotřebou výrazně překonávají oblíbené LCD monitory. Jednoznačně se vyplatí starou obrazovku vyměnit za modernější.

Do spotřeby se promítá také provoz periferních zařízení. Pokud ale nepřetržitě netisknete nebo nekopírujete, jedná se o minimální položky. 

TIP: V kuchyni spotřebujeme elektřinu za tisíce

Podívejme se do kuchyně, kde se to také nenasytnými přístroji jenom hemží. Poradíme vám, jak zkrotit spotřebu a účty.

Srovnejte si ceny elektřiny online

Nenápadný žrout energie

Nemalý vliv na spotřebu elektřiny má pohotovostní neboli stand-by režim. V obývacím pokoji se nachází mnoho přístrojů, které se sice tváří jako vypnuté, ale ve skutečnosti jsou připravené okamžitě fungovat, třeba televize. Stačí zmáknout tlačítko na ovladači a okamžitě můžete sledovat oblíbený pořad.

Jenže za pohodlí a rychlost se platí. Spotřebiče vypadají jako nefunkční, ale energii si bez ustání berou. Stand-by režim může mít na svědomí až 11 % z celkové spotřeby elektřiny. Typickým příkladem energetického upíra je tiskárna nebo kopírka. Když je zapomenete vypnout, můžete zaplatit až několik set korun. Ale ani ostatní přístroje nejsou dvakrát šetrné.

Tipy na úsporu

  • Nenechávejte elektroniku dlouhodobě v pohotovostním režimu a vypínejte ji.
  • Život vám ulehčí prodlužovací kabel s vypínačem. Zapojte do něj více spotřebičů a jedním cvaknutím všechny odpojíte od elektřiny.
  • Monitor se zapnutým spořičem spotřebuje téměř stejné množství energie jako při běžném provozu.
  • Úsporný režim počítače není tak šetrný, jak se zdá. Nadále spotřebovává až 70 % energie. Během delší přestávky se vyplatí počítač uvést do režimu spánku nebo ho rovnou vypnout.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.