12/30/2023, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Víkendová distribuční sazba D61d: Kdy se vyplatí ji používat?

Rádi jezdíte o víkendech či během prázdnin na chatu nebo chalupu? Právě pro vás je určena speciální distribuční sazba D61d. 

Víte, kdy s touto sazbou odebíráte levnější proud a kolik času můžete strávit na chatě i mimo víkendy, aby pro vás zůstala víkendová sazba ještě výhodná?

Kdo na chalupě neschovává žádný energeticky náročný přístroj či spotřebič (např. bojler, cirkulárka atd.), bude zřejmě volit mezi jednotarifovou sazbou D01d a dvoutarifovou víkendovou sazbou D61d. 

V čem se obě sazby liší a podle čeho se rozhodnout?

Spočítejte si, kolik můžete ušetřit za elektřinu

Od pátku do neděle mohou chataři odebírat levnější proud

U jednotarifových sazeb platíte stejnou částku za spotřebovanou kilowatthodinu, ať odebíráte proud kdykoli během dne. 

Naopak u dvoutarifových sazeb se střídá čas, kdy elektřina stojí méně (nízký tarif, NT) a kdy se naopak spotřeba energie prodraží (vysoký tarif, VT).

U víkendové sazby D61d k vám levnější proud poteče od pátku 12:00 hodin do neděle 22:00 hodin.

Proto když budete trávit na chatě s víkendovou sazbou i pracovní dny, možná se to pozitivně podepíše na vaší psychice, ale negativně se to projeví na vašem účtu za elektřinu.

Pro změnu distribuční sazby na D61d nemusíte splnit žádné speciální podmínky. Když o ni zažádáte, automaticky ji dostanete přidělenou.

Nebojte se jezdit na chatu i mimo víkendy, ale nepřehánějte to

To neznamená, že mimo víkendy bude lepší na chatě raději svítit svíčkami nebo si připravovat jídlo na ohni. Elektřina se vám sice o něco prodraží, ale pořád ušetříte oproti sazbě D01d. 

Pokud na chatě budete trávit zhruba polovinu času přes víkend a polovinu i během pracovních dnů, při malých spotřebách se vám stále vyplatí využít víkendovou sazbu D61d místo D01d.

Pozor, distribuční sazbu můžete změnit nejvýše jednou za 12 měsíců.

Pokud se ale rozhodnete trávit na chatě delší prázdniny, kdy přibližně 70 % spotřeby elektřiny připadne na dobu platnosti vysokého tarifu během pracovních dnů, už se vám vyplatí zůstat u jednotarifové sazby D01d. Při roční spotřebě 650 kWh se pak takové delší prázdniny na chatě s víkendovou sazbou prodraží až o několik stovek korun.

Spočítejte si, kolik můžete ušetřit za elektřinu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.