2/20/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak fungují vkladové bankomaty?

Víte, co je vkladomat? Vkladový bankomat funguje přesně opačně než klasický bankomat, takže z něj peníze nevybíráte, ale naopak je do něj vkládáte. Čtěte dále a dozvíte se, jaké banky fungující na českém trhu vám vkladomaty nabízejí.

Vkladové bankomaty

Co je vkladový bankomat?

Všichni asi tušíme, k čemu slouží bankomat. Ano, k vybírání peněz. Přijdete k němu, vložíte do něj svou debetní kartu, vyťukáte PIN kód a otevře se před vámi menu s několika položkami. V něm si vyberete, zda chcete vybrat hotovost ze svého účtu, jestli chcete zkontrolovat zůstatek na účtu nebo jestli máte zájem například o dobití kreditu prostřednictvím bankomatu.

Ale pak existují speciální bankomaty, kterým se přezdívá vkladomaty. A jejich účel je přesně opačný. Peníze z nich nevybíráte, ale naopak je do nich vkládáte. A hotovost, kterou do nich uložíte, se vzápětí propíše na váš bankovní účet. Nebo na cizí bankovní účet. Což je naprosto skvělé, protože si tím ušetříte návštěvu v bance a s ní často spojené stání ve frontě.

Srovnejte si běžné účty online

Jak funguje vkladový bankomat?

Podstatné je uvědomit, si, že ne každý bankomat je vkladomat. Vkladové bankomaty fungují na jiném principu, a proto jde leckdy o úplně jiné stroje. Ale stejně tak můžete nalézt i bankomaty fungující zároveň jako vkladomaty. Než proto zvolenému bankomatu začnete vnucovat svou hotovost, ujistěte se, že vkládání peněz zvládá.

Vkladové bankomaty má už většina tuzemských bank. Řada z nich je má umístěné přímo u svých poboček, ale jejich síť se rozrůstá i v rámci území České republiky. Pokud tedy máte zájem o častější vkládání hotovosti na svůj bankovní účet prostřednictvím vkladových bankomatů, vyplatí se předem si na webu vaší banky zjistit, kde se její vkladomaty nacházejí.

Při práci s vkladomatem postupujte následovně:

  • Vložte do něj klasickým způsobem svou debetní kartu.
  • Zadejte PIN příslušející k této platební kartě.
  • V menu zvolte z několika položek, co si přejete udělat.
  • Jakmile zadáte vklad hotovosti, otevře se z čelní nebo boční strany vkladového bankomatu přihrádka.
  • Do ní vložíte hotovost.
  • Bankovky nemusíte nijak přepočítávat, řadit ani vkládat po jedné. Nesmějí být ale zmačkané, poškozené ani svázané.
  • Vkladomat si bankovky přepočítá automaticky a následně potvrdíte jen zaslání na bankovní účet.
  • Nemusíte ani zadávat číslo účtu, protože je propojeno s vaší platební kartou. Pokud peníze posíláte na jiný účet, jeho číslo vypíšete.
  • Potvrdíte a tím je vše vyřízeno.

Peníze na účtu máte zpravidla do několika minut.

Poplatky při vkladu peněz

Vkladové bankomaty mají jednu velkou nevýhodu. Nemůžete využít jakýkoliv z nich. Je totiž potřeba vybrat si vkladomat vaší banky. V současnosti platí, že pouze vkladové bankomaty České spořitelny jsou schopné zasílat peníze na bankovní účet vedený u jiné banky.

Vklad hotovosti s pomocí vkladomatu také bývá občas zpoplatněn. Poplatky se řídí ceníkem dané banky. Většina velkých bank ale nabízí ukládání hotovosti přes vkladomat zdarma. Jediné, co je omezeno, je počet vložených bankovek a vložená suma za den nebo za jeden vklad. Každá banka má přitom opět svá vlastní pravidla.

Jak vypadají poplatky za vklad českých korun v hotovosti pomocí vkladomatu na vlastní účet u dané banky?

BankaPoplatekSíť bankomatů
Air bankZdarmaMapa poboček a bankomatů | Air Bank
Banka CREDITAS
  • Do 500 000 Kč (včetně) zdarma
  • Nad 500 000 Kč poplatek 0,05 % z vkladu
  • Nad 3 000 000 Kč příplatek 0,1 % z vkladu 
Kontakty - Banka CREDITAS
Česká spořitelnaZdarmaPobočky a bankomaty | Česká spořitelna (csas.cz)
ČSOBZdarmaVkladové bankomaty | ČSOB (csob.cz)
Fio bankaZdarmaFio banka - česká banka pro váš účet nebo investice | Fio banka
Komerční bankaZdarmaPobočky a bankomaty | Komerční banka (kb.cz)
Max bankaZdarma Kontakty a pobočka | Max banka 
mBankZdarmaVkladové bankomaty  
MONETA Money BankZdarmaKontakt | MONETA Money Bank
Oberbank
  • Do 500 000 Kč (včetně) zdarma
  • Nad 500 000 Kč poplatek až 1 %, min. 75 Kč
Filialfinder - Oberbank
Raiffeisenbank (stejné jako Equa bank)ZdarmaPobočky a bankomaty | Raiffeisenbank (rb.cz)
UniCredit BankZdarmaPobočky a bankomaty | UniCredit Bank

(Zdroj: smluvní a předsmluvní dokumentace bank; aktualizováno 21. 7. 2023.)

Srovnejte si běžné účty online

Vkladový bankomat Air Bank

Klienti Air Bank musejí ke vkladu hotovosti (přes vkladové bankomaty) používat výhradně vkladomaty provozované Air Bank. Žádné sdílení bankomatů v této oblasti nefunguje.Nejbližší vkladomat Air Bank naleznete prostřednictvím webových stránek banky, kde je k dohledání přímo mapa vkladových bankomatů. Vkladomaty Air Bank umožňují vkládat peníze nejen na váš vlastní účet, ale i na jakýkoliv jiný (vedený u téže banky).Vložit můžete až 200 bankovek naráz, minimální vklad je stanoven na 100 Kč a denní limit je 600 000 Kč.

Vkladový bankomat ČSOB

Vkladomaty ČSOB jsou pro klienty banky zdarma a jejich síť můžete najít přes web banky. Některé vkladové bankomaty slouží i k výběru hotovosti. Při ukládání hotovosti vložíte do vkladomatu svou debetní kartu, zadáte PIN, zvolíte svůj účet (nebo napíšete číslo účtu, na nějž chcete hotovost uložit) a vložíte hotovost do přihrádky. Vkladové bankomaty ČSOB fungují i pro účty vedené u Poštovní spořitelny.Limity pro vklad hotovosti jsou: maximálně 200 bankovek naráz, maximálně 350 000 Kč na jeden vklad a vkládání pouze v české měně.

Vkladový bankomat Česká spořitelna

Česká spořitelna má síť vkladomatů také širokou a dohledáte ji přes webové stránky banky. Vkladomaty jsou určeny pro klienty České spořitelny, nicméně z vkladomatů je možné poslat hotovost nejen na váš účet vedený u České spořitelny, ale i na účet v jiné bance (jde o jedinou banku v ČR umožňující takto převod peněz do jiné banky, ale tato transakce je zpoplatněna).Podmínkou je, že naráz můžete uložit maximálně 350 000 Kč, přijímá se nanejvýš 60 bankovek naráz a bankovky musejí být v české měně.

Vkladový bankomat Moneta

Vkladové bankomaty Moneta jsou určené pro klienty banky a je možné jejich prostřednictvím ukládat peníze na účet spojený s debetní kartou. Vkladomaty ale nepřijímají dětské debetní karty. Je možné vkládat jen české bankovky, na jeden vklad je povoleno vložit až 350 bankovek a částka není nijak omezena.

Mapu vkladových bankomatů opět naleznete online přes webové stránky banky.

Vkladový bankomat Komerční banka

Komerční banka provozuje největší síť vkladomatů v České republice – aktuálně jich má 536 a jejich poloha je k dohledání online přes webové stránky banky. Vklad hotovosti je zdarma a dá se provádět nejen s pomocí běžné debetní karty, ale i přes speciální vkladovou kartu (tu může například majitel firmy zařídit pro své zaměstnance k vkládání hotovosti na účet).

Na jeden vklad připadá maximálně 200 kusů bankovek v hodnotě nanejvýš 300 000 Kč. Bankovky musejí být v české měně.

Vkladový bankomat Raiffeisenbank

Seznam vkladových bankomatů Raiffeisenbank naleznete přes webové stránky banky, vklady nejsou zpoplatněny a lze je provádět kdykoliv. Naráz můžete vkládat až 200 bankovek v hodnotě maximálně 350 000 Kč na vklad. Hotovost je na váš účet připsána do několika minut.

Srovnejte si běžné účty online

Vkladový bankomat Fio

Fio provozuje vkladomaty od roku 2020 a jejich síť postupně rozšiřuje. Mapu bankomatů s možností vkladu najdete opět přes webové stránky banky. V provozu jsou neustále a peníze se opět vkládají prostřednictvím debetní karty spojené s bankovním účtem u Fio. Existuje zde limit pro vklad za den, a to maximálně 250 000 Kč.

Vkladový bankomat UniCredit Bank

Vkladomaty UniCredit Bank najdete přes webovou stránku banky nebo přes její aplikaci Smart Banking. Limitující je počet bankovek, a to 200 kusů na jeden vklad. Celková částka smí být nanejvýš 300 000 Kč. UniCredit Bank přijímá přes vkladové bankomaty pouze českou měnu.

Vkladový bankomat Equa bank

I Equa bank zavedla své vkladomaty. Najdete je i teď, nicméně tato banka se v roce 2022 spojila s Raiffeisenbank. Z čehož plyne, že její vkladomaty najdete právě pod hlavičkou Raiffeisenbank. Pravidla pro vklad hotovosti jsou tedy stejná jako u mateřské banky – můžete vkládat až 200 kusů bankovek v hodnotě nanejvýš 350 000 Kč.

Vkladový bankomat CREDITAS

Banka Creditas neprovozuje žádné své vkladomaty. Pokud tedy potřebujete vložit peníze na svůj účet vedený u banky Creditas, můžete to udělat jen dvěma způsoby – buď s hotovostí zajdete na pobočku a tam si ji necháte vložit na účet (takto lze uložit jen maximálně 500 000 korun), nebo si peníze převedete z jiného bankovního účtu na svůj účet vedený u Creditas.

Vkladový bankomat Max banka

Max banka je součástí skupiny Creditas. Jak plyne z výše uvedeného, banka Creditas neprovozuje zatím žádné vkladové bankomaty, takže ani u Max banky žádný vkladomat nehledejte. Zatím žádný neprovozuje a nejsou žádné zprávy o tom, že by se ke zprovoznění nějakého v dohledné době chystala.

Vkladový bankomat Oberbank

Oberbank provozuje vlastní síť bankomatů, ale vkladomaty taktéž nemá. Pro klienty je tak opět jedinou možností přinést hotovost přímo na pobočku Oberbank a nechat si ji vložit na účet. Případně je možné peníze na bankovní účet vedený u Oberbank přeposlat z jiného účtu.

Vkladový bankomat mBank

mBank své vlastní vkladové bankomaty provozuje a má je v mnoha českých městech. Vklady je skrze ně možné provádět na účty mKonto, mKonto #navlastnitriko, mKonto pro děti, mKonto Business nebo eMax.

Srovnání běžných účtů zdarma

Chcete si porovnat jednotlivé běžné účty a zjistit, který je pro vás tou správnou volbou? Naše online srovnání běžných účtů je tu právě pro vás.

Srovnejte si běžné účty online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.