10/5/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co je amortizace vozidla a jak na ní vydělat?

Nevíte, co je amortizace vozidla? Pokud podnikáte nebo třeba jezdíte do práce svým autem, je to velká chyba. Možná totiž kvůli vlastní neznalosti přicházíte o spoustu peněz. Proto vám poradíme, jak na odpisy z daní, abyste neprodělávali, ale naopak na svém autě vydělali.

Opotřebení vozu

Nezáleží na tom, jestli jste si koupili úplně nové auto nebo ojeté. Každé auto se opotřebovává. Čím víc s ním jezdíte, tím je opotřebení větší. A i kdyby vaše auto stálo půl roku v garáži a jezdilo jen po zbylých několik měsíců, k určitému opotřebení dojde (a opotřebení v čase se započítává i za dobu, kdy auto nejezdí).

Na vás jakožto majiteli vozidla je pak vynaložit větší nebo menší náklady, abyste auto zase dali do pořádku. A nejde zdaleka jen o pravidelnou výměnu oleje, výměnu filtrů nebo nákup nových pneumatik. Leckteré díly vydrží jen pár let, pak nastane čas na jejich výměnu – a ta nemusí být levná.

Srovnejte si povinné ručení online

Opotřebení v čase

Tomuto dění se říká opotřebení v čase neboli amortizace. A netýká se zdaleka jen aut. Časem se opotřebí nejrůznější movité věci, stejně jako nemovité (tedy domy, chaty a tak dále). U všech z nich vás čeká placení a placení, abyste stav opotřebení zmírnili. A právě amortizace vám s tím může velmi pomoci.

Amortizace (a s ní spojené snížení daní) se netýká pouze vozidel, i když u nich je uplatnění tohoto principu nejčastější. Pokud máte nemovitost, může jít i o amortizaci nemovitosti.

Co je to amortizace vozidla?

Nyní se detailněji podívejme na to, co to vlastně je a jak amortizace vozidla funguje.

Asi sami víte, že cena vozidla se v průběhu času snižuje. Je to právě v důsledku jeho opotřebení v čase. Pokud auto sjede z výrobní linky a vyjede na silnici, jeho hodnota rázem klesá o desítky tisíc korun.

Amortizace vozidla označuje opotřebení vozu v čase a může vám pomoci s daňovými odpisy. Pokud podnikáte a používáte k tomu firemní auto, můžete uplatnit daňové odpisy vztahující se právě k amortizaci vozidla. Odepisování ale nemůžete uplatňovat donekonečna. Doba daňových odpisů záleží na tom, do jaké kategorie daný movitý nebo nemovitý majetek spadá – a jaký typ amortizace se ho tedy týká.

Vyberte si výhodné povinné ručení

Odpisové skupiny

Pro účely odpisů z daní movitého a nemovitého majetku v důsledku jeho opotřebení v čase existuje 6 základních odpisových skupin. Podle toho, do jaké skupiny daný předmět spadá, platí určitý počet let, po něž si ho můžete odepisovat z daní. Detaily o odpisových skupinách a možnostech odpisů z daní se můžete dočíst v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Osobní vozy a nákladní vozy spadají do 2. skupiny. Spolu s nimi jsou tam zařazeny například i traktory a další stroje. Platí, že doba možných odpisů z daní je tu stanovena na maximálně 5 let.

A jaké jsou všechny odpisové skupiny?

Číslo skupinyTyp majetkuPočet let odepisování
1kancelářská technika, počítače, nástroje3
2nákladní a osobní vozy, traktory, stroje5
3tramvaje, vozy metra, parní kotle10
4energetická vodní díla, plynovody, věže, stožáry20
5průmyslové a zemědělské budovy, byty30
6administrativní budovy, obchodní domy, muzea50

Jak se počítá amortizace auta?

Amortizaci vozidla pro účely odpisu z daní si můžete spočítat i sami. Pokud využíváte služeb účetní, pak ji o to požádejte. Pokud totiž amortizaci vozidla nebudete při odpisech z daní uplatňovat, budete zbytečně přicházet o peníze.

Jak se počítá amortizace auta? Není to vůbec složité a stačí vám k tomu znalosti matematiky ze základní školy.

Nejprve je potřeba znát rozdělení procentuálních sazeb vztahujících se k amortizaci vozidla. Platí, že:

  • v prvním roce užívání automobilu je to 11 %,
  • v druhém roce a v následujících letech jde o 22,25 %.

Výpočet amortizace auta je pak následující:

(pořizovací cena vozu/100) × procentuální sazba

Výsledkem je částka pro zrychlený roční odpis vozidla.

Pokud stojíte o rovnoměrné odpisy (jejichž výsledkem je stejná částka odepisovaná po dobu dle odpisové tabulky, tedy 5 let v případě vozidel), tak je výpočet následující:

cena vozidla / plánovaná doba používání = roční odpis

Srovnejte si havarijní pojištění online

Hodnota auta

Výpočet amortizace vozidla si můžete provést, ať už si ho chcete odepisovat z daní, nebo ne. Proč? Protože právě amortizace auta vám jasně ukáže, jaká je reálná hodnota vašeho vozu.

Je ale nutné uvědomit si, že každý typ auta je jiný – není možné srovnávat pokles hodnoty v čase u nového Lamborghini a u nejlevnějšího modelu Škoda Fabia. Odborníci proto při výpočtu amortizace vozidla zohledňují i další faktory. Jde zejména o:

  • značku,
  • model,
  • aktuální stáří,
  • současnou cenu,
  • počet najetých kilometrů,
  • jak dlouho auto vlastníte.

Díky těmto informacím získáte představu nejen o současné hodnotě vozu, ale orientačně i o tom, jak se bude jeho hodnota proměňovat v příštích letech.

Jak na odpis vozu z daní?

Pokud máte zájem odepsat si auto z daní, můžete to udělat dvěma způsoby.

Pokud máte firmu a auto je vedeno jako majetek této firmy, může vám uplatnění amortizace vozidla snížit daňový základ. Na nová auta se v prvním roce obvykle používá takzvaný zrychlený odpis z daní. V dalších letech pak už jde zpravidla o rovnoměrný odpis (ten se řídí výše zmíněnými procentuálními sazbami).

Pokud máte auto, které není majetkem firmy (tedy je vaše vlastní a používáte ho k soukromým účelům nebo s ním například jezdíte do zaměstnání), tak můžete odpis z daní udělat tak, že si uplatníte takzvané cestovní náhrady. Principem je uplatnění sazby základní náhrady, a to za každý ujetý kilometr. Aktuálně platí, že jde o 1,40 Kč za kilometr u jednostopých vozidel a 5,20 Kč u osobních motorových vozidel. Detaily se můžete dočíst ve vyhlášce č. 467/2022 Sb. o změně sazby základní náhrady.

Komplikované to je, pokud jste OSVČ a nevedete si účetnictví podobně jako firma. V tu chvíli si zpravidla amortizaci vozidla nemůžete z daní odečíst.

Srovnejte si povinné ručení online

Ochrana vozidla

Možná plánujete, jak si snížíte daně díky amortizaci vozidla. Je to zajímavá cesta, kterou kupodivu řada lidí opomíjí. Ale stejně tak řada motoristů opomíjí i havarijní pojištění auta. Zatímco povinné ručení máme všichni, protože je (jak plyne z jeho názvu) povinné, tak havarijní pojištění spousta lidí považuje za zbytečné.

Pokud ale máte nové nebo jen mírně ojeté auto, vyplatí se nad havarijním pojištěním popřemýšlet. Pokud totiž nabouráte nebo vznikne jiná škoda na vašem voze, havarijní pojištění ji pokryje. Pakliže je tedy správně nastavené. A když nevíte, jak si dobře vybrat havarijko? Naši specialisté vám s tím ochotně poradí.

Nastavte si správně pojištění vozu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.