10/2/2023, Jakub Strnad, Ušetřeno.cz

ANALÝZA: Kolik potřebujete mobilních dat?

Mobilní data jsou středobodem vesmíru téměř většiny pozemšťanů. Bez nich totiž jako by v dnešní době onlinové ani neexistovali. Ne všichni jich ale potřebují stejné množství. Proto v nabídce operátorů najdete datové balíčky nejrůznějších velikostí. Jenže zorientovat se v záplavě čísel a informací není zrovna snadný úkol. Proto jsme pro vás připravili několik přehledných příkladů, abyste si lépe udělali představu, jestli vám na měsíc stačí 500 megabajtů, nebo vypotřebujete několik desítek gigabajtů.

Kolik MB je 1 GB?

1 megabite (MB) = 1,024 KB

1 gigabite (GB) = 1,024 MB

Spotřeba dat v mobilu

Mezi jaký druh dataře patříte?

1) Datař rekreační, čeleď občasníků

Dataři rekreační jsou v České republice už poměrně ohroženým druhem. Jejich řady každým rokem víc a víc řídnou. Vyznačují se tím, že pravidelně čtou zpravodajské servery, sledují počasí, denně přečtou a odpoví na několik pracovních e-mailů, se svými kamarády jsou v kontaktu na Facebooku a sem tam vyhledají něco v mapě nebo v jízdních řádech. 

Sledováním videí, natož v HD kvalitě, nebo projížděním Instagramu však svůj drahocenný volný čas rozhodně netráví. Maximálně je můžete zahlédnout, jak někde chytají Wi-Fi, aby nemuseli čelit následkům vyčerpání svého FUP limitu. 

Datař rekreační z čeledi občasníků měsíčně spotřebuje kolem 500 MB až 1 GB.  

Srovnejte si ceny mobilního internetu

2) Datatel mobilní – vývojový mezičlánek

Datatly potkáte stejně jako holuby na každém reálném i virtuálním rohu. Poznáte je podle toho, že obvykle vlastní jeden z novějších smartphonů nebo iPhonů a dokonale si s ním rozumí. Ve svém životě se neobejdou bez šikovných aplikací, které jim usnadňují život, a sociálních sítí. 

Noviny zásadně nekupují. Není důvod utrácet peníze, když si všechny aktuality přečtou na internetu pomocí datového tarifu. Telefon občas používají i jako navigaci v autě. Příležitostně zhlédnou i nějaké to video na YouTube nebo sestřih zápasu oblíbeného fotbalového týmu. 

Aby se nemusel příliš omezovat, potřebuje Datatel mobilní alespoň 3 GB až 5 GB dat. 

3) Otesánek datový aneb bez 10 GB ani ránu

Posledním běžně se vyskytujícím druhem dataře v naší republice je Otesánek datový. Jeho datový apetit jej řadí mezi absolutní rekordmany ve spotřebě. Mobilní internet využívá jako své primární a často jediné připojení se světem. V ničem se neupejpá, bez starostí stahuje hudbu i filmy a nezdráhá se je pustit ani online. Se svými kamarády a příbuznými pořádá videokonference. 

Sdílí internet z mobilu a tabletu do notebooku. Když jede autem, radí mu cestou navigace. Má vytvořený účet na každé existující sociální síti, pravidelně všechny kontroluje a postuje. 

Otesánek datový není žádný troškař, bez 10 GB se neobejde.

Jaká je spotřeba dat v mobilu?

Spočítat přesnou spotřebu dat v mobilu je u mobilního internetu je téměř nemožné. Každá činnost totiž spotřebuje jiné množství dat: kvalitnější video vám jich sebere víc než to nekvalitní (není tajemstvím, že HD videa dokážou vycucnout všechna vaše data během několika minut), krátká píseň zase méně než nějaká čtvrthodinová. Některé webové stránky jsou neuvěřitelně jednoduché a o moc dat vás nepřipraví, zatímco jiné jsou plné grafických prvků a videí (a tedy náročné na spotřebu dat).

Tabulka proto uvádí pouze průměrné hodnoty, abyste si udělali hrubý přehled. Využití dat navíc ovlivňuje vaše uživatelské chování, ale liší se i podle typu používaného zařízení (třeba větší obrazovka tabletu svádí ke sledování videí ve vysoké kvalitě). 

Činnost500 MB2 GB4 GB
Surfování na internetu900 stránek3 600 stránek7 200 stránek
Textový e-mail/zpráva150 000700 0001 400 000
E-mail s přílohou1 0004 0008 000
Poslouchání hudby100 písní400 písní800 písní
Sledování videa1 hodina4 hodiny8 hodin
Volání přes Skype15 hodin60 hodin120 hodin
Video hovor přes Skype 2 hodiny 8 hodin16 hodin
Poslech rádia8 hodin 32 hodin64 hodin
Stahování a update aplikací40 aplikací150 aplikací300 aplikací

Zdroj: Kenstechtips.com; aktualizováno k 2. 5. 2023. 

Jak dostat data pod kontrolu? 

V nastavení každého chytrého telefonu samozřejmě najdete, kolik dat vám která aplikace spolykala. Ovšem nic moc jiného tam nevyčtete. Naštěstí ale existují aplikace, jež vám neposedné a neustále utíkající megabity dokáží postavit do latě.

Oblíbenou appkou pro uživatele Androidů je například My Data Manager nebo GlassWire Data Usage Monitor. A zkrátka nepřijdou samozřejmě ani uživatelé nakousnutých jablíček. Mezi nimi je nejpopulárnější asi My Data Usage Widget Pro.

Nejste spokojeni se svým stávajícím tarifem? Chcete se podívat po lepších alternativách? Nabízíme bezplatnou kalkulačku mobilních tarifů, která vám během chvilky ukáže, zda pro vás náhodou neexistuje lepší řešení.

Srovnejte si ceny mobilního internetu

3 tarify s neomezenými daty od největších operátorů

TarifOperátorPočet datCena
Neomezeně SDT-MobileNeomezeně dat. *1 075 Kč/měsíc
NEO BronzovýO2Neomezeně dat. *1 099 Kč/měsíc
Red StandardVodafone15 GB. ***799 Kč/měsíc

Počet SMS a minut je u všech tří možností neomezený.

*20 GB prosurfujete plnou rychlostí, poté až 3 Mbit/s.

**Po celou dobu surfujete rychlostí až 5 Mb/s.

***10 GB si jen musíte aktivovat v mobilní aplikaci.

Zdroj: smluvní a předsmluvní dokumentace mobilních operátorů; aktualizováno k 2. 5. 2023. 

Dalším řešením je samozřejmě jeden z kombinovaných balíčků, například si můžete složit vlastní Magentu nebo si sjednat jeden z Vodafone tarifů či sáhnout po O2 Spolu.

Jak dlouho vydrží 10 GB dat?

Dejme tomu, že jste si předplatili tarif obsahující 10 GB dat. Zní to jako vážně hodně dat. Ale záleží na tom, jak s nimi naložíte. Může se totiž stát, že budou pryč už za den. Nebo si s nimi naopak v pohodě vystačíte po celý měsíc.

Odpověď na otázku, jak dlouho vydrží 10 GB dat, je tedy hodně relativní. Záleží na tom, jaké webové stránky otevíráte, co na internetu děláte, jaké aplikace používáte. A především jak často to děláte.

Podle aplikací počítajících spotřebu dat (viz výše) můžete zjistit, že například:

  • 2 hodiny používání Instagramu vás bude stát přes 1 GB. V tom případě vám vydrží 10 GB dat na 20 hodin.
  • Streamování nebo sledování videí v HD rozlišení vás vyjde na zhruba 1 GB dat za hodinu – takže 10 GB dat vydrží na zhruba 10 hodin.
  • Videohovor „sežere“ okolo 700 MB dat za hodinu – takže 10 GB dat vydrží zhruba na 14 hodin.
  • Používání navigace žere okolo 60 MB dat za hodinu, takže 10 GB dat vám vydrží přibližně 166 hodin.
  • Odesíláte-li z mobilu e-maily, nedokážete snad ani 10 GB dat za měsíc vyčerpat – poslání 5 e-mailů během jedné hodiny totiž spotřebuje necelých 5 MB dat.

Jak dlouho vydrží 5 GB dat?

Pořídili jste si skromnější tarif obsahující jen 5 GB dat a teď přemýšlíte, jak dlouho vydrží? Opět to záleží na vašem uživatelském chování a na tom, co na internetu vyhledáváte. Odpověď proto bude podobná jako u předchozího bodu s 10 GB dat – akorát že vám objem 5 GB dat vydrží poloviční čas.

Sociální sítě tedy s 5 GB dat můžete prohlížet zhruba 10 hodin. Na videohovory vám to postačí v průměru na 7 hodin, navigaci můžete používat okolo 80 hodin, na kvalitní videa budete koukat asi 5 hodin.

Jak dlouho vydrží 1 GB dat?

Někteří lidé jsou skromní a internet v mobilu používají hlavně k poslání a čtení e-mailů, občas si zapnou navigaci, napíšou si s přáteli přes chatovací aplikace, přečtou si na internetu zprávy.

Pokud jste také takoví, tak vám bohatě postačí 1 GB dat. E-mailů s tímto objemem dat pošlete nepočítaně, zpráv přec chatovací aplikace taktéž. Navigace se dá používat třeba i 20 hodin.

A navíc, pokud svůj datový balíček vyčerpáte, mobilní operátor vám internet nemusí zcela vypnout – běžné je, že zpomalí jeho rychlost, ale můžete ho využívat dál. Řada aplikací navíc funguje i offline, takže nebudete zcela odříznutí od digitálního světa. Nebo si zkrátka za další objem dat připlatíte.

Srovnejte si ceny mobilního internetu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.