3/15/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Vyplatí se nákup auta na firmu? A jak na něj?

Pořízení auta na firmu může být pro některé podniky nutností. A jindy taky zajímavou možností, jak ušetřit. Pro mnoho lidí je proto taková forma nákupu vozu atraktivní. Má ale svá pravidla a ne vždy se musí nutně vyplatit. Povíme vám, na co je potřeba dát si pozor. 

Auto na firmu

Ať už jste s. r. o., či živnostník, můžete si na své podnikání pořídit vozidlo a následně si jej odečíst z daní. Při splnění určitých podmínek můžete ušetřit až statisíce. 

Výhody a nevýhody koupě auta na firmu

Vše má pochopitelně své klady a zápory. A ani tady nemusí být vše růžové. 

Výhody:

  • Odpočet daní: Nákup vozidla na firmu umožňuje podnikatelům odpočet DPH.  
  • Praktičnost: Mít firemní vozidlo není jen o tom ušetřit na daních. V praktické a finanční rovině může vozidlo či jejich flotila přinést časovou i peněžitou úsporu. Někdy se jedná přímo o nutnost.  
  • Profesionální image: Firemní auto může posílit dojem profesionality a důvěryhodnosti u zákazníků. V některých případech zkrátka nebude působit dobře, když profesionál přijede za klientem na bicyklu či veřejnou hromadnou dopravou.

Nevýhody: 

  • Finanční zátěž: Nové auto něco stojí a obzvlášť pro rozpočet mladé a malé firmy může znamenat významnou finanční zátěž a omezení cash flow. 
  • Správa a údržba: Nákupem nového vozu to nekončí. Jak známo, auta se opotřebovávají, je nutné takřka neustále investovat do jejich údržby a oprav.
  • Odpočet daní není pro každého: Ne vždy se auto na firmu vyplatí z pohledu odpočtu z daně. Platí to zejména pro OSVČ, kteří nejsou plátci DPH a uplatňují paušální náklady.
  • Kniha jízd: Jednou z povinností, které je potřeba u firemního vozu dodržovat, je vedení si knihy jízd. To může pro některé představovat nechtěnou časovou a administrativní zátěž. 
  • Silniční daň: Platí se každý rok. Od roku 2022 se však vztahuje pouze na firemní vozy s hmotností nad 12 tun.   

Nepřeplácíte na povinném ručení?

Kdy se vyplatí nákup auta na firmu?

Pro zodpovězení otázky, zda se vyplatí nákup auta na firmu, je zapotřebí zohlednit v první řadě právní formu vašeho podnikání. Dále pak plátcovství DPH a zda uplatňujete skutečné nebo paušální náklady. V neposlední řadě pak i to, nakolik plánujete auto využívat pro soukromé účely. 

Auto na firmu se vám vyplatí, pokud máte s. r. o. Nemusíte přitom být ani plátce DPH ani uplatňovat skutečné náklady. Dále se vůz koupený na firmu vyplatí společnosti uplatňující skutečné náklady. U ní je totiž možné si ročně navýšit náklady až o desítky tisíc. 

U osob samostatně výdělečně činných, které jsou plátci DPH, a firem uplatňujících paušální výdaje je potřeba propočítávat. V jejich případě se vůz na firmu vyplatí jen tehdy, pokud odpočet DPH za pohonné hmoty bude vyšší než silniční daň a ostatní výdaje.

Jak už bylo zmíněno výše, pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které nejsou plátci DPH a navíc uplatňují paušální výdaje, se nákup takového vozu obvykle nevyplatí.

Auta na firmu už jen do dvou milionů

Stát se rozhodl zatočit s praxí, kdy si někteří podnikatelé šetřili vlastní kapsu na úkor státní kasy a na firmu si kupovali drahá luxusní auta. Proto od roku 2024 vešla v platnost změna, kdy je možné odepsat z daní na auto maximálně 420 tisíc korun. To při výši daně 21 % znamená, že se do takové částky vejdou jen vozy do dvou milionů korun. 

Jak postupovat při koupi auta na firmu?

Při nákupu vozu do firmy můžete zvolit různé formy financování. A i tady má každá své plusy i minusy. 

  • Nákup za hotové: Vaše firma má dostatek peněz a může auto splatit rovnou. V takovém případě se obejdete bez různých administrativních procesů jako v případě úvěru či leasingu a vůz je hned váš. Často to však může znamenat velkou jednorázovou útratu peněz, který byste jinak mohli využít třeba na rozvoj firmy. 
  • Spotřebitelský úvěr: Auto je hned vaše, podobně jako při jednorázovém nákupu za vlastní peníze. Postupně jej ale splácíte, a to i s úroky. Navíc máte za vozidlo plnou odpovědnost, staráte se o veškerý servis, a pokud se autu něco stane, máte smůlu. I když by vám ho někdo odcizil, budete ho muset nadále splácet. 
  • Finanční leasing: Formou finančního leasingu se stáváte majitelem auta až s poslední měsíční splátkou. Ihned poté je však auto vaše. Obvykle ale musíte počítat s přísnějšími podmínkami, jako je například omezené užívání vozu pro soukromé účely. Výhodou leasingu však je, že za vás obvykle leasingová společnost obstará vše spojené se servisem vozu. 
  • Operativní leasing: V tomto případě se jedná spíše o jakýsi pronájem vozu. Ten se po uplynutí smluvené doby vrací zpátky do vlastnictví leasingové společnosti. I tady jsou tudíž podmínky daleko přísnější než u předchozích forem nákupu. Leasingová společnost ale zajistí většinu náležitostí kolem údržby vozu. 

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu platby, mějte na paměti, že zpočátku zaplatíte plnou cenu včetně DPH. Až posléze budete u finančního úřadu nárokovat odečtení z daní. Někteří prodejci aut ale myslí i na tohle, a tak nabízejí tzv. překlenutí DPH. V takovém případě vyřeší záležitosti spojené s vrácením daně za vás.

Spočítejte si havarijní pojištění online

Vůz pro soukromé účely

Vozidlo zakoupené na firmu je ve většině případů možné používat při splnění některých podmínek i pro soukromé účely. V takovém případě ale nebudete moci podle zákona uplatnit odpočet daně v plné výši. Místo toho se daň krátí, a to podle poměru soukromých a pracovních jízd. Ty se musejí evidovat v knize jízd, aby bylo možné prokázat, nakolik byl vůz používán k firemním a soukromým účelům. 

Přečtěte si o náhradách na soukromé vozidlo použité pro účely podnikání.

Odpočet DPH z ojetého vozu

Možnost odečíst si auto na firmu z daní platí nejen pro nové vozy. Od roku 2009 je možné tuto možnost uplatnit u jakéhokoli vozidla bez ohledu na jeho stáří. 

Uplatnění slevy při pojištění

Zajímavou výhodou může být i to, že podnikatelé, kteří jsou plátci DPH a uplatňují na auto odpočet DPH, mohou na daňové zvýhodnění pomýšlet i v případě pojistky. To znamená, že si DPH budou moci odečíst i z ceny povinného ručení či havarijního pojištění. Musí však počítat s tím, že v případě nehody bude i pojistné plnění pojišťovnou rovněž bez DPH. 

Povinné ručení i havarijní pojištění si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší kalkulačky. Stačí zadat pár údajů o vás a vašem voze a hned uvidíte přehledně seřazené nabídky od prověřených pojišťoven.

Porovnejte si povinné ručení

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.