2/27/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Cena elektřiny od ČEZ se mění. Kdy se vyplatí?

ČEZ je největším výrobcem elektřiny v Česku, elektřinu také distribuuje a prodává ji koncovým zákazníkům. Ceny energií ovšem v roce 2022 na burzách prudce vystřelily vzhůru a vláda je nakonec zastropovala. I proto je cena elektřiny ČEZ v hledáčku zákazníků.

Cena elektřiny ČEZ

Není možné napsat jednu částku, za niž ČEZ prodává elektřinu zákazníkům. Dodavatelé elektřiny, mezi něž ČEZ patří, si ceník neurčují zcela svévolně. Musí brát v potaz mnoho faktorů, zároveň je nyní omezují zastropované ceny.

Cena elektřiny ČEZ se skládá z:

  • regulované složky
    • zahrnuje různé poplatky spojené s provozem elektrické sítě a s procesem výroby
    • jedná se o více než polovinu vaší ceny za MWh elektřiny
    • 1× za rok ji upravuje Energetický regulační úřad (ERÚ)
  • neregulované složky
    • tu si dodavatel určuje sám a může se měnit kdykoliv
    • ovlivňuje ji cena elektřiny v nízkém a vysokém tarifu
    • promítá se do ní cena energií na burzách
    • zahrnuje pravidelný měsíční poplatek dodavateli

Cena elektřiny ČEZ

Chcete ušetřit za elektřinu?

Cena elektřiny ČEZ za 1 kWh

Aktuální cena elektřiny je pro každého zákazníka jiná, protože každý má jinou smlouvu, jinak dlouhé fixace elektřiny, spadá pod jiného dodavatele, žije v jiné lokalitě a tak dále. To, co už zjistit můžeme, je nabízená cena elektřiny ČEZ za 1 kWh. Úplně nejlépe to uvidíte na aktuálním ceníku ČEZ, který je k nahlédnutí na webu společnosti.

Zajímá-li vás cena elektřiny ČEZ za 1 kWh, najděte na webu společnosti Ceník, zaškrtněte položku „Elektřina“, zvolte distribuční území (ČEZ, PRE, EON) a zvolte rok – buď aktuální, nebo některý z předchozích. Rázem uvidíte produkty v aktuální nabídce ČEZ i s jejich cenami.

Podstatné je, že každý produkt má nyní dva ceníky – jeden odráží zastropované ceny, druhý je má neregulované (ten vejde v platnost po skončení vládních omezení, pravděpodobně 1. 1. 2024).

Chcete ušetřit? Podívejte se, jak funguje noční proud od ČEZ.

Zastropované ceny

Platí tedy, že cena elektřiny ČEZ za 1 kWh musí být vždy stejná nebo nižší než vládou zastropované ceny platné po celý rok 2023. Jde tedy maximálně o 5 Kč/kWh bez DPH nebo 6,05/kWh s DPH. A společnost už na jaře dala najevo, že cena elektřiny ČEZ je pod vládním stropem.

Nepřeplácíte zbytečně za elektřinu?

Rozdílná cena elektřiny ČEZ

Průměrná cena elektřiny se nedá jednoduše určit, a to z výše uvedených důvodů. Dodavatelé elektřiny navíc průběžně přicházejí s novými produkty a od začátku roku 2023 postupně snižují i své ceny.

Cena elektřiny ČEZ se může prudce změnit, až odzvoní zastropovaným cenám. Proto odborníci doporučují dát si pozor na fixaci elektřiny u vaší smlouvy. Fakt, že nyní platíte zastropované ceny nebo méně, neznamená, že vám díky fixaci zůstanou i nadále.

Možná i proto ČEZ zavádí nové produkty: kromě běžné smlouvy bez fixace elektřiny jsou tu nové ceny elektřiny ČEZ pro smlouvy s fixací na 1 rok, s fixací na 2 roky nebo s fixací na 3 roky. Zajímavý je také produkt „elektřina pro ZTP“, „elektřina pro soláry“ či takzvaný „krátko odběr“. U každého z nich se platí jiná cena elektřiny ČEZ za 1 kWh.

A kdo není spokojen se svou cenou, může klidně přejít k jinému dodavateli. Dodavatelé elektřiny se dají snadno porovnat třeba s pomocí kalkulačky cen elektřiny. Náš tým specialistů vám ochotně pomůže projít celým procesem změny dodavatele a ušetřit.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.