12/29/2023, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Cena LPG

V souvislosti s klimatickou změnou a zájmem o udržitelnější trendy se ve veřejných debatách často diskutují ekologičtější způsoby dopravy. Nejčastěji se u automobilové dopravy zmiňuje přechod na elektromobily, ale šetrnější k životnímu prostředí jsou i další paliva. Jedním z nich je LPG. Jaká je momentálně cena LPG? Vyplatí se mít nádrž na LPG? To a mnohem více se dozvíte v následujícím textu.

cena lpg

LPG je zkratka z anglického Liquified Petroleum Gas, což znamená zkapalněný ropný plyn. V podstatě se jedná o směs uhlovodíkových plynů (může být tvořena výhradně butanem či propanem, nejčastěji kombinací obou složek) a kromě paliva do vozidel se používá také k vytápění, vaření nebo svícení. 

I když některé automobilky nabízejí rovnou některé modely s pohonem na plyn, jejich procento na silnicích je stále jen minimální. Drtivou většinu aut na plyn, se kterými se setkáme, tvoří auta přestavěná na tento způsob paliva.

Srovnejte si povinné ručení

Aktuální cena LPG

Kromě toho, že je LPG palivem ekologičtějším, je oproti ostatním klasickým palivům také levnější. Kromě období po vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu, kdy cena závratně vystřelila, se obvykle pohybuje mezi 15–17 korunami za litr paliva.

Na srovnání cen LPG a benzínu se můžete podívat v následující tabulce.

DatumPrůměrná cena za litr LPG Průměrná cena za litr benzínu
13. 10. 202315,57 Kč39,98 Kč
20. 10. 202315,63 Kč39,63 Kč
27. 10. 202315,62 Kč39,17 Kč
3. 11. 202315,62 Kč39,01 Kč
10. 11. 202315,64 Kč38,92 Kč
17. 11. 202315,72 Kč38,33 Kč
24. 11. 202315,75 Kč38,02 Kč

Zdroj dat: CCS

Poslední data jsou k dispozici k 26. 11. 2023, kdy se na českých čerpacích stanicích litr LPG prodával v průměru za 15,74 Kč. 

Vývoj ceny LPG

Jak už je vidět z tabulky, LPG mírně zdražuje, u benzínu můžeme pozorovat obrácený trend. Pokud se podíváme na dlouhodobější data, tak zjistíme, že LPG od začátku roku soustavně zlevňovalo. Na začátku roku se litr LPG prodával v průměru za 17,10 Kč. Nejlevnější byl naopak letos 7. srpna, kdy se litr LPG dal sehnat v průměru za 14,95 Kč. Od té doby dochází k mírnému růstu ceny směrem vzhůru až k současným hodnotám. 

U LPG také letos můžeme pozorovat vyšší stabilitu cen než u benzínu. Na datech nejsou vidět žádné výrazné nárůsty nebo propady, ale ceny se mění postupně. Litr benzínu se na začátku roku prodával v průměru za 36,30 Kč, ale 1. února už to bylo 37,91 Kč. V květnu se opět dostal k hranici 36,5 Kč za litr, ale během léta soustavně zdražoval až se v polovině prázdnin prodával za téměř 39 Kč a růst neustával ani v září. 

Nejdražší byl benzín letos 28. září, kdy se litr prodával za 40,67 Kč. Veškerá data pochází od společnosti CSS.

Výpočet spotřeby LPG

Vozidlo přestavěné na LPG má oproti vozidlům s nádrží na benzín vyšší spotřebu. Uvádí se, že se dle typu vozidla může jednat o 15 až 20 %. Ukážeme si jednoduchý příklad.

Příklad

Auto s benzínovým pohonem má průměrnou spotřebu 10 litrů/100 km. Litr benzínu stojí 38 Kč. Z toho nám vychází, že 100 kilometrů jízdy autem nás vyjde na 380 Kč, respektive každý kilometr jízdy na 3,8 Kč.

Uvažujeme, že bychom to samé auto nechali přestavět na LPG. Počítáme s nejhorším možným scénářem a spotřeba po přestavbě nám stoupne o 20 % na 12 litrů/100 km. Litr LPG stojí 16 Kč. Výpočtem dostaneme náklady na 100 kilometrů jízdy, které budou činit 192 Kč. Jeden kilometr jízdy nás vyjde tedy na 1,92 Kč.

Pokud nechcete ušetřit pouze na pohonných hmotách, ale také na pojištění svého vozidla, můžete využít našeho srovnání povinného ručení. Pokud si pořizujete nové vozidlo, pojištění si u nás můžete nezávazně srovnat a následně také sjednat. Naši online kalkulačku můžete využít i v případě, kdy si chcete pouze spočítat, zda náhodou za autopojištění nepřeplácíte. Máme pro vás i návod, jak jednoduše sjednat povinné ručení.

Najděte si to nejlepší povinné ručení

Vyplatí se LPG?

Při rozhodování o přestavbě vozidla na LPG kalkulaci úspor je důležité nezapomenout na počáteční náklady.

Přestavba vozidla na jiný typ paliva není zadarmo a je potřeba provést značnou investici. Přestavba se pohybuje nejčastěji mezi 20 a 40 tisíci Kč. Konečnou cenu ovlivňuje zejména počet válců motoru a typ použitého plynového systému. Pokud máme klasický čtyřválcový motor, potom můžeme počítat s cenou kolem 30 tisíc Kč. Čím více válců, tím bude cena vyšší.

Nádrž se většinou instaluje v prostoru rezervy a může částečně zabírat místo v zavazadlovém prostoru. Častou obavou řidičů je také bezpečnost plynových aut. Je pravda, že LPG nádrže jsou předmětem přísného testování a mají implementováno několik bezpečnostních prvků sloužících k zabránění případného úniku plynu.

Úpravy na svém vozidle byste vždy měli svěřit do rukou odborníků, kteří by vám měli také pomoci se zápisem LPG do technického průkazu a nahlášení změn do evidence vozidel.

Do nákladů je zapotřebí připočítat pravidelnou každoroční revizi, která stojí kolem 500 Kč a auto na LPG jí musí projít. Nádrž na LPGživotnost 10 let a její výměna přijde na 5 až 8 tisíc Kč.

Do kalkulace je nutné započítat všechny výše popsané náklady a zvážit, zda se přeměna na plyn vyplatí a kdy se vám peníze z počáteční investice začnou vracet. Pokud však plánujete najezdit daným vozidlem desítky tisíc kilometrů, rozhodně se přestavba vyplatí.

Kde a jak se tankuje LPG?

I když je síť čerpacích stanic nabízejících LPG široká, nenajdete ho všude. Tankování zkapalněného plynu je považováno za nebezpečné oproti stejné činnosti u benzínu. V České republice ho proto může vykonávat pouze obsluha čerpací stanice. 

Informace, jak natankovat LPG, se hodí v zahraničí, kde je tankování na řidičích. 

  1. Před zahájením procedury je důležité se ujistit, že je vypnutý motor auta, topení a další elektrické systémy, a následně vypnout zapalování. 
  2. Stejně jako u benzínových stojanů, ani u těch s LPG se nesmí manipulovat s ohněm nebo kouřit. 
  3. Na auto napojíte plnicí přípojku LPG a stisknete tlačítko na tankovací pistoli. To je potřeba držet po celou dobu tankování.

V Evropě je k dispozici celkem 5 systémů tankování LPG. V praxi se jedná o to, že každá pistole může mít 5 různých koncovek a může se stát, že pistol nepůjde zasunout do nádrže. Řešením je redukce, která se nasadí na koncovku a následně se pistol zasune do nádrže. Redukce je vždy vyráběna na jeden konkrétní systém.

Důležité je se informovat o systému tankování v zemi, kam se chystáte. Při cestě do zahraničí doporučujeme také sjednat cestovní pojištění s dostatečnými limity. To nejlepší cestovní pojištění si můžete najít v našem srovnání.

Najděte si to nejlepší pojištění na cesty

CNG vs. LPG

CNG je zkratka vycházející z anglického Compressed Natural Gas a představuje stlačený zemní plyn. Je rovněž používán jako palivo pro pohon motorových vozidel a stejně jako LPG je považován za ekologičtější alternativu k benzínu a naftě. CNG je považováno dokonce i za více šetrné k přírodě než LPG.

Problémy s CNG jsou v podstatě dva. 

  • Tankovacích stanic, které by nabízely možnost natankovat CNG, je méně než těch na LPG, a jak jsme už psali výše, ani ty nenajdeme na každém rohu. 
  • Samotná cena přestavby se může pohybovat od 45 do 70 tisíc korun. A cena CNG se navíc pohybuje na podobných úrovních jako u benzínu. 

Výhodou oproti LPG je to, že auta na CNG jsou státem uznána jako ekologičtější způsob dopravy, a mají tak zvýhodnění na dálniční známky.

I s LPG potřebujete pojištění, najděte si to nejlepší

Na auto s LPG nebo jiným pohonem je vhodné uzavřít havarijní pojištění, které kryje škody na vašem vozidle v případě odcizení, havárie, vandalismu nebo živelních pohrom. Vyzkoušejte naši kalkulačku havarijního pojištění, kde si nabídky pojištění můžete nejen srovnat, ale to nejlepší havarijní pojištění vám na míru také rovnou sjednat.

Ať už máte auto na benzín, naftu, LPG, CNG, nebo elektromobil, nevyhnete se povinnému ručení. To nejlepší si pro sebe můžete najít v našem srovnání.

Srovnejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.