3/26/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Cena plynu 2024

Cena energií, včetně plynu, se mění v průběhu celého roku 2023 a nejinak tomu bude i v roce následujícím. Důvodem je snižování cen zemního plynu na burzách, ale i ukončení vládního stropu na energie. Domácnosti tak budou muset řešit, jak dosáhnout větších úspor a zbytečně nepřeplácet. Zajímá vás cena plynu? Čtěte dále.

Cena plynu 2024

Jaká bude cena plynu v roce 2024? 

Většina dodavatelů plynu už dnes nabízí výhodnější tarify, které obsahují mnohem nižší cenu za kWh zemního plynu, než je vládní strop. Ten přitom činí maximálně 3,025 Kč/kWh plynu. V roce 2024 se předpokládá, že tato komodita bude na trzích opět zlevňovat a tudíž i dodavatelé na to budou reagovat stejně.  

Čeští odběratelé tak mohou mít určitou jistotu, že plyn nebude dražší, než je jeho maximální cena vládního stropu. Jinak tomu ale bude u regulované části ceny plynu, kterou určuje Energetický regulační úřad. Ta se u energií zvýší, i když u plynu nebude zdražení tak velké jako u elektřiny.  

Regulovaná složka ceny plynu je tvořena dvěma poplatky za služby distribuční sítě a služby OTE (operátora trhu). 

Předpokládané navýšení regulované složky ceny energií od roku 2024: 

  • Elektřina – až 71 % pro domácnosti a firmy s menším odběrem. 
  • Plyn – 39 % pro domácnosti a firmy s menším odběrem.

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Kdy bude klesat cena plynu? 

Cena plynu výrazně klesala po celý rok 2023, v průměru o více jak 3 620 Kč za MWh. Nejinak tomu má být i v následujících letech. Pokles obchodní, tedy neregulované části ceny může části odběratelů pomoci při navýšení regulovaných poplatků. Zatížení rozpočtu domácností tak nemusí být příliš velké.  

Cenu plynu ovšem ovlivňuje mnoho faktorů, především výrobní cena, nabídka a poptávka, ale také geopolitická situace ve světě. 

V roce 2024 nejvíce ušetří odběratelé, kteří teprve budou fixovat cenu plynu v rámci nové smlouvy, nebo si už v roce 2023 sjednali tarif bez fixace a za předpokladu, že dodavatel bude obchodní část ceny nadále snižovat.   

Kdy zafixovat cenu plynu?  

Velká část dodavatelů umožnila stávajícím zákazníkům bezplatně přejít na výhodnější tarif už v roce 2023. Často se k tomu tarifu pojí garance dalšího poklesu obchodní ceny plynu v následujících letech. O fixaci můžete také uvažovat, pokud vám končí ta současná, nebo nechcete prodlužovat stávající smlouvu. 

Abyste si udělali představu, který produkt vás vyjde výhodněji a u jakého dodavatele, je ideální čas si nejdříve srovnat ceny plynu od všech dodavatelů ve vaší distribuční oblasti. Využít k tomu můžete naši online kalkulačku plynu

Pak můžete přemýšlet, zda je pro vás lepší smlouva na dobu neurčitou bez fixace, nebo smlouva na 1, 2 až 3 roky s fixací, případně s dalším klesáním ceny v průběhu platnosti smlouvy. Fixace se totiž vztahuje jen na obchodní část ceny, nikoliv na regulovanou složku. 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele plynu

Kdy může být fixace ceny výhodná? 

  • Když se zvyšuje cena plynu na trzích, ale dodavatelé toto zvýšení ještě nepromítli v cenících, protože plyn pro zákazníky nakupují dopředu.  
  • Fixaci ceny na několik let ocení odběratelé, kteří sází na stabilitu domácího rozpočtu a nechtějí spekulovat nad vývojem cen plynu. A to i přesto, že může být cena nižší.  

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.