10/3/2023, Jakub Strnad, Ušetřeno.cz

Podmínky půjčky: Co potřebuji k žádosti o půjčku?

Podmínky půjčky vždy záleží na tom, kolik si chcete půjčit, jakou půjčku si vyberete a u koho si o úvěr požádáte. Vždy budete ale muset prokázat svou totožnost a příjmy.

Podmínky půjčky

Jak budu prokazovat totožnost?

Aby si byla banka 100% jistá, že si půjčujete právě vy a ne někdo, kdo si na vás jen hraje, bude po vás požadovat doklad totožnostiobvykle dva. Zcela určitě budete muset dodat svůj občanský průkaz. Jako druhý doklad stačí ofocený řidičský průkaz, u neřidičů pak platný cestovní pas, případně rodný list.

Info

To, jak důkladně si banka proklepne vaše příjmy, závisí čistě na ní. Jestliže jste ale jejím dlouholetým známým a máte u ní běžný účet, na který vám každý měsíc chodí výplata, pak jí obvykle stačí výpis z účtu.

Srovnejte si půjčky online

Jak budu prokazovat příjmy?

Pokud chcete půjčku, musíte ji být schopni splatit. To dá rozum. Banka chce proto mít jistotu, že jsou vaše příjmy stabilní, prokazatelné, legální a dostatečné.

Aby banka vaše příjmy považovala za stabilní, tak obvykle:

  • nesmíte být ve zkušební nebo ve výpovědní lhůtě,
  • nesmíte pracovat ve společnosti, která vyhlásila bankrot a krouží kolem ní exekutoři,
  • nestačí dohoda o provedení práce a pracovní činnosti,
  • práce na dobu určitou musí být sjednána na více než rok. V případě kratší pracovní smlouvy by smlouva měla být u stejného zaměstnavatele už v minulosti alespoň jednou prodloužena.

Jak budete prokazovat příjmy, se liší banka od banky. Zodpovědný poskytovatel úvěrů po vás ale bude chtít každou korunu doložit.

Jak budete pravděpodobně prokazovat své příjmy?

  • Zaměstnanec doloží potvrzení od zaměstnavatele, nebo výpis z účtu, na který vám chodí výplata. Výpis by měl sahat alespoň 3 měsíce dozadu a musí na něm být jasně vidět, kdo vám posílá mzdu. Zároveň nestačí pouze fotky internetového bankovnictví nebo oříznutý výpis.
  • Pokud máte více zaměstnaní, je nutné dodat daňové přiznání, pracovní smlouvy a potvrzení o zaplacení daně.
  • Jestliže dostáváte mzdu na ruku, pak musíte dodat 3 nejaktuálnější výplatní pásky potvrzené zaměstnavatelem.
  • Po podnikatelích banky většinou vyžadují daňové přiznání za poslední rok, potvrzení o oprávnění podnikat a doklad o zaplacení daně.
  • I příspěvky, důchody a náhrady můžete zahrnout mezi své příjmy. Musíte pak ale dodat doklad o přiznání dávky, případně důchodový výměr nebo soudní rozhodnutí.
  • Po tom, kdo pobírá plat ze zahraničí, banky obvykle chtějí pracovní povolení, pracovní smlouvu, 3 výplatní pásky a výpis z účtu za poslední 3 měsíce.
  • Pronajímáte byt a chcete výdělek z nájmu zahrnout do svých příjmů? Připravte si úředně ověřenou kopii nájemní smlouvy a doklad k alespoň 3 zaplaceným nájmům.

Legalita vašich příjmů je asi zřejmá. Co stát neviděl, jako by nebylo. Banka následně všechny podklady, které jí o sobě dáte, strčí do své černé krabičky a ta už vypočítá, zda jsou vaše příjmy dostatečné. 

V případě, že si chcete vyřídit refinancování půjčky nebo konsolidaci více úvěrů, připravte si k ruce všechny staré smlouvy. 

Půjčky nad poměry (obvykle nad 500 000 Kč)

K vysokým půjčkám potřebujete spolužadatele, který bude prokazovat svou totožnost a příjmy stejně jako vy. Pokud jste navíc už v manželství/registrovaném partnerství, musí půjčku oficiálně odsouhlasit manžel/manželka nebo registrovaný partner. Obyčejně ale stačí, aby podepsali písemný souhlas.

Podmínky půjčky 2024

Banka si vás proklepla, doložili jste příjmy a vypadá to, že vaše žádost o půjčku bude schválena? Ještě ale není čas slavit. Než si půjčku definitivně vezmete, zajímejte se především o podmínky půjčky. Každá banka má jiné, každá nebankovní společnost také. A jakmile jednou podepíšete smlouvu o půjčce, budete tyto podmínky muset dodržovat. Pokud je porušíte, většinou vás za to čeká nějaký typ sankce.

Nejčastějšími typy podmínek půjčky jsou:

  • pravidelná měsíční splátka
  • splácení smluvených úroků
  • hrazení různých typů poplatků
  • dodržení účelu půjčky (pokud jde o účelový úvěr)
  • doložení faktur a účtenek (pokud to banka požaduje)

Dále si také zjistěte, jestli vám banka dá možnost mimořádných splátek, jestli je možné půjčku splatit dřív, jestli je možné refinancování půjčky a tak dále. Pokud byste porušili některou z podmínek, je potřeba také vědět, jakým způsobem to bude banka řešit a co dělat dál.

Srovnejte si půjčky online

Zamítnutí žádosti o úvěr

Možná vás v bance odmítli. Doložili jste všechny podklady a věřili jste, že vám půjčku schválí. Ale nic. Neprošli jste nekompromisním hodnocením. Možná máte nedostatečné příjmy. Nebo máte záznam v registru dlužníků nebo už máte jinou půjčku, a banka vám proto odmítá dát další. Důvodů pro zamítnutí půjčky existuje mnoho.

Ale není to konec. Pokud vás odmítne jedna banka, můžete zkusit štěstí u jiné. V případě nízkých půjček lidé také často volí nebankovní společnosti, u nichž je snazší získat půjčku – ale zase tam jsou často vyšší úroky a RPSN a vyšší poplatky.

Někdy je lepší v klidu si doma po zamítavém rozhodnutí banky sednout a promyslet si, co dál.

Přišlo zamítnutí žádosti o úvěr proto, že máte nízké příjmy? Počkejte, dokud nebudete vydělávat víc – nebo si zkuste najít ručitele.

Máte záznam v registru dlužníků? Vydržte, dokud nebude vymazán, a pak požádejte o půjčku znovu (o výmaz bohužel nelze požádat).

Odmítla vás banka kvůli žádosti o příliš vysokou částku? Požádejte znovu, ale o méně peněz.

Každá situace má většinou řešení. Jen je potřeba zkusit ho najít. A zpravidla vám poradí i pracovník banky, který se pokusí najít spolu s vámi to nejlepší možné východisko.

Podmínky úvěru

Než vám úvěr banka schválí, bude mít různé podmínky a požadavky. A čím vyšší půjčku požadujete, tím přísnější podmínky úvěru budou. Seznámí vás s nimi bankéř a všechny vám je sdělí. Kromě výše zmíněného dokládání příjmů, kontroly neposkvrněného registru dlužníků nebo kontroly splácení aktuálních půjček může jít o:

  • doložení zápisu z katastru nemovitostí (to v případě, že žádáte o hypotéku na koupi nemovitosti),
  • prověření bydliště (žadatelé s trvalým bydlištěm mimo ČR leckde neuspějí),
  • potvrzení svéprávnosti (nesvéprávní lidé půjčku obvykle nedostanou),
  • věk nad 18 let,
  • rodinný stav (pokud máte více malých dětí, může to být problém kvůli vyživovací povinnosti),
  • typ zaměstnání (lidé s prestižnější profesí snadněji uspějí),
  • prověření účelu půjčky.

Prolongace smlouvy

Odborníci často operují ještě s jedním termínem – prolongace smlouvy. Pokud máte základní znalosti angličtiny, nejspíš už jste mu porozuměli. Slovíčko „long“ znamená „dlouhý“. Prolongace smlouvy tedy značí prodloužení smlouvy. A o co přesně jde?

Automatická prolongace smlouvy je běžná třeba v případě dodavatelů elektřiny nebo plynu. Máte s nimi uzavřenou smlouvu o dodávkách na určitou dobu (například na 3 roky), ale pokud smlouvu včas písemně nevypovíte, ta se automaticky prodlouží. Buď za stejných podmínek, nebo za jiných (podle toho, jak je to ve smlouvě popsané).

V případě bank jde o prolongaci smlouvy u určitých bankovních produktů. Typická je třeba prolongace smlouvy u stavebního spoření (smlouva je uzavřena na 6 let, ale pokud ji nezrušíte a peníze nevyberete, banka ji prodlouží na dalších 6). U půjček, hypoték a dalších úvěrových produktů ale prolongace smlouvy není běžná.

Získejte nejvýhodnější půjčku online

Chcete si půjčit? Využijte naši bezplatnou kalkulačku půjček, která vám rychle a přehledně porovná jednotlivé nabídky na trhu, ze kterých si pak jen vyberete tu nejlepší.

Srovnejte si půjčky online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.