12/22/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Odhad ceny nemovitosti

Kupujete nemovitost? Prodáváte nemovitost? Nebo jste nějakou zdědili? Ať tak, či tak, jistě vás zajímá její skutečná hodnota. K jejímu odhalení slouží odhad ceny nemovitosti. Jak funguje a co vše vám může říct?

Odhad ceny nemovitosti

Odhad nemovitosti

Abyste zjistili, jakou cenu má vaše nemovitost, můžete na to jít od lesa a odhadnout ji sami. Uvědomte si:

  • jak velká je vaše nemovitost,
  • jak je stará,
  • v jakém je stavu.

Pak se podívejte na nabídky realitních kanceláří a svou nemovitost porovnejte s podobnými domy či byty prodávanými v dané lokalitě.

Díky tomu získáte docela dobrý obrázek o tom, kolik by váš byt nebo dům mohl stát. Ale pořád je to jen odhad laika.

Pokud chcete vědět, jaká je skutečná hodnota nemovitosti, je potřeba přizvat si na pomoc odhadce nemovitostí. Od něj můžete získat konkrétní ocenění nemovitosti, které vám velmi podrobně (leckdy na několika stranách A4) popíše, jakou má vaše nemovitost v dané chvíli cenu.

Potřebujete odhad nemovitosti kvůli hypotéce?

Proměny cen v čase

Nechávali jste si dělat odhad ceny nemovitosti před pár lety, když jste ji kupovali? Nemyslete si, že v současnosti je cena nemovitosti stejná. Cena nemovitostí se totiž v čase mění. A nejen díky tomu, jak se o ně jejich majitelé starají (rekonstrukce nebo renovace mohou cenu nemovitosti výrazně navýšit), ale cenu ovlivňuje především trh.

Takže dům, který jste před deseti lety koupili za 3 miliony korun, můžete dnes prodat třeba i za dvojnásobek. To, jakou má aktuálně hodnotu, vám naznačí právě odhad nemovitosti od profesionálního odhadce.

Jak probíhá odhad nemovitosti?

Ještě nikdy jste se s odhadcem nemovitostí nesetkali, a tak nevíte, co čekat? Bude po vás chtít nějakou dokumentaci? Bude se ptát na záludné otázky? Na co má právo a co už by od vás neměl chtít?

Nemusíte mít strach. Odhadce nemovitostí si s většinou své práce poradí sám. Od vás bude chtít pouze pár drobností. A probíhat to bude následovně:

  • Dohodnete se s ním na odhadu ceny nemovitosti a domluvíte se na určité datum a čas, kdy přijede do vaší nemovitosti.
  • Aby mohl provést přesný odhad ceny nemovitosti, musíte mu do ní umožnit přístup. Proto se předem ujistěte, že si domů pouštíte skutečného odhadce nemovitostí a ne podvodníka za něj se vydávajícího!
  • Odhadce si projde byt nebo dům, pořídí si několik fotek všech místností. Nemusíte předtím provádět generální úklid, protože fotografie poslouží jen pro účely odhadu a nepořádek na ceně nemovitosti nic nemění. Další fotografie odhadce nemovitostí pořídí zvenku a vyfotí si také pozemek patřící k nemovitosti.
  • Poté se vás zeptá na podlahové dispozice nemovitosti a celkovou zastavěnou plochu, případně si ji sám přeměří.
  • Od vás pak bude chtít znát ještě stáří domu nebo bytu, typ vytápění nebo zda jste něco v poslední době rekonstruovali či jak jsou jednotlivé systémy a sítě staré. Stačí přitom přibližný odhad stáří.

Žádáte o hypotéku? Zajistěte si odhad nemovitosti.

Odhad ceny nemovitosti

Jelikož se tato profese nazývá „odhadce“, tak výsledná cifra, kterou vám odhadce cen nemovitostí sdělí, je skutečně pouhým odhadem. Ale velmi přesným a uznávaným bankami a jiným institucemi.

K finální částce, na niž ocení nemovitost, dojde až po návštěvě vaší nemovitosti, kdy ještě ve své kanceláři:

  • zhodnotí vybavení,
  • posoudí vnitřní stav,
  • posoudí vnější stav nemovitosti,
  • porovná vše s domy v téže lokalitě,
  • prohlédne si nabídky prodávaných nemovitostí v téže lokalitě.

Z toho všeho určí cenu, jíž má vaše nemovitost v daném čase.

Nesouhlas s odhadem

Máte pocit, že odhadce nemovitostí udělal svou práci špatně? Nesouhlasíte s jeho odhadem ceny bytu nebo odhadem ceny domu? V tom případě je nejlepší možností požádat o odhad ceny nemovitosti jiného odhadce.

Ten bude postupovat obdobně a měl by dojít k velmi podobné částce ocenění nemovitosti. Pokud se bude částka výrazně lišit (o stovky tisíc až miliony korun), jeden z těchto odhadců je zaujatý nebo udělal chybu.

Znalecký posudek nemovitosti

V případě sporů o hodnotu nemovitosti nebo velkého rozporu mezi oceněními od jednotlivých odhadců je ideálním řešením obrátit se na soudního znalce. Ten vám může udělat znalecký posudek nemovitosti.

Soudní znalec se ovšem nevolá pokaždé, když potřebujete znát cenu nemovitosti. Pracuje zpravidla v rámci jednotlivých soudních řízení a při určitém soudním sporu se stará o to, aby určitá nemovitost, která je součástí sporu, měla správně určenou hodnotu.

Soudního znalce určí přímo soud, případně to může udělat ministerstvo financí. A každý takovýto znalec musí být zapsán v seznamu Komory soudních znalců ČR. Posudek od znalce má přitom výrazně větší hodnotu než běžný odhad ceny nemovitosti od „obyčejného“ odhadce nemovitostí.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku

Cena odhadu nemovitosti

Jelikož je „odhadce nemovitostí“ zaměstnáním, tak je zřejmé, že pokud si pozvete tohoto člověka a požádáte ho o odhad ceny nemovitosti, budete mu muset za jeho služby zaplatit.

Jaká je cena odhadu nemovitosti? Na to nelze jednoznačně odpovědět, protože každý odhadce nemovitostí má svůj vlastní ceník. Vždy jde ale o několik tisíc korun.

Proto než si domů pozvete prvního odhadce, kterého najdete na internetu, zeptejte se ho, kolik bude odhad ceny nemovitosti stát. Pak si můžete pozvat takového odhadce, který bude nejlevnější.

Odhad ceny nemovitosti pro hypotéku

Plánujete koupit byt nebo dům a budete si za tím účelem brát hypotéku? I když vám realitní kancelář (nebo přímý majitel) nabízejí nemovitost za určitou cenu, neznamená to, že nemovitost tuto hodnotu skutečně má. A i když vám banka, do níž přijdete s žádostí o hypotéku, potvrdí, že vám hypotéku v dané výši poskytne, tak právě banka bude chtít znát reálnou cenu nemovitosti. Proto je odhad ceny nemovitosti pro hypotéku jedním z nejčastějších důvodů, proč si lidé odhadce zvou.

Pokud je to i váš případ, optejte se v bance, u níž si budete brát hypotéku, jestli má své vlastní spolupracující odhadce. Většina bank totiž takový seznam spolupracovníků má – bankéři jsou obvykle radši, pokud si zvolíte jejich odhadce, který už je prověřený a důvěryhodný. Není to ale vaše povinnost.

Odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení

Další častou prací odhadců nemovitostí je udělat odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení. Zvlášť pokud je dědiců více a mají se dělit o určitý nemovitý majetek (ať už jde o dům, byt, chatu, nebo pozemek), je potřeba znát jeho reálnou hodnotu. Notář, který má dědické řízení na starosti, bude odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení vyžadovat.

Proto je vhodné požádat o odhad ceny nemovitosti co nejdříve, ať se dědické řízení zbytečně neprodlužuje. To, jak s výsledkem posléze naložíte, je na vás a dalších dědicích. Samotný odhad ceny nemovitosti ale probíhá běžným způsobem.

Srovnejte si nabídky hypoték online

Online odhad nemovitosti

V posledních letech je čím dál populárnější takzvaný online odhad nemovitosti. Pro mnoho lidí je lákavý, protože si žádného odhadce nemusíte fyzicky zvát do své nemovitosti, nemusíte ztrácet čas čekáním na jeho ocenění nemovitosti. Online odhad nemovitosti můžete mít v ruce velmi rychle. Ale má i svá úskalí.

Online odhad nemovitosti je založen na sofistikované online kalkulačce, která čerpá data z několika různých zdrojů dostupných online (katastr nemovitostí, inzerce obdobných typů nemovitostí…), a další data dodáte vy sami. V ideálním případě to zabere pouhých pár minut.

Někdy je možné získat online odhad nemovitosti zdarma a anonymně, na jiných webových stránkách musíte zadat i své kontaktní údaje. A někde máte možnost požádat o online odhad nemovitosti odborníka.

Ocenění nemovitosti by na základě všech zadaných a algoritmem získaných údajů mělo zhruba odpovídat tomu, co by vám řekl reálný odhadce cen nemovitostí. Pro jistotu se ale předem zeptejte v bance (pokud žádáte o hypotéku), jestli takový online odhad bude stačit. Možná bude. Ostatně, online odhad nemovitosti funguje na podobném principu, jakým například pojišťovny stanovují pojistnou hodnotu nemovitostí.

Výpočet orientační pojistné hodnoty své nemovitosti si klidně můžete vyzkoušet i sami – online kalkulačka orientační pojistné hodnoty rodinného domu je k tomu skvělým nástrojem.

Pojištění nemovitosti

Vyplynula vám z kalkulačky orientační pojistné hodnoty rodinného domu zajímavá čísla a najednou zjišťujete, že vaše pojišťovna s vámi možná nejedná fér? Není nic jednoduššího než zajít si tam a promluvit si o změně smlouvy o pojištění nemovitosti.

Nebo přemýšlíte o změně pojišťovny? I to můžete kdykoliv udělat – naši specialisté vám po telefonu ochotně poradí, jak změnit pojišťovnu a pomohou vám vybrat tu nejvýhodnější nabídku.

Nechte si srovnat nabídky pojištění nemovitosti

Odhad ceny pozemku

Už jsme si popsali, jak probíhá odhad ceny nemovitosti (ať už jde o odhad ceny bytu, nebo odhad ceny domu). Ale leckdo vlastní pozemek, který také není bez hodnoty. Jak ovšem zjistit cenu pozemku? Existují odhadci cen pozemků?

Máte opět několik možností, jak můžete získat odhad ceny pozemku. Zaprvé – můžete požádat o online odhad ceny pozemku. Jeho princip je velmi podobný jako u online odhadu nemovitosti, akorát data v online kalkulačkách pocházejí z jiných volně dostupných zdrojů (kromě katastru nemovitostí je zde důležitý zejména kód BPEJ – bonitovaná půdně ekologická jednotka). Dále se pozemek dle typu svého užití, velikosti a polohy porovnává s jinými podobnými pozemky prodávanými v dané lokalitě.

Díky výše zmíněným zdrojům a údajům si přibližný odhad ceny pozemku můžete udělat i sami (i když úplně přesný nebude).

A nebo si můžete přizvat na pomoc odborníka, který se zabývá odhady cen pozemků.

Koupě pozemku nebo nemovitosti

Odhad ceny nemovitosti můžete požadovat, ať už nějakou nemovitost nebo pozemek prodáváte, kupujete, nebo dědíte. Ale běžné je také dělat odhad nemovitosti při jejím darování (v tom případě poslouží pro výpočet darovací daně) nebo při vypořádání spoluvlastnictví.

Pokud máte za cíl koupit nějakou nemovitost nebo pozemek a potřebujete si kvůli tomu vzít hypotéku, podívejte se předtím na naše online srovnání hypoték. Díky němu zjistíte, která banka vám poskytne ty nejvýhodnější podmínky. A naši specialisté vám po telefonu mohou poradit, co vše si před žádostí o hypotéku připravit a jak na to, abyste ji úspěšně získali.

Podívejte se na hypotéky podrobněji

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.