5/17/2023, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Pojistná částka u pojištění majetku. Jak ji určit?

Většina z nás má sjednaných několik typů pojištění. Tušíme, co pojistky obsahují a kolik nás měsíčně/ročně stojí. Ale jaká pojistná částka se k nim váže? To už často netušíme.

pojistná částka v pojištění majetku

Co je pojistná částka?

Když uzavíráte smlouvu na pojištění majetku (ať už jde o nemovitost, nebo třeba vozidlo), vždy se v ní uvádí pojistná částka. Jde o sumu, která by měla pokrýt i maximální škody na vašem majetku. Neboli jde o nejvyšší možný limit pojistného plnění.

Jak ale čas plyne, může se cena vašeho majetku navyšovat, ovlivňuje ji inflace, nebo majetek nějakým způsobem zhodnotíte. To vše by pojistná částka měla odrážet. A proto není na škodu pravidelně ji v pojišťovně aktualizovat.

Pokud to neděláte, je tu alespoň valorizace pojistné částky – pojišťovna sama pravidelně navyšuje pojistnou částku, aby nebyla podhodnocená a stále odpovídala aktuální ekonomické situaci.

 

Pojistná částka u pojištění majetku

Pojistná částka by měla odrážet skutečnou hodnotu vašeho majetku. Měla by tedy vždy odpovídat ceně, za kterou byste svůj movitý nebo nemovitý majetek mohli aktuálně prodat.

Výhodou je, že pojistná částka se dá poměrně snadno spočítat. Pojišťovna ji obvykle dokáže na základě vašich informací určit, případně ji můžete vypočítat sami. Nevyplatí se ale mít ani přespříliš vysokou ani neadekvátně nízkou pojistnou částku – snažte se co nejvíc přiblížit realitě.

Srovnejte si nabídky pojištění domácnosti

Pojistná částka u vozidla

Stejně jako se pojistná částka stanovuje u pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti, je pojistná částka stanovována i při pojištění vozidla. O její určení můžete požádat také naše specialisty, kteří vám rádi pomohou nejen spočítat pojistnou částku, ale také najít nejvýhodnější pojištění.

Sjednáváte-li si havarijní pojištění, měl by být váš vůz ohodnocen na základě svého stavu a stáří. Jedná se o pojistnou částku, která se nazývá „obvyklá cena“.

U povinného ručení se pojistná částka neodvíjí od hodnoty vozidla. Existuje zde zákonem daný limit ve výši 35 milionů korun určený na pokrytí škod na majetku a zdraví třetích osob.

Srovnejte si nabídky povinného ručení

Jak vypočítat pojistnou částku?

Jak už jsme uvedli, u pojišťoven bývá pravidlem průběžná valorizace pojistné částky. Díky ní by měla být pojistná částka stále aktuální – a to i když jste smlouvu o pojištění uzavírali třeba před 20 lety a od té doby ji neměnili. V důsledku valorizace pojistné částky vám může být navyšováno i pojistné, které tak stále bude odpovídat „ceně“ pojistky.

Přemýšlíte, jak vypočítat pojistnou částku? Sami ji budete spíš jen odhadovat. Co se týká pojištění nemovitosti, je výhodné požádat o odhad ceny nemovitosti. U pojištění domácnosti byste si měli spočítat hodnotu vybavení a podle ní si nastavit pojistnou částku.

Co se týká vozidla, můžete nahlédnout do nabídky autobazarů nebo si pročíst prodejní inzeráty a podle nich cenu odhadnout. A například u pojištění odpovědnosti můžete pojistnou částku určit podle toho, co nejčastěji děláte a na čem hrozí zavinění škody.

Aktualizace pojistné částky

Aktualizace pojistné částky je skutečně velmi důležitá. Jen díky ní budete mít jistotu, že pojišťovna vám v případě vzniku škody uhradí částku, která škodu dokáže skutečně pokrýt.

Ačkoliv je valorizace pojistné částky u většiny pojišťoven běžnou záležitostí, měli byste při jakékoliv větší změně v oblasti svého majetku či vozidla kontaktovat pojišťovnu a provést aktualizaci pojistné částky. Bude vás to stát jen pár minut času, ale rozhodně se vám to vyplatí.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.