1/9/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Povinná výbava do Chorvatska 2024

Vybíráte už letní dovolenou? Možná se, podobně jako spousta dalších českých cestovatelů, chystáte vydat do tolik oblíbeného Chorvatska. Vyrážíte k Jadranu autem? Máme pro vás přehled důležitých informací pro všechny motoristy. Víte například, jak vypadá povinná výbava do Chorvatska v roce 2024? A jak se při cestování a pobytu v Chorvatsku vyhnout pokutám? 

Povinná výbava Chorvatsko

Povinná výbava v Chorvatsku 2024

Velkou výhodou je, že povinná výbava v Chorvatsku se od té naší v České republice moc neliší. Co v ní tedy najdete?

  • Reflexní vesta – je povinná pouze pro řidiče motorového vozidla. Pokud do Chorvatska ale pojedete přes Rakousko nebo Slovinsko, budete potřebovat reflexní vesty pro celou posádku vozu.
  • Výstražný trojúhelník – je povinný pro všechna motorová vozidla. V případě, že cestujete s přívěsem, musíte mít výstražné trojúhelníky dva.
  • Autolékárnička – povinná pro všechna motorová vozidla.
  • Autosedačka – děti do 2 let mohou cestovat na sedadle spolujezdce v protisměru v tzv. vajíčku. Je samozřejmě nutné mít deaktivovaný airbag. Starší děti mohou cestovat pouze na zadních sedadlech, a to v odpovídající autosedačce nebo s podsedákem.
  • Hasicí přístroj – je povinný pro užitková vozidla kategorie N.
  • Náhradní žárovky – jsou povinné, pokud vozidlo nemá LED světlomety či xenony.
  • Tažné lano.

Zimní výbava v Chorvatsku

Zimní pneumatiky nejsou v Chorvatsku povinné, pouze doporučené. A to pro jízdu v období od začátku listopadu do konce dubna. V zimě pak s sebou musíte v Chorvatsku vozit sněhové řetězy (a nasadit je v případě souvislé sněhové pokrývky nebo vrstvy ledu na silnici) a lopatu.

Cestovní pojištění do Chorvatska online

Základní informace pro řidiče v Chorvatsku

Chorvatské dálnice jsou příjemné a pohodlné. Pro jejich využití je třeba zaplatit mýtné (na mýtných branách, v eurech nebo platební kartou). Ostatní silnice mají také poměrně dobrou kvalitu. Pokud chcete ušetřit na mýtném, můžete se k moři vydat i po nich, jen počítejte s výskytem kolon, a to především ve městech a jejich okolí. Vzhledem k tomu, že je Chorvatsko nově členem Schengenuodpadají kolony na hranicích a kontroly dokladů.

  • Rychlostní limity – jsou stejné jako v Česku, takže v obci můžete jet maximálně 50 km/h, mimo obec 90 km/h a na dálnici 130 km/h.
  • Alkohol – v Chorvatsku je tolerance alkoholu stanovena na 0,5 ‰. Toto pravidlo se ovšem nevztahuje na profesionální řidiče a začínající řidiče, kterým je méně než 24 let – v těchto případech je tolerance nulová. 
  • Kamery, antiradary – v Chorvatsku jsou kamery povoleny, ale při zveřejnění záznamu je třeba rozmazat obličeje a SPZ vozidel. Antiradary a radarové detektory jsou zakázané.
  • Světla – během léta není svícení povinné, světla musí být zapnutá při snížené viditelnosti. V zimě je svícení povinné od konce října do konce března.

Cestovní pojištění do Chorvatska online

Pokuty v Chorvatsku

V uplynulém roce pokuty v Chorvatsku o něco vzrostly. Pokud tedy nechcete, aby se vám dovolená zbytečně prodražila, vyplatí se pravidla silničního provozu dodržovat. Chorvatští policisté bývají také poměrně nekompromisní. 

Kromě udělení pokuty vám mohou například zadržet i řidičský průkaz. Při jízdě pod vlivem alkoholu nad povolený limit o řidičák přijdete například na 8 dní, odebrán vám může být také v případě, že řídíte vyčerpaní. Proto si při cestě do Chorvatska dělejte pravidelné přestávky a zbytečně neriskujte.

Orientační výše pokut v Chorvatsku pro rok 2024

PřestupekVýše pokuty
Překročení povolené rychlosti 40 až 2 700 EUR
Řízení pod vlivem alkoholu a drog90 až 2 700 EUR
Pokuta za parkování40 až 93 EUR
Telefonování za jízdy70 až 200 EUR
Nezapnuté bezpečnostní pásy70 až 135 EUR
Nedání přednosti v jízdě a zakázané předjíždění až 270 EUR
Jízda na červenou a v protisměru398 až 930 EUR

Zdroj: portál Ministerstva vnitra Chorvatské republiky; aktuální k  9. 1. 2024.

Jak zaplatit pokutu z Chorvatska?

Pokutu z Chorvatska můžete zaplatit na místě pouze bezhotovostně.

Pokud nechcete, dostanete od policejní hlídky doklad, který do 8 dní můžete zaplatit v bance nebo na poště. Jestli jste našli pokutu za stěračem vozu, například v případě pokuty za parkování v Chorvatsku, řiďte se uvedenými pokyny na lístku. V takovém případě je nejčastěji možné pokutu zaplatit na poště.

Srovnejte si nabídky povinného ručení

Cestovní pojištění do Chorvatska

Abyste si dovolenou v Chorvatsku užili opravdu bez starostí, sjednejte si ještě před cestou cestovní pojištění, které se o vás postará v celé řadě případů. 

  • Jeho základ tvoří léčebné výlohy, které se vztahují na lékařské ošetření, hospitalizaci, úhradu léků či převoz zpět do České republiky
  • Kromě toho by ve vašem cestovním pojištění nemělo chybět připojištění odpovědnosti, které se vztahuje na škody způsobené někomu jinému (na zdraví či majetku). 

Před sjednáním cestovního pojištění do Chorvatska zohledněte, jakým aktivitám se na dovolené plánujete věnovat. 

Pokud se například chystáte v Chorvatsku sportovat, určitě nezapomeňte také na pojištění úrazu

V případě, že se bude jednat třeba o potápění nebo o náročnější turistiku, volte produkty s vyššími limity krytí léčebných výloh a také si ověřte, do jaké kategorie vámi provozovaný sport spadá. Někdy je totiž třeba volit připojištění pro rizikové, či dokonce extrémní sporty

Aktualizujte své povinné ručení i havarijní pojištění

Sjednali jste si před několika lety pojištění vozidla a od té doby hezky „leží v šuplíku”? Možná by stálo za to se na vaše povinné ručení a havarijní pojištění podívat blíže. Tyto pojistky byste totiž měli alespoň každé dva roky aktualizovat

Proč? Zjistíte, že na pojistném třeba zbytečně přeplácíte nebo že je v nabídce pojišťoven nový a výhodnější produkt, který se o vozidlo i vaše bezpečí postará mnohem lépe. 

Pro aktuální přehled nabídek nemusíte zdlouhavě obíhat jednotlivé pobočky pojišťoven. Stačit vám bude:

  • připojení k internetu, 
  • chytrý telefon, 
  • počítač nebo tablet, 
  • pár minut vašeho času strávených v online kalkulačce. 

Během chvíle tak budete mít jasno a nové pojištění vozidla si rychle a snadno online cestou můžete také uzavřít

Srovnejte si nabídky havarijního pojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.