1/31/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Alkohol za volantem – tolerance, rychlost odbourávání a sankce

Řízení vozidla a alkohol k sobě zkrátka nepatří. I malé množství může zkreslovat náš úsudek a zpomalovat reakce. I z toho důvodu v České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem. V našem článku pro vás máme informace o tom, jak probíhá dechová zkouška, co vám za řízení pod vlivem hrozí a jak se k alkoholu v krvi při řízení staví jinde v Evropě.

Alkohol za volantem

Tolerance alkoholu za volantem v ČR

Vzhledem k tomu, že v České republice je jízda pod vlivem alkoholu zakázána, i za jeho prokázané malé množství vám hrozí přísné sankce, a to včetně pokut i odebrání řidičského průkazu. S nulovou tolerancí alkoholu se setkáme i v další zemích Evropské unie. V některých jsou ale pravidla benevolentnější a malé množství alkoholu v krvi je u řidičů povoleno.

Najděte si to nejvýhodnější povinné ručení

Tolerance alkoholu za volantem v EU 

Toleranci alkoholu v krvi si každý stát určuje sám. Proto se při vycestování raději předem informujte o podmínkách, které jsou nastavené v zemi či zemích, ve kterých se chystáte řídit. V tabulce uvádíme příklad tolerance alkoholu v některých zemích EU.

StátTolerance alkoholu
Německo0,5 ‰
Rakousko0,5 ‰
Polsko0,2 ‰
Slovensko0,0 ‰
Maďarsko0,0 ‰
Itálie0,5 ‰
Francie0,5 ‰
Španělsko0,5 ‰

Dechová zkouška a lékařské vyšetření

Od 1. ledna 2010 platí v Česku povinnost provést orientační dechovou zkoušku u každé policejní kontroly. Ta probíhá s pomocí detekčního zařízení (např. alkohol testeru nebo elektronického přístroje). Pro opakované měření, tedy odborné, je třeba použít přístroj Dräger. Pouze výsledek z jeho měření je totiž možné použít jako důkaz v případném následujícím řízení. 

Na první dýchnutí tedy policista použije normovaný alkohol tester, a pokud v dechu naměří alkohol, pro druhou dechovou zkoušku (tzv. odborné měření) použije zmíněný elektronický přístroj

Druhá dechová zkouška probíhá nejdříve po uplynutí pěti minut od prvního měření, aby došlo k vyloučení možné odchylky, chyb přístroje či ovlivnění měření (např. kvůli použití ústní vody s obsahem alkoholu). V případě, že se první a druhé měření liší v naměřených hodnotách o více jak 10 %, je třeba zkoušku opakovat. 

Při měření policisté samozřejmě počítají také s odchylkou měřicích přístrojů i fyziologickou odchylkou při měření alkoholu z dechu. Díky tomu je tolerance alkoholu 0,24 promile. Pokud vám tato hodnota bude naměřená, bere se výsledek dechové zkoušky jako negativní. Tedy pouze pokud nepřiznáte požití alkoholu před jízdou nebo v jejím průběhu. V takovém případě je jako pozitivní brán i tento výsledek.

Dechovou zkoušku na alkohol za volantem můžete odmítnout. Počítejte ale s tím, že při odmítnutí celkové dechové zkoušky jste předáni do správního řízení, kde vám hrozí pokuta až 50 000 Kč, zákaz řízení po dobu jednoho až dvou let a také udělení 7 trestných bodů. 

Můžete ovšem odmítnout orientační dechovou zkoušku a trvat na lékařském vyšetření. V takovém případě vás policie odveze do nemocnice, kde bude provedeno měření alkoholu z krve. Tuto zkoušku ovšem budete muset zaplatit.

Najděte si to nejvýhodnější havarijní pojištění

Tresty za řízení pod vlivem alkoholu

Míra trestů za alkohol za volantem se v Česku rozlišuje podle naměřených hodnot alkoholu v krvi řidiče. 

  • Množství pod 0,3 promile – jde o přestupek, kdy ve správním řízení hrozí řidiči pokuta od 2 500 Kč do 20 000 Kč a zákaz řízení v délce půl roku až roku. Body za přestupek nejsou uděleny.
  • Množství do 0,99 promile – postihy platí jako u prvního bodu plus řidič dostane 7 bodů v rámci svého bodového hodnocení. Zpravidla dojde k odebrání řidičského průkazu za alkohol.
  • Množství větší než 1 promile – trest za řízení pod vlivem alkoholu nad 1 promile je poměrně přísný. Jedná se totiž o trestný čin řešený soudem. Sankcí může být odnětí svobody až na jeden rok, zákaz řízení na jeden rok až deset let, udělení 7 bodů a navíc pokuta ve výši od 25 000 Kč do 50 000 Kč. Do těchto sankcí spadá i trest za řízení pod vlivem alkoholu nad 2 promile.

Možná se ptáte, jak se vyhnout trestu za alkohol za volantem. Nijak. Jediná situace, kdy vám to může být prominuto, je stav krajní nouze, kdy došlo k ohrožení života. Je ale třeba zdůraznit, že posouzení okolností záleží vždy na soudu.

Pod vlivem alkoholu rozhodně nejezděte, nicméně existuje pojištění drink povolen, které vás do určité míry může ochránit.

Odbourání alkoholu z krve

Odbourání alkoholu z krve je poměrně dost individuální a ovlivňuje ho například:

  • pohlaví (většinou hůře alkohol odbourávají ženy),
  • věk,
  • hmotnost,
  • únava,
  • rychlost metabolismu,
  • množství požitého alkoholu,
  • užívání léků.

Pokud chcete mít před jízdou jistotu, že případně nenadýcháte ani zbytkový alkohol, použijte osobní alkohol tester, který vám ukáže jasný výsledek. 

Odbourání alkoholu u mužů

Orientační údaje pro odbourání alkoholu u muže o hmotnosti 80 kg:

AlkoholČas odbourání
Pivo 10 (0,5 l)2 hod 35 min
Pivo 10 (1 l)2 hod 30 min
Pivo 12 (0,5 l)2 hod 45 min
Pivo 12 (1 l)5 hod 30 min
Víno (0,2 l)2 hod 28 min
Víno (0,4 l)4 od 46 min
Tvrdý alkohol 40% (0,5 dcl)3 hod 15 min
Tvrdý alkohol 40% (1 dcl)4 hod 30 min

Odbourání alkoholu u žen

Orientační údaje pro odbourání alkoholu u ženy o hmotnosti 60 kg:

AlkoholČas odbourání
Pivo 10 (0,5 l)3 hod 42 min
Pivo 10 (1 l)7 hod 24 min
Pivo 12 (0,5 l)4 hod 31 min
Pivo 12 (1 l)9 hod 12 min
Víno (0,2 l)4 hod 4 min
Víno (0,4 l)8 od 8 min
Tvrdý alkohol 40% (0,5 dcl)3 hod 42 min
Tvrdý alkohol 40% (1 dcl)7 hod 24 min

Nezapomínejte na správné pojištění vozidla

Co je kromě čisté hlavy za volantem také důležité? Mít sjednané to správné pojištění vozidla. Všichni víme o tom, že bez povinného ručení na silnici nesmíme. Jedná se o zákonem danou pojistku, ze které bude uhrazena škoda, kterou provozem svého auta způsobíte někomu jinému. 

Co ale vaše újma? Víte o tom, že k povinnému ručení si můžete sjednat také užitečná připojištění, jako je pojištění skel, pojištění úrazu nebo pojištění střetu se zvěří

A jestli se na silnicích chcete cítit opravdu bezpečně, mějte uzavřené jak povinné ručení, tak havarijní pojištění. Uvidíte, že se vám s komplexním pojištěním vozidla bude jezdit mnohem klidněji!

Najděte si to nejvýhodnější povinné ručení

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.