5/6/2024, Michaela Kadlecová, Ušetřeno.cz

Povinné ručení na elektrokoloběžku se blíží

Elektrokoloběžky u nás získaly na popularitě. Dospělí si s nimi rádi zkracují cestu, sdílené koloběžky slouží jako oblíbený dopravní prostředek na tzv. poslední míli. Počet elektrokoloběžek na našich silnicích stále stoupá a s tím také nehody, v některých případech i těžšího rázu. Vláda se proto rozhodla na tento stav zareagovat tím, že nařídí majitelům a provozovatelům elektrokoloběžek, aby si na ně sjednali povinné ručení.

Snadnější vypořádání nehod

Většina řidičů elektrokoloběžek jezdí jistě v souladu s předpisy, ale bohužel se najdou tací, kteří způsobí nehodu a poté odmítají převzít odpovědnost. V takovém případě nezbývá postiženému než se s tím, kdo nehodu způsobil, soudit. Pokud bude žaloba úspěšná, bude muset řidič elektrokoloběžky veškerou škodu a soudní výlohy uhradit ze svého. 

Nová praxe by měla být zcela jiná. Na elektrokoloběžky o určitém výkonu se bude uzavírat povinné ručení, podobně jako na vozidlo. Pojištění bude sloužit k tomu, aby se z něj případně hradila škoda druhé strany. Pokud tedy dojde k nehodě, bude stačit vyměnit si pouze údaje, sepsat dokument o nehodě a o úhradu škody se postará pojišťovna. Povinné ručení elektrokoloběžek bude ukládat nový zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, který mezi povinná vozidla zahrne také elektrokoloběžky, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km v hodině, nebo je vyšší než 14 km v hodině, pokud má větší hmotnost než 25 kg. Zákon vešel v platnost 23. 12. 2023 a není jedinou změnou. Přečtěte si o dalších novinkách na silnicích od roku 2024.

Jak sjednat povinné ručení na elektrokolobežku

Pojištění si můžete sjednat na stránkách pojišťovny Direct. V nabídce autopojištění vyberte možnost ,,SPZ zatím nemám“, následně v kategorii vozidla zvolte variantu ,,Ostatní vozidla bez RZ“ a ve druhém výběru ,,Elektrická koloběžka“.

Po kliknutí na tlačítko Spočítat povinné ručení“ budete přesměrováni na stránku pojišťovny Direct, kde pojištění můžete dokončit.

Hledáte výhodné povinné ručení?

Kde si uzavřít povinné ručení na elektrokoloběžku?

Povinné ručení na elektrokoloběžku bude možné uzavřít u pojišťoven. Ty zatím žádné produkty čistě pro elektrokoloběžky nepředstavily. Lze usuzovat, že se bude vypočítávat podobně, jako je tomu v současné době u pojištění vozidel. Výše povinného ručení na elektrokoloběžku se tedy bude lišit jednak v ceně, kterou nasadí konkrétní pojišťovna, dále bude mít vliv trvalé bydliště osoby, která pojištění sjednává. Dražší je přitom pojištění toho, kdo bydlí ve větším městě, naopak levnější pro řidiče, kteří žijí na vesnici a očekává se tedy, že budou jezdit v místech s menším provozem a tedy i nižším rizikem nehody. Vliv na cenu povinného ručení mají dále tzv. bonusy za bezpečnou jízdu. Ty získává každý řidič, pokud jezdí určitý čas bez nehody a povinné ručení mohou významně zlevnit. Pokud naopak způsobí nehodu, cena povinného ručení vzroste. 

 

Potřebujete havarijní pojištění? 

Jak ušetřit na pojištění elektrokoloběžky?

Povinné ručení pro elektrokoloběžky budou nabízet pojišťovny za různé ceny. Podobně jako to nyní funguje u povinného ručení pro auta, i v případě elektrokoloběžek budete mít možnost si srovnat jednotlivé nabídky a vybrat si takovou, která bude pro vaše potřeby tou nejvhodnější. Jak jsme ale zmínili výše, prozatím povinné ručení na elektrokoloběžky v nabídce pojišťoven ještě nenajdete.  

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.