5/6/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Povinné ručení a další novinky na silnicích 2024

Rok 2024 máme doslova za rohem a s jeho příchodem se pojí hned několik novinek, které by měly zajímat všechny motoristy. Proto jsme si pro vás připravili jejich přehled, abyste se na ně mohli připravit. Ať už se jedná o cenu dálniční známky, povinné ručení, nebo změny ohledně bodového systému. Pojďme na to.

Povinné ručení

Nové ceny dálničních známek

Od 1. března 2024 se zvýší cena roční dálniční známky, a to o celých 800 Kč. Tedy ze stávajících 1 500 Kč na 2 300 Kč.  Každopádně je tu jistá cesta, jak na dálniční známce ušetřit. V případě, že ji koupíte nejpozději 29. 2. 2024, můžete si její platnost odložit o celý měsíc. Tím pádem budete moci za původní cenu jezdit ještě na jaře 2025. 

Drobná sleva nás čeká u desetidenních a měsíčních známek a navíc se konečně dočkáme jednodenní dálniční známky. Což ocení hlavně sváteční řidiči nebo ti, kdo po dálnici jezdí například autem na dovolenou či výlety.

Zdarma budou i nadále jezdit majitelé elektromobilů. Nově si dálniční známku musí koupit řidiči hybridních vozidel s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km, každopádně za zvýhodněnou částku. Pro vozidla na biometan a zemní plyn stále platí zvýhodněná cena dálniční známky, a to za polovinu standardní ceny. 

Dálniční známky cena 2024

Typ dálniční známky20232024EcoE-hybridElektromobily
Roční 1 500 Kč2 300 Kč1 150 Kč570 Kč0 Kč
Měsíční440 Kč430 Kč210 Kč100 Kč0 Kč
Desetidenní310 Kč270 Kč130 Kč60 Kč0 Kč
Jednodenní-200 Kč100 Kč50 Kč0 Kč

Zdroj: MDCR k 11. 12. 2023

Srovnat povinné ručení

Nová nejvyšší povolená rychlost na dálnici

Po českých dálnicích budeme moci jezdit rychleji. Došlo totiž ke zvýšení rychlostního limitu, a to ze 130 km/h na 150 km/h. Tato změna ovšem nebude platit plošně, ale pouze na vybraných dálničních úsecích, jejichž technické parametry toto zvýšení rychlosti po stránce bezpečnosti dovolují. Zároveň tyto úseky budou také doplněny o proměnná označení, která budou maximální povolenou rychlost upravovat při prudkém dešti, sněžení, mlze atd.

Dle informací od ministerstva dopravy by se mělo jednat o nové úseky D3, moderní úseky D11 (například mezi Hradcem Králové a Jaroměří), nový úsek D1 mezi Přerovem a Říkovicemi, nebo novější část D5 z Plzně na Rozvadov. Uvedení v platnost se pak očekává, dle dokončení a úpravy daných úseků, nejspíše do dvou let, tedy do roku 2026.

K hlavním důvodům pro tuto změnu patří umožnění plynulejšího a efektivnějšího provozu na dálnicích. Cílem je samozřejmě stále zachovat bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Proto by všichni motoristé měli počítat s tím, že:

  • při zvýšení rychlosti dochází ke zkrácení reakční doby,
  • je třeba styl a rychlost jízdy přizpůsobit povětrnostním podmínkám i individuální fyzické a psychické kondici,
  • vyšší rychlost má sloužit ke zvýšení plynulosti dopravy, a ne k podporování riskantní jízdy.

Najděte si to nejlepší havarijní pojištění

Řidičák od 17 let

Další novinku ocení hlavně mladší generace. Dochází totiž ke snížení věkového limitu pro získání řidičského průkazu skupiny B – od 17 let. Kurz v autoškole tedy žadatel může zahájit už v 15,5 letech. Systém L17 funguje už například v Rakousku, Německu, Anglii, každopádně v Česku nebude třeba vozidlo s řidičem L17 označovat.

Je zde ale samozřejmě několik podmínek:

  • Přítomnost dohlížející osoby (mentora) na místě spolujezdce, který na mladého řidiče dohlíží a dává mu rady a pokyny. Mladý řidič může mít v záloze až 4 mentory.
  • Mentor musí splňovat kvalifikační požadavky (řidičský průkaz skupiny B alespoň 10 let, bez zákazu řízení a záznamu v bodovém systému).
  • Mentor nesmí být při jízdě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. 
  • V případě dopravní nehody bude mentor vyšetřován a může také dostat pokutu.

Změny v bodovém systému

Bodový systém čeká od roku 2024 výrazné zjednodušení. Namísto pěti bude obsahovat pouze 3 bodová pásma (2, 4 a 6 bodů podle závažnosti přestupku). U závažných přestupků nás bude čekat přísnější posouzení (např. jízda na červenou), u těch drobných bude postih naopak mírnější. Abyste přišli o řidičský průkaz, stále platí, že musíte nasbírat 12 bodů. Stejně tak vám jeho odebrání hrozí v případě, kdy:

  • dvakrát spácháte přestupek za 6 bodů (např. řízení pod vlivem alkoholu/návykové látky, způsobení dopravní nehody s těžkými následky, jízda v protisměru po dálnici),
  • třikrát spácháte přestupek za 4 body (např. jízda bez bezpečnostního pásu/dětské autosedačky, překročení povolené rychlosti o 20 km/h v obci, nebo 30 km/h mimo obec).

Najděte si to nejvýhodnější povinné ručení

Snížení výhod pro elektromobily

Po dálnicích budou moci elektromobily stále jezdit zdarma, ale přijdou o možnost výhodného a volného parkování v centrech měst. Například v Praze budou muset za parkování platit, i když levněji než majitelé vozů se spalovacími motory. S vyhrazenými místy budou moci elektromobily počítat pouze u nabíječek.

Zelená karta nebude zelená ani papírová

Zelená karta, která slouží jako potvrzení o uzavřeném povinném ručení, už nebude při cestách v České republice potřeba. Policisté si ji mohou nově dohledat v online databázi. 

V papírově podobě ji ovšem stále budete potřebovat při cestě za hranice, takže si ji raději i tak doma vytiskněte a dejte do kastlíku v autě. Ve fyzické podobě totiž nemusí mít původní zelenou podobu, ale klidně může být jen na bílém papíře.

Mýtné v Praze

Za účelem zklidnění ulic v centru našeho hlavního města se chystá zavedení mýtného. Nastavení systému se aktuálně probírá a připravuje. Každopádně poplatky za vjezd se nebudou týkat celé Prahy 1, ale pouze několika ulic v památkové rezervaci na části Malé Strany a u Smetanova nábřeží (ulice Divadelní, Křižovnická, Smetanovo nábřeží, Újezd a Karmelitská). Výše poplatku by měla být asi 200 Kč/den. Vztahovat se nebude na rezidenty a místní podnikatele. 

Najděte si to nejlepší havarijní pojištění

Změny v povinném ručení

Povinné ručení si budou muset nově sjednat majitelé elektrokoloběžek s rychlostí nad 25 km/h a stroje s hmotností nad 25 kg a rychlostí nad 14 km/h. Spadají sem např. i segwaye, zahradní traktůrky, golfová vozítka, pracovní stroje, sněžné skútry a rolby, které nejsou provozované pouze na soukromém pozemku. Jedná se totiž o poměrně výkonné stroje, které už umí na zdraví či majetku způsobit větší škody. Do této kategorie nespadají elektrokola. U těch vám bude stačit pouze pojištění odpovědnosti. U elektrokol je totiž motor pouze sekundárním pohonem, ne tím hlavním.

Povinné ručení pro elektrokoloběžky

Produkty povinného ručení pro elektrokoloběžky zatím pojišťovny teprve připravují, každopádně si můžete být jistí, že za tuto pojistku zaplatíte mnohem méně než u automobilů. Nezapomínejte také na to, že pokud si jakékoliv povinné ručení sjednáte přes online kalkulačku, získáte na něm slevu ve výši desítek procent. 

Další zásadní změnou u povinného ručení je navýšení zákonem daných minimálních pojistných limitů. Ty byly doposud ve výši 35 mil. Kč pro škody způsobené na zdraví a 35 mil. Kč pro škody způsobené na majetku. Nově budou muset být nastavené na 50 a 50 mil. Kč. Zkontrolujte si proto své povinné ručení, jestli tyto podmínky splňuje. 

Pojištění na elektrokoloběžku si můžete sjednat na stránkách pojišťovny Direct. V nabídce autopojištění vyberte možnost ,,SPZ zatím nemám“, následně v kategorii vozidla zvolte variantu ,,Ostatní vozidla bez RZ“ a ve druhém výběru ,,Elektrická koloběžka“.

Po kliknutí na tlačítko Spočítat povinné ručení“ budete přesměrováni na stránku pojišťovny Direct, kde pojištění můžete dokončit.

Nové značky a symboly

Od ledna 2024 se při řízení budete moci setkat s novými dopravními značkami. O jaké se bude jednat?

  • Sdílená zóna: Označení oblasti, kde kromě obecných pravidel provozu platí i zvláštní pravidla pro provoz ve sdílené zóně. Označení má pomoci lépe řešit situaci v centrech měst, kde se mísí provoz aut, cyklistů, pěších a MHD. Platit zde má max. povolená rychlost 20 km/h.
  • Parkoviště P+D: Parkoviště pro parkování vozidel, jejichž řidič odtud pokračuje jako cestující v jiném vozidle v rámci spolujízdy. Jedná se o rozšíření známé skupiny, do které spadá P+R či K+R. 
  • Sanitace: Označení servisního místa pro sanitaci hygienických zařízení obytných vozidel. Tedy vypuštění šedé vody, čištění chemických toalet aj. u obytných vozů a obytných přívěsů.
  • Elektrokoloběžka: Označení míst jejich možného nabíjení, zákazu vjezdu aj.

Vizuálních úprav se pak dočkají už zavedená značení, například Bezpečný odstup, Návěst pro cyklisty a další.

Na silnicích v roce 2024 v klidu a bezpečně

V našem článku jsme uvedli hned několik změn týkajících se povinného ručení, které musí mít ze zákona sjednané každý řidič motorového vozidla. Jestli se ale na silnicích chcete cítit opravdu bezpečně, podívejte se nejen na nabídku povinného ručení, ale také na aktuální nabídku havarijního pojištění, které vám podá pomocnou ruku u poškození vašeho vozu nejen v případě dopravní nehody, ale i při srážce se zvěří, vlivem nepříznivého počasí, i pokud se vaše vozidlo stane cílem zloděje či vandala. Uvidíte, že se s komplexním pojištěním vozidla budete cítit jistěji na každém kilometru.

Oba typy pojištění si u nás můžete jak srovnat, tak sjednat, a to prostřednictvím našich online nezávazných kalkulaček. 

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.