4/23/2024, Petra Maříková, Ušetřeno.cz

Zelená karta 2024

Nový zákon o povinném ručení přináší pro řidiče od roku 2024 několik změn. Zelená karta 2024 bude fungovat zase trochu jinak, než jsme byli doposud zvyklí. Podívejme se, čeho se změny budou týkat.

Zelená karta 2024

Co nového přinese zákon o povinném ručení?

K nejvýznamnějším změnám bude patřit:

  • Povinnost zajistit si povinné ručení i pro neregistrovaná vozidla. Zpozornět by měli majitelé elektrokoloběžek nebo vozítek segway (obecně motorových vozidel, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 km/hod nebo vyšší než 14 km/hod, pokud je jejich provozní hmotnost větší než 25 kg). 
  • Zvyšuje se minimální limit pojistného plnění z dosavadních 35 milionů na 50 milionů Kč.
  • Povinnost sjednat povinné ručení bude mít provozovatel vozidla (nejčastěji to sice je zároveň i vlastník, ale nemusí to tak být vždy).
  • V ČR odpadne povinnost mít u sebe zelenou kartu.

Co je zelená karta?

Jedná se o doklad od pojišťovny, že máte sjednané a platné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla neboli povinné ručení. Oficiálně se doklad jmenuje „Mezinárodní automobilová pojišťovací karta“ a jedná se v Evropě o mezinárodně uznávaný doklad. 

Na zelené kartě jsou uvedeny:

  • údaje o vozidle,
  • datum platnost zelené karty (obvykle jeden rok),
  • územní platnost (v jakých státech platí),
  • informace o asistenční službě.

Informace musí odpovídat skutečnosti. Pokud došlo k nějaké změně, je třeba obrátit se na pojišťovnu, která vám vystaví zelenou kartu novou.

Srovnejte si povinné ručení online

Černobílá zelená karta

Zelená karta vůbec nemusí být zelená. Označení se vžilo v době, kdy jste doklad dostali od pojišťovny vytisknutý na zeleném papíře. Ovšem od roku 2020 je přípustné mít kartu vytištěnou na obyčejném bílém papíře. Pojišťovna vám zelenou kartu zašle na bílém podkladě a často také v elektronické podobě a vy si ji můžete vytisknout na běžný bílý papír. Pro mnohé se tak vyřešil problém se ztrácením zelené karty. Vytisknout si ji můžete, kolikrát chcete.

Změna barvy byla posvěcená mezinárodní dohodou, tudíž vám i doma vytištěná verze bude platit ve všech státech, které máte na kartě uvedené.

Co když nemám zelenou kartu vytištěnou? Můžu použít elektronickou zelenou kartu?

Ano, můžete. Od roku 2021 je možné se při silniční kontrole v ČR prokazovat digitální zelenou kartou. Nemusíte ji mít vytištěnou vůbec a jen ji ukážete staženou v mobilu, na tabletu nebo jednoduše v e-mailu. 

Kde dostanu zelenou kartu?

Zelenou kartu vám vydá pojišťovna, u které jste si sjednali povinné ručení

Každý majitel vozidla má povinnost danou zákonem sjednat si povinné ručení. Od roku 2024 tato povinnost platí pro provozovatele vozidla. 

Mějte na paměti, že povinné ručení není možné převést na jinou osobu, takže platí povinnost sjednat si novou smlouvu na své jméno, i když kupujete starší auto.

Zelenou kartu získáte hned po uzavření povinného ručení, některé pojišťovny vám vydají nejprve dočasnou zelenou kartu s platností 1 měsíc a po uhrazení příslušné částky dostanete trvalou zelenou kartu.

Při uzavření povinného ručení na webu Ušetřeno.cz vám zelená karta přijde obratem na e-mail a už nebudete muset nic dalšího řešit.

Pokud potřebujete sjednat nové povinné ručení nebo si chcete zjistit, zda zbytečně nepřeplácíte, podívejte se na naše rychlé srovnání povinného ručení online a vyberte si pro vás to nejvhodnější.

Srovnejte si povinné ručení online

Musím mít u sebe zelenou kartu?

Pro řidiče platí povinnost vozit s sebou zelenou kartu a při silniční kontrole ji předkládat policistům. 

V roce 2024 ale dojde k velké změně. Papírové karty skončí úplně, a dokonce ani nebude nutné kartu předkládat v elektronické podobě. Dočkáme se totiž velké digitalizace dokladů a policie si informace o povinném ručení již dohledá sama v online databázi. 

Zatím si ale ještě pár měsíců kartu berte s sebou, k přechodu na nový systém dojde nejdříve od července 2024.

Ovšem pozor! Tato novinka bude platit zatím pouze v České republice. V Evropské unii se do budoucna také počítá se sdílením dat online, ale to je zatím v nedohlednu. V rámci EU by mělo k digitalizaci dojít až o dva roky později. Na cesty do zahraničí si i nadále vozte s sebou vytištěnou zelenou kartu. Zde ji musíte totiž v případě potřeby předkládat v papírové podobě. A vozte si s sebou originál i duplikát, protože v případě nehody budete muset odevzdat duplikát místní policii.

Co když nebudu mít u sebe zelenou kartu?

Do té doby, než začnou platit nová pravidla a zelenou kartu nebudete muset vozit s sebou, je stále vaší povinností zelenou kartu při silniční kontrole předložit. Pokud tak neučiníte, čeká vás pokuta.

Jaké jsou pokuty?

 Pokuta na místěPokuta ve správním řízení
Nemám u sebe zelenou kartu1 500 Kč3 000 Kč

Zdroj: ČKP (2023)

A samozřejmě ještě větší bude pokuta v případě, že byste nesplnili zákonnou povinnost a povinné ručení neměli sjednané vůbec. Kromě toho budete navíc platit i pokutu České kanceláři pojistitelů (ČKP) za každý den, kdy jste neměli sjednané povinné ručení. Tento poplatek se stanovuje podle objemu motoru vašeho auta a jde do Garančního fondu ČKP, z něhož se kryjí škody způsobené vozidly bez povinného ručení. 

Nemám zaplacené povinné ručeníPokutaPoplatek do Garančního fondu ČKP 
osobní auto5 000–40 000 Kč 30–93 Kč za den
motocykl5 000–40 000 Kč 4–25 Kč za den
obytný automobil5 000–40 000 Kč 61 Kč za den

Zdroj: ČKP (2023)

Jaký je rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním?

Povinné ručení, jak už bylo řečeno, je povinné pro každého majitele, resp. provozovatele vozidla. Uhradí za vás škody, které svým vozidlem způsobíte někomu jinému na zdraví i na majetku.

Srovnat i sjednat si ho můžete snadno přes rychlou online kalkulačku povinného ručení. Můžete se z ní také dozvědět, zda na povinném ručení náhodou nepřeplácíte a zda se vám nevyplatí produkt od jiné pojišťovny.

Srovnejte si povinné ručení online

Havarijní pojištění je dobrovolné a pojišťovna vám z něj uhradí škody na vašem vozidle, pokud:

  • nabouráte,
  • vám auto poničí vandal,
  • vám auto někdo ukradne,
  • srazíte se se zvěří 
  • nebo vám auto poničí přírodní živly (například kroupy).

I havarijní pojištění si můžete rychle sjednat online. Můžete také využít možnosti komplexního pojištění vozidla, tedy sjednat si povinné ručení a havarijní pojištění u jedné pojišťovny. Tato varianta pro vás bude finančně výhodnější, protože získáte slevu.

Podívejte se na naše srovnání havarijního pojištění a nechejte si poradit od našich specialistů, které bude pro vás nejvhodnější.

Spočítejte si havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.