1/18/2024, Michaela Kadlecová, Ušetřeno.cz

Povinné ručení 2024 – přehled změn

Povinné ručení v roce 2024 doznalo celou řadu změn, které se dotknou téměř všech majitelů a provozovatelů vozidel. Zvyšují se limity povinného ručení, při kontrolách v Česku nebude nutné předkládat tzv. zelenou kartu a mění se povinnosti majitelů a provozovatelů vozidel. A povinné ručení se bude platit také za určité typy elektrokoloběžek.

Povinné ručení 2024

K čemu slouží povinné ručení?

Povinné ručení, či přesněji pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, slouží ke krytí škod, které při nehodě způsobíte druhé straně. Díky povinnému ručení, které hradí všichni majitelé vozidel, se viník nehody nemusí starat o to, kdo škody zaplatí. Škodu uhradí pojišťovna viníka (tomu za to ale posléze může „za trest“ navýšit platbu povinného ručení).

Škody, které při nehodách vznikají, jsou přitom podle statistik čím dál vyšší. Důvodem jsou:

  • vyšší ceny oprav,
  • vyšší náklady na zdravotní péči po dopravních nehodách.

Proto by se nově měly navyšovat tzv. limity povinného ručení.

Povinné ručení si můžete srovnat i sjednat prostřednictvím naší online kalkulačky. Srovnáno i sjednáno máte během pár minut z pohodlí domova. Pokud byste měli ohledně srovnání nějaké otázky, neváhejte se ozvat našim specialistům.

Srovnejte si povinné ručení online

Nové limity povinného ručení

Co jsou limity povinného ručení? Jedná se o nejvyšší možné sumy, které pojišťovny v případě dopravní nehody zaplatí.

Limity povinného ručení se pohybují v řádech desítek až stovek milionů korun a může se tak zdát, že jsou bezpečně vysoké a překročit je není snad ani možné. Ale opak je pravdou. Velmi snadno totiž může k nehodě, která má velmi vážné následky, dojít, a to v podobě:

  • krytí nákladů za celoživotní invaliditu,
  • úhrady za zničený náklad, který poškozené vozidlo vezlo.

Tehdy nemusí stačit ani maximální limity ve výši až 250 milionů korun. A přitom řada motoristů měla u pojišťovny sjednaný jen minimální limit 35 milionů korun. Proč?

  • Protože měli pocit, že to musí za všech okolností stačit.
  • A protože díky tomu měli nižší pojistné.

Právě proto dochází k navyšování těchto limitů. Od roku 2024 už bude nejnižší limit pro povinné ručení 50 milionů korun (namísto předchozích 35 milionů). 

A neplatí to jen pro zcela nové smlouvy o povinném ručení – týká se to i všech stávajících. Takže pokud jste měli stanovený limit 35 milionů korun, pojišťovna vám ho automaticky zvyšuje na 50 milionů korun (a kvůli tomu vám dost možná navýší i pojistné u povinného ručení).

Hledáte výhodné povinné ručení?

Nové vymezení provozu vozidla

Další novinkou, kterou motoristům přináší rok 2024, je nové vymezení provozu vozidla. O co přesně se jedná?

Podle nového zákona o povinném ručení se jedná o „jakékoli použití vozidla odpovídající jeho obvyklé funkci jako dopravního prostředku bez ohledu na vlastnosti vozidla a bez ohledu na terén, ve kterém je vozidlo použito, a na to, zda stojí, nebo je v pohybu“.

A stejně tak přichází v roce 2024 řada výjimek pro různá vozidla, u nichž nebude nutné platit povinné ručení, i když by teoreticky odpovídaly parametrům pro motorové vozidlo s nutností povinného ručení. Jedná se o:

  • Provoz neregistrovaných vozidel v rámci uzavřených objektů a prostor
    • například tedy provoz zahradních traktůrků na soukromém pozemku nepřístupném veřejnosti
  • Provoz vozidel při jejich účasti na organizovaném motoristickém závodu
    • při účasti na závodě, který se koná na vymezené trase a kde není nutné dodržovat pravidla silničního provozu, není nutné ani mít sjednané povinné ručení (pojištění musí sjednat pořadatel)

Zelená karta po Česku nebude nutná

Zelená karta je doklad, kterým řidič dokládá, že je na jeho vozidlo uzavřené povinné ručení. Pokud se tímto dokladem řidič při silniční kontrole do konce roku 2023 neprokázal, hrozila mu pokuta až 3 000 korun.

Už od roku 2021 ale nebylo nutné mít u sebe papírovou zelenou kartu – stačila vám zelená karta v mobilu (ať už ofocená, naskenovaná, nebo stažená z webu pojišťovny).

Podle nového zákona o povinném ručení 2024 nebude nutné se touto kartou prokazovat vůbec.

Policisté nově mají možnost nahlédnout do databáze České kanceláře pojistitelů, ve které si veškeré údaje o pojištění vozidla mohou dohledat sami.

Ale pozor, platí to pouze pro kontroly na českých silnicích. V zahraničí bude třeba stále zelenou kartu předkládat a tak doložit, že je vozidlo pojištěné. Plus si s sebou raději na cesty autem do zahraničí berte i duplikát zelené karty.

Podívejte se, jak od roku 2024 funguje digitální technický průkaz.

Kolik můžete na povinném ručení ušetřit?

Povinné ručení vs. provozovatelé vozidla

Povinné ručení doposud hradili majitelé vozidla. A bylo přitom úplně jedno, kdo autem ve skutečnosti jezdí. Proto bylo běžnou praxí, že povinné ručení platil například otec, ale autem jezdil jeho potomek (rodič totiž mohl uplatňovat vyšší bonusy a cena povinného ručení tak byla výrazně nižší). To ale nyní končí.

Od roku 2024 by měl povinné ručení platit ten, kdo vozidlo skutečně provozuje. Díky tomu bude pro policii snazší dohledat skutečné viníky nehod a za škodu ponese odpovědnost ten, kdo ji doopravdy způsobil.

A pokud si od vás někdo vozidlo jen krátkodobě vypůjčí? V tom případě povinné ručení platit nemusí.

Povinné ručení i pro elektrokoloběžky a segwaye

Elektrokoloběžky část společnosti miluje, jiní je právě v lásce nemají – zejména kvůli tomu, že jejich (mnohdy nezodpovědní) řidiči způsobují nehody a pak je těžké po nich vzniklou škodu vymáhat. S tím by měl být díky novému zákonu o povinném ručení konec.

Od roku 2024 povinné ručení musíte platit i na elektrokoloběžky, respektive na všechna motorová vozidla (i ta s elektromotorem), která:

  • jedou rychleji než 25 kilometrů v hodině
  • nebo je jejich rychlost vyšší než 14 km/h, pokud je zároveň jejich provozní hmotnost větší než 25 kilogramů.

Elektrokol se povinné ručení i nadále netýká, protože primárním zdrojem pohybu je člověk, nikoliv elektromotor. Nicméně povinné ručení od roku 2024 musíte platit i na další vozidla, na něž se tato povinnost dosud nevztahovala, a sice na:

  • segwaye,
  • zahradní traktory (pokud s nimi vyjedete na silnici),
  • sněžné skútry,
  • golfové vozíky.

Tento druh povinného ručení bude u většiny pojišťoven stát několik stovek korun ročně. Typově půjde o podobné pojištění jako u slabších motorek.

A jak je to se sdílenými elektrokoloběžkami? Platí, že povinné ručení platí provozovatel, nikoliv řidič, který si vozidlo dočasně půjčil. Při půjčení elektrokoloběžky na krátkou jízdu tedy určitě povinné ručení sjednávat nemusíte.

Podívejte se i na další novinky na silnicích od roku 2024.

Srovnejte si povinné ručení a zjistěte, jak můžete na pojištění auta ušetřit

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.