1/31/2024, Václav Lang, Ušetřeno.cz

Jak funguje předschválená hypotéka?

Předschválená hypotéka může být vaším esem v rukávu při koupi nemovitosti. Domlouvání samotné půjčky na bydlení totiž bývá zdlouhavý proces a v nejhorším případě dovede i odradit spěchajícího prodejce. Produkt v podobě závazně přislíbené půjčky vám však pro takové scénáře dává dobrou vyjednávací pozici. Ale má také přísná pravidla, která je nutné dodržovat. Čtěte dále.

Předschválená hypotéka

Co je předschválená hypotéka?

Říká se jí také hypotéka bez nemovitosti. To proto, že vám banka při splnění tradičních hypotečních podmínek schválí poskytnutí půjčky, i když ještě nemáte vyhlédnutou konkrétní nemovitost. Dopředu se nastaví parametry, jako je lokalita nemovitosti, její technický stav či stáří. Smlouva ale také vyměřuje omezený čas, po který je nezbytné nemovitost najít a půjčku uplatnit. 

Srovnejte si hypotéky online

Co je zapotřebí k předschválené hypotéce?

Jakmile nemovitost splňující daná kritéria seženete, banka je na základě smlouvy zavázaná vám na ni poskytnout slíbenou půjčku. Jenže ne vždy se musí podařit najít to, co přesně hledáte. Při nesplnění lhůty přitom často hrozí vysoké poplatky. Proto může předschválená hypotéka v konečném důsledku vytvářet zbytečný tlak a může vést i k tomu, že nakonec raději koupíte nemovitost, která nebude zcela odpovídat tomu, co jste si představovali. 

Dobře si proto rozmyslete, zda v lokalitě, ve které hledáte, existuje šance sehnat za daných podmínek nemovitost podle vašich představ. 

Při vyjednávání předschválené hypotéky budou banky požadovat informace o vašem stabilním příjmu, úvěrové historii a platební morálce či vašem majetku. Konkrétní podmínky se liší u jednotlivých bank.

Nezbytným parametrem je také odhad předpokládané kupní ceny zamýšlené nemovitosti. Při tom se vyplatí raději potřebnou částku přestřelit. Kdyby vám totiž do oka padla dražší nemovitost, museli byste doplácet z jiných zdrojů, nebo celým procesem schvalování procházet znovu

Naopak banky zpravidla dovolují určité procento, často až pětinu předjednané sumy, nevyčerpat, aniž by za to hrozily sankce. 

Základní podmínky pro získání hypotéky

VěkMusíte být plnoletí a zpravidla schopní hypotéku splatit před dovršením 70 let.
PříjemBanka se dívá na váš čistý měsíční i roční příjem a srovnává ho s vašimi výdaji.
Záznamy v registrech dlužníkůNegativní záznamy z registrů dlužníků mohou být důvodem k nepřiznání hypotéky. 
Hodnota zástavyBanka vám obvykle nepůjčí více než 90 % hodnoty zastavené nemovitosti, jste-li starší 36 let, pak 80 %.
Pobyt v ČRCizinci z EU musí mít v České republice aspoň přechodné bydliště, kromě Slováků, ti nemusí dokládat nic. Ostatní cizinci musí mít v ČR trvalý pobyt.

Jak funguje hypotéka?

Hypotéka je půjčka poskytovaná za účelem koupě nemovitosti. Ať už se jedná o nemovitost pořizovanou za účelem bydlení, nebo třeba podnikání. Je zajištěna zástavním právem. Na rozdíl od běžné půjčky u hypotéky ručíte bance nemovitostí

Pokud byste nebyli schopni půjčku splácet, banka bude moci vaši nemovitost prodat, aby uspokojila svoji pohledávku. Díky tomu představuje taková půjčka pro banku menší riziko, a proto ji poskytuje s nižším úrokem než třeba běžné půjčky. 

Naše hypoteční kalkulačka vám pomůže najít hypotéku, která bude nejvíce splňovat vaše představy. Podle zadaných údajů vám vypočítáme, jaká bude vaše nejnižší možná splátka, a ukážeme vám vyhovující nabídky. Pak už je jen na vás, podle čeho si vyberete tu nejlepší hypotéku. Obecně se ale vyplatí sledovat tyto parametry:

  • Úrok vyjadřuje, kolik bance za zapůjčené peníze zaplatíte za určitý čas.
  • RPSN (roční procentní sazba nákladů) udává, na kolik vás ročně hypotéka vyjde se vším všudy. Jsou v ní zahrnuty všechny poplatky, splátky i další výdaje.
  • Výše měsíční splátky je přibližná částka, kterou budete za hypotéku měsíčně platit.
  • Maximální LTV (loan to value) je poměr výše hypotéky k hodnotě nemovitosti. Zkrátka jaké procento z ceny nemovitosti vám banka půjčí. Zbytek musíte mít ve vlastních prostředcích.

Porovnejte si nabídku hypoték v naší kalkulačce

Pojištění majetku

Jedná se o náhradu hmotných škod. Pojištění majetku se vám může vyplatit v celé řadě situací, jako jsou různé živelné pohromy nebo třeba řádění vandalů. V případě takové události obdržíte od pojišťovny finanční kompenzaci. 

Do pojištění majetku spadá:

Pojištění majetku je dobré zvážit pro případ, kdy si myslíte, že by mohla některá z výše popsaných skutečností ve vašem životě nastat. Budete mít jistotu, že vám náhradu případných škod kompenzuje pojišťovna

S vybráním vhodné pojistky vám pomohou naši specialisté. Stačí zadat několik údajů o vás a vaší nemovitosti a co nevidět se vám naši specialisté ozvou s nabídkou přímo vám na míru.

Vyplatí se vám pojištění majetku?

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.