4/29/2024, Bára Kocmánková , Ušetřeno.cz

Co dělat, když je propadlá technická?

Zanedbání technické kontroly vozidla je přestupek, při kterém hrozí pokuta a v některých případech i zápis několika trestných bodů. Zapomenout ale může každý a my víme, jak propadlou technickou vyřešit. Co tedy dělat, když má naše technická kontrola po termínu? 

Propadlá technická

Jak zjistit platnost STK?

Platnost STK vašeho vozu zjistíte velmi jednoduše – můžete se podívat na štítek na zadní SPZ, na kterém je vyražen měsíc a rok, do kdy je STK platná. Z tohoto štítku ale nezjistíte konkrétní datum. Proto je nejlepší se podívat rovnou do velkého technického průkazu. 

STK tedy obvykle není platná do konce daného měsíce, ale přesně 2 roky od data poslední kontroly. 

Najděte si to nejvýhodnější pojištění vozidel

Pokuta za propadlou STK

Pokud vás zastaví policie a zjistí jízdu s propadlou STK, pak vám hrozí obvykle bloková pokuta 2 500 Kč. STK je totiž zákonem povinná prohlídka vozu. Záleží ale na tom, v jakém technickém stavu vozidlo je. 

Pokud významně ohrožuje bezpečnost provozu na silnici, to znamená, že je ve velmi špatném stavu, při kterém je další jízda nebezpečná pro vás i ostatní účastníky silničního provozu, jsou postihy mnohem vyšší. 

Postih za jízdu bez STK a ještě s vozidlem ve špatném technickém stavu může činit až 10 000 Kč ve správním řízení (není řešeno na místě). Také hrozí zákaz pokračování v jízdě s tímto vozidlem a zákaz řízení na dobu půl roku až 12 měsíců. 

A už vůbec si nezahrávejte s tím, že byste riskovali jízdu bez technické do zahraničí. V takovém případě vám hrozí nejen velmi vysoká pokuta, ale také možnost odstavení vozu, což se při cestování autem na dovolenou určitě nehodí.

Jak často jezdit na STK?

Ne pro všechna vozidla platí odstup 2 let, jak je tomu u osobních automobilů do 3,5 tuny. V případě nového vozu navíc existuje výjimka, kdy je možné na STK zajet až po 4 letech od první kontroly. Pak ale opět platí termín každé 2 roky. 

Platnost technické kontroly pro jednotlivá vozidla

Druh vozidlaDoba platnosti STK
Nákladní automobily nad 3,5 tuny1 rok
Přívěsy nad 3,5 tuny a návěsy1 rok
Vozidla taxislužeb, ambulance, hasičů a policie1 rok
Autobusy1 rok
Osobní automobily a nákladní automobily do 3,5 tuny2 roky
Brzděné přívěsy do 3,5 tuny2 roky
Nebrzděné přívěsy do 750 kg4 roky
Motocykly4 roky
Traktory a jejich přívěsy a návěsy4 roky

Zdroj: Cebia

Propadlá STK v roce 2024

Co dělat, když propadne technická? V takovém případě byste měli ideálně vozidlo nechat odtáhnout na nejbližší stanici technické kontroly. Vlastní jízdou totiž riskujete pokutu při zastavení policií. 

Náklady na odtah jsou mnohdy menší než zmíněná pokuta za propadlou STK. Někdy se situace řeší domluvou. Ne vždy se ale tento risk vyplatí, takže je mnohem lepší platnost STK pravidelně sledovat.

Co budu potřebovat k STK?

Od ledna 2024 vešla v platnost nová pravidla týkající se technických průkazů

Největší změnou je to, že se přestávají vydávat velké technické průkazy, které s sebou řidiči dříve museli nosit právě na STK. Tato povinnost nyní odpadá, protože nově se záznamy z technické kontroly budou evidovat pouze online. 

Kompletní informace o vozidle jsou nově k dispozici online na Portálu dopravy, Portálu občana, v aplikaci eTechničák a na žádost vám je vydají také na registru vozidel. Každopádně malý technický průkaz, nebo nově vydaný ORV (Osvědčení o registraci vozidla), si s sebou na technickou vezměte. 

Na STK nemusíte s vaším vozidlem přijet přímo vy, stačí pověřená osoba, která bude mít k dispozici všechny potřebné dokumenty. Na STK je také ideální se dopředu objednat, nejlépe v rozmezí jednoho měsíce. 

Také se doporučuje zkontrolovat základní stav vozu – zda svítí všechna světla a stav pneumatik. Důležité je také sundat poklice z kol. 

Pokud máte nové vozidlo, nezapomeňte také na sjednání povinného ručení a havarijního pojištění. Srovnat i sjednat oba druhy pojištění můžete jednoduše prostřednictvím našich online kalkulaček. Srovnání je nezávazné a zdarma.

Najděte si to nejvýhodnější autopojištění

Jak probíhá STK?

Po příjezdu na stanici technické kontroly zamíříte rovnou na recepci, kde svůj příjezd ohlásíte, předáte dokumenty a dále budete instruováni, kam s vozidlem zajet. 

Obvykle je prvním krokem měření emisí. Pracovníci stanice si auto sami převezmou a vám pak nezbývá nic jiného než čekat na verdikt. Připravte se na to, že na kontrole nebudete sami a celý proces tak může trvat od 45 minut do několika hodin.

Zjistili na vozidle závady, které je nutné okamžitě vyřešit? Například nejdou změřit emise kvůli děravému výfuku, nebo nastal jiný problém, kvůli němuž vám platnost STK neprodlouží? Pak jde o závadu typu B a vy můžete využít lhůtu 30 dnů, během kterých je možné s vozidlem jezdit, ale zejména kvůli opravám v autoservisu. 

Co nejrychleji závadu vyřešte a vraťte se na stejnou stanici technické kontroly, která ji opět provede, ale zaměří se jen na dané závady. V případě druhé neúspěšné STK je bohužel potřeba vozidlo do servisu odtáhnout. 

Kolik stojí STK?

Cena za STK je u každé stanice jiná. Zákon totiž přesnou cenotvorbu neuvádí, a proto pracujeme s průměrnými cenami. Vždy také rozhoduje druh kontrolovaného vozidla a v případě emisí palivo. 

Pravidelná technická kontrola stojí pro osobní vozy obvykle od 1 100 Kč do  1 600 Kč, v případě opakované prohlídky si ještě připlatíte 500 Kč navíc za každou. Cena za kontrolu emisí je různá, například podle typu motoru. U benzinových je to zhruba 900 Kč, u dieselů 1 200 Kč.

U motocyklů bývá pravidelná STK za 900 Kč, opakovaná do 500 Kč za každou.

Porovnejte si ceny autopojištění

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.