5/13/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Co vám hrozí v případě ujetí od nehody?

Způsobili jste nehodu? Ať už jde o nabourané auto na parkovišti, nehodu na silnici, nebo zbořenou zídku, je třeba se k tomu postavit čelem. Tedy neujíždět a řešit to. Od toho je ostatně povinné ručení. Přečtěte si, co vám hrozí, pokud od nehody ujedete.

Ujetí od nehody

Co dělat v případě nehody?

Říká se, že nehoda není náhoda. I když často budete jistě tvrdit opak. Ať tak, či tak, pokud způsobíte nehodu, měli byste ji řešit a rozhodně byste od ní neměli ujíždět.

Řada řidičů má pocit, že když ujedou, nic jim nehrozí. A navíc nebudou muset hradit škody. Ale opak je pravdou. Pokud vás pak policie dohledá (například podle kamerových záznamů nebo výpovědí svědků), bude váš postih mnohem tvrdší, než kdybyste řešili nehodu férově přímo na místě.

Jak řešit nabourané auto na parkovišti?

Sjednejte si výhodné povinné ručení

Co dělat, pokud způsobíte nehodu?

  • Hlavně nezmatkovat a neujíždět.
  • Zastavte auto, řádně zabrzděte, vypněte motor a zapněte výstražná světla.
  • Ujistěte se, že jste vy a zbytek posádky vašeho vozu v pořádku.
  • Oblékněte si reflexní vestu.
  • Rozložte výstražný trojúhelník a umístěte ho odhadem 50 metrů za vaším vozidlem (na dálnici 100 metrů).
  • Zkontrolujte, jestli je v pořádku i posádka druhého vozidla – pokud ne, poskytněte první pomoc a volejte záchrannou službu.
  • Sepište společně záznam o nehodě. Pokud se neshodnete na viníkovi, nehoda má zraněné nebo je škoda vyšší, volejte Policii ČR.
  • Pokud není vaše vozidlo schopno další jízdy, volejte odtahovou službu.

Co je záznam o dopravní nehodě?

Možná marně přemýšlíte, jak sepsat záznam o dopravní nehodě. Jedná se o tiskopis od vaší pojišťovny, u níž máte sjednané povinné ručení. Je potřeba ho vyplnit, i když je nehoda jen malá a škody nízké – jedná se o důkaz pro pojišťovnu, že došlo ke škodě na autě.

Pokud formulář o nehodě nemáte po ruce, možná ho má druhý účastník nehody. Jeho formát je stejný nejen u všech pojišťoven, ale je totožný i v rámci celé Evropské unie (proto se jedná o takzvaný evropský záznam o dopravní nehodě), takže pár kopií mějte s sebou i při cestě autem do zahraničí.

Formulář pro vyplnění dat o nehodě si můžete stáhnout i na internetu – například na TopPojištění.cz.

Pamatujte si, že záznam o nehodě musíte sepsat hned třikrát:

  • jednou pro vás,
  • jednou pro druhého účastníka nehody,
  • jednou pro pojišťovnu.

Pokud jde o hromadnou nehodu, je nutné udělat kopií ještě víc. Nezapomeňte ani na vlastnoruční podpisy všech zúčastněných (respektive řidičů).

Po vyřešení nehody si formulář pečlivě uschovejte a následně s ním vyrazte do své pojišťovny vyřešit škodu v rámci svého povinného ručení (případně v rámci havarijního pojištění, pokud ho máte sjednané).

Nepřeplácíte na havarijním pojištění?

Viník nehody nese vinu

Viník nehody by měl být na první pohled zřejmý. Ne vždy tomu tak ale je. Pokud se srazíte s jiným vozem, možná oba budete tvrdit, že za to může ten druhý. A odpověď vám může poskytnout pouze přivolaná hlídka Policie ČR.

Pokud nabouráte do něčího majetku (například lampy, zdi atd.), tak je zřejmé, že vina padá na vás.

Pokud srazíte člověka, opět jste jasným viníkem vy.

Pokud ovšem existují jakékoliv pochybnosti o viníkovi, vždy volejte policii. Nemusíte mít strach, že ihned poputujete za mříže, tak to rozhodně nefunguje. Policisté vyšetří, kdo pravděpodobně porušil nějaké dopravní předpisy a zavinil nehodu, a viník pak zpravidla dostane blokovou pokutu za dopravní nehodu 1 000 Kč (pokud ji odmítne zaplatit, vše se přesouvá do správního řízení, v němž hrozí mnohem přísnější tresty).

Stejně tak je nutné přivolat policejní hlídku k nehodě v zahraničí, ať máte jistotu, že jste nic nezanedbali. Ostatně, i pro tyto případy je výhodné připlatit si nadstandardní asistenční služby v rámci svého povinného ručení.

Obecně je třeba volat policii, pokud:

  • škoda přesahuje částku 100 000 Kč,
  • byl někdo zraněn,
  • někdo zemřel,
  • došlo k poškození majetku jiné osoby (například zdi, plotu atd.),
  • došlo k poškození nějaké součásti silnice (sloupu, dopravní značky atd.).

Děsíte se verdiktu, který nad vámi policie může vynést, a přemýšlíte o úprku? To určitě nedělejte. Ujetí od nehody se v žádném případě nevyplatí a pokuta vám jistě bude milejší než to, co by mohlo přijít po tom, co byste ujeli; zvlášť pokud jste někoho zranili nebo způsobili velkou škodu.

Co se děje po ujetí od nehody?

Kdybyste od nehody skutečně ujeli a policie vás vypátrala (což je díky dopravním kamerám a svědectvím velmi pravděpodobné), následoval by tvrdý trest. Zatímco pokuta za dopravní nehodu je na místě 1 000 Kč, za ujetí od nehody vám hrozí:

  • pokuta ve výši 2 500 až 5 000 Kč,
  • 7 trestných bodů,
  • v případě neposkytnutí pomoci zraněnému až 5 let vězení.

Co dělat po ujetí od nehody?

Vyrazte na nejbližší policejní stanici a tam popravdě řekněte, co se stalo. Klidně přiznejte, že jste zazmatkovali a byli jste natolik v šoku, že jste od nehody ujeli. Příliš vám to sice v otázce trestu nepomůže, ale rozhodně je lepší přiznat se než zapírat.

Srovnejte si povinné ručení online a ušetřete

Další tresty za ujetí od nehody

Pokud viník nehody ujede, může se dopustit přestupku. Stejně tak se ale může jednat o trestný čin. A pozor, netýká se to jen samotného řidiče, ale i všech, kdo s ním v tu chvíli byli ve vozidle.

Pokud řidič ujede od nehody, při níž nebyl nikdo zraněn, dopustí se „pouze“ přestupku, který bude potrestán pokutou a trestnými body (viz výše). Pokud to ale udělá vícekrát, trest bude přísnější.

  • Pokud ujedete od nehody během 12 měsíců dvakrát nebo víckrát, projednává se přestupek ve správním řízení.
  • Kromě pokuty pak viníkovi nehody hrozí zákaz řízení na 1–6 měsíců.

Trestný čin neposkytnutí pomoci

Pokud zaviníte nehodu nebo jste jejími účastníky (například sedíte ve vozidle jako spolujezdec), případně ji na vlastní oči vidíte, máte povinnost poskytnout zraněným první pomoc.

Nemůžete se nijak vymlouvat – pokud první pomoc z jakéhokoliv důvodu neposkytnete, rázem se tím dopouštíte trestného činu. Ten může být dvojího druhu:

  • Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku
    • Řidič dopravního prostředku (auta, motorky nebo i jízdního kola), který je součástí nehody, musí poskytnout první pomoc zraněným. A nezáleží na tom, jestli je viníkem nehody.
    • Musí udělat vše pro odvrácení smrti zraněného – jedinou výjimkou je, pokud je z jasně daného důvodu nevhodné poskytovat první pomoc a jedinou možností je zavolání záchranné služby.
    • V případě neposkytnutí první pomoci řidičem hrozí trest až 5 let ve vězení.
  • Neposkytnutí pomoci
    • I ostatní osoby v blízkosti nehody mají povinnost poskytnout první pomoc zraněné osobě.
    • Pokud to nikdo z nich neudělá, hrozí jim za to až 2 roky vězení.
    • Pokud by první pomoc neposkytl účastník nehody (nebo člověk v její blízkosti), který musí v rámci svého povolání první pomoc poskytnout, hrozí mu za to až 3 roky vězení.

Srovnejte si havarijní pojištění online

Co když ujedete od auta nabouraného na parkovišti?

Možná to znáte – přijdete k autu zaparkovanému na parkovišti a je nabourané. Viník nikde a vám nezbývá než řešit nehodu sami, což může být komplikované (zvlášť pokud nemáte sjednané havarijní pojištění).

Jak se ale zákon v tu chvíli dívá na člověka, který vás svým autem evidentně naboural a ujel?

Spousta lidí si myslí, že stačí nechat za stěračem lístek s napsaným telefonním číslem a omluvou. Pokud se pak spojíte a vše společně sepíšete, teoreticky můžete nehodu zdárně vyřešit.

ALE – viník se dopustil přestupku. Tím, že naboural zaparkované auto, u něhož nebyl přítomen jeho řidič, tak jde o nabourání do cizího majetku. A to spadá mezi případy, kdy je vždy nutné volat policii.

Takže ve chvíli, kdy viník odjede (byť nabouranému autu dá za stěrač lístek s kontaktem), se dopouští ujetí od nehody. A policie to podle toho posléze může i posuzovat.

Srážka se zvěří

Dalším typickým příkladem je srážka se zvěří. Co dělat, pokud srazíte srnu? Řidiči se v tu chvíli dopouštějí dvou typických stylů chování:

  • naloží sražené zvíře do kufru a stále ještě pojízdným (málo poškozeným) autem odjedou,
  • volají policii a marně přemýšlejí, co dělat dál.

Ačkoliv vás možná lehké ťuknutí auta svádí k tomu sraženou zvěř naložit a ujet (a pak si doma udělat zvěřinové hody), měli byste si takové chování řádně promyslet. Není to totiž dobré rozhodnutí.

Pokud totiž takové zvíře vezmete a odvezete, dopouštíte se pytláctví. Navíc nikdy nevíte, jestli zvíře není nakažené nějakou nebezpečnou nemocí, například vzteklinou.

Takže i když jsou škody na vašem autě minimální, správný postup je pouze jediný:

  1. Odstavte auto a zapněte výstražná světla.
  2. Rozložte výstražný trojúhelník a umístěte ho 50 metrů za auto (na dálnici 100 metrů).
  3. Volejte Policii ČR a oznamte srážku se zvěří.
  4. Než policejní hlídka přijede, na zraněné nebo mrtvé zvíře nesahejte – mohli byste se od něj nakazit.
  5. I pokud zvíře stihne utéct, čekejte na policii (je pravděpodobné, že zvíře stejně někde dříve či později zahyne v důsledku vnitřních poranění).
  6. Policie s vámi sepíše protokol o nehodě.
  7. Nebojte se trestu. Nedostanete ani pokutu ani nepřijdete o trestné body.
  8. Dostanete od policie protokol pro svou pojišťovnu.
  9. Pokud je auto nepojízdné, zavolejte odtahovou službu.
  10. A co se sraženým zvířetem? Policie zpravidla přivolá myslivce – pokud je zvíře zraněné, odstřelí ho.

A jak řešit srážku se zvěří s pojišťovnou? Bohužel, základní havarijní pojištění srážku se zvěří nekryje. A povinné ručení na škodu na vlastním autě uplatnit nemůžete. Pokud máte připojištění střetu se zvěří, tak nezapomeňte na místě vše nafotit nebo natočit a pak spolu s policejním protokolem tyto dokumenty pojišťovně předložit.

Když by mělo zvíře jasného majitele (šlo by například o koně nebo krávu, případně psa), pak máte právo vymáhat náhradu škody po jeho majiteli.

Dopravní nehody a pojištění

Pokud jezdíte, jistě máte sjednané povinné ručení. Pokud tedy dojde k nehodě a jste viníkem nehody, nemusíte mít strach, že budete vše muset platit ze svého.

Pokuta za dopravní nehodu od policie je na místě nanejvýš 1 000 Kč a o zbytek se postará pojišťovna. Jen od nehody neujíždějte, vše řádně sepište, všichni se na záznam o dopravní nehodě podepište a vše si nafoťte nebo natočte. Pak vyrazte do své pojišťovny a požadujte úhradu z povinného ručení.

Pokud vznikly škody na vašem autě, povinné ručení vám nepomůže. Takové škody kryje jen havarijní pojištění. Pokud ho nemáte sjednané, vše budete platit sami. Jedinou výjimkou je, pokud nejste viníkem nehody a někdo do vás naboural – pak jde úhrada škod samozřejmě z jeho povinného ručení.

Stejně tak je dobré se zamyslet i nad různými připojištěními k havarijnímu pojištění; jak už jsme naznačili výše, při střetu se zvěří vám základní havarijní pojištění bude k ničemu. A zejména u novějších a dražších aut se pak vyplatí havarijní pojištění skutečně nepodceňovat.

Sjednejte si výhodné autopojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.