5/2/2024, Jana Skálová, Ušetřeno.cz

Jak vytvořit a nasdílet mobilní hotspot?

Potřebujete nutně připojení k internetu, ale nemáte ho zaplacené? Vypomoct vám může jiný člověk, který pro vás vytvoří mobilní hotspot. Podívejme se, co je mobilní hotspot, kdy ho využít a na kolik vás mobilní hotspot vyjde.

Hotspot

Co je to hotspot?

Nevíte, jak funguje hotspot? Jeho princip je prostý – jedná se o jakousi soukromou Wi-Fi síť. Pokud má jeden člověk na svém mobilu (nebo počítači) přístup k internetu, zatímco druhý nemá zaplacená mobilní data, může jeden druhému nasdílet internet s pomocí takzvaného tetheringu neboli mobilního hotspotu

Na pár kliknutí tak vytvoří novou síť, k níž se následně může kdokoliv připojit.

Aby nebyl mobilní hotspot dostupný každému, je možné ochránit ho heslem. Hotspot navíc není určen pouze pro jediného člověka (nebo jen pro jedno zařízení). 

Naráz se k němu může připojit 10 (a často až 15) zařízení, takže to může být skvělý způsob, jak díky vzájemnému sdílení ušetřit za mobilní data. Připojení přitom funguje, dokud se z vlastního rozhodnutí neodpojíte, nebo dokud ho majitel nevypne.

Sdílení dat prostřednictvím mobilního hotspotu může být výhodné v rámci rodiny nebo party přátel – pokud máte mobilní tarif a už jste vyčerpali svá data, zatímco váš přítel nebo příbuzný má třeba neomezená data, může se o ně s vámi podělit. 

Pokud se vám ale příčí neustále se doprošovat o zapnutí hotspotu, možná by pro vás bylo výhodnější najít si jiný mobilní tarif – buď s více daty, nebo neomezený mobilní tarif. Na Ušetřeno.cz se můžete podívat, jaké tarify mobilní operátoři nabízejí, a podle toho si vybrat.

Hledáte výhodnější mobilní tarif?

Co je přenosný hotspot?

Kromě toho, že můžete vytvořit hotspot v rámci svého zařízení a vznikne tak Wi-Fi hotspot, můžete si koupit i speciální zařízení, které se nazývá přenosný hotspot

Až budete potřebovat internet, zapnete přenosný hotspot, připojíte ho k mobilní síti a pak k němu přes Wi-Fi připojíte svůj mobil, tablet nebo notebook.

Toto řešení je ideální pro lidi, kteří často cestují, ale nechtějí se připojovat k veřejným Wi-Fi sítím (například kvůli obavám o svou bezpečnost). 

Faktem ale je, že mnohem populárnější je mobilní hotspot, který se jednoduše vytváří bez přídavného zařízení přímo v mobilu, tabletu nebo v počítači.

Jak založit hotspot?

Založit hotspot není nijak složité. Postup se mírně liší akorát podle toho, jaký operační systém ve svém zařízení máte (hotspot v Androidu se zakládá jinak než hotspot v Apple zařízení), případně jestli jde o mobil nebo počítač

Jakmile to ale jednou zkusíte, příště už to hravě zvládnete na pár kliknutí (nebo ťuknutí). A to, na jakém zařízení hotspot aktivujete, nemá navíc žádný vliv na to, jak funguje hotspot pro připojovaná zařízení.

Jak udělat hotspot na Androidu?

Na mobilních telefonech nebo tabletech s operačním systémem Android hotspot vytvoříte různými způsoby – Android je totiž více variabilní a každý výrobce může mít trochu odlišný postup.

U většiny zařízení ale platí, že hotspot zapnete následovně:

  • Po obrazovce přejedete prstem shora dolů.
  • V nabídce uvidíte přímo možnost „Hotspot“, kterou ťuknutím aktivujete.
  • Pokud nabídku Hotspot nevidíte, vyberte ikonu se třemi tečkami, kde Hotspot najdete, a můžete si ho přetáhnout na hlavní obrazovku.
  • Přidržením ikony Hotspot můžete nastavit heslo pro připojování, případně ho deaktivovat.

Jak udělat hotspot na iPhonu/iPadu?

Pokud máte iPhone nebo iPad, můžete mobilní hotspot vytvořit následovně:

  • Otevřete „Nastavení“ a v něm zvolte „Mobilní data“.
  • Pak vyberte možnost „Osobní hotspot“, případně „Nastavení“ a pak „Osobní hotspot“.
  • Pro zapnutí hotspotu na iPhonu nebo iPadu slouží přepínací tlačítko u položky „Povolit připojení ostatním“.

U Apple zařízení je výhodou, že se k hotspotu můžete připojovat nejen přes Wi-Fi, ale také přes Bluetooth nebo USB. Na zařízeních s iOS 13 je navíc připojení k hotspotu aktivní, i pokud zamknete obrazovku.

Jak udělat hotspot na počítači?

Pokud máte počítač s operačním systémem Windows, začněte tak, že kliknete na nabídku Start.

  • Pak zvolte menu „Nastavení“, dále vyberte „Síť & Internet“ a nakonec možnost „Mobilní hotspot“.
  • Tady klikněte na „Sdílet moje internetové připojení k“ a z menu si vyberte, jakému zařízení hodláte udělit přístup k hotspotu.
  • Chcete-li mít hotspot zabezpečený, zvolte ještě možnost „Upravit“ a vytvořte název nové sítě a přístupové heslo.
  • Nakonec už jen zapněte mobilní hotspot.

Jak nasdílet mobilní hotspot?

Hotspot nijak sdílet nemusíte. Stačí, když ho vytvoříte, respektive aktivujete. Pokud se k němu chce někdo připojit, tak na svém zařízení musí otevřít menu zobrazující okolní sítě Wi-Fi

Mezi nimi by měl nalézt i váš hotspot. Aby nedošlo k mýlce, je vhodné předem se dohodnout, jak se bude mobilní hotspot jmenovat.

Pak už se k hotspotu můžete připojit jako k jakékoliv jiné Wi-Fi síti. Pokud není chráněný heslem, připojení je automatické, pokud je zaheslovaný, musí se na připojovaném zařízení zadat nejprve heslo.

Potom už se připojení k hotspotu využívá úplně stejně, jako byste byli připojeni k jakékoliv Wi-Fi, nemusíte tedy nic dalšího řešit. Ale má to i své nevýhody:

  • Rychlost internetu na připojeném zařízení bude omezena – zpravidla nepřesahuje 50 Mb/s (a to i když je teoreticky možné dosáhnout rychlosti až 1 Gb/s).
  • Musíte si ohlídat vzdálenost od zdrojového zařízení, protože hotspot funguje jen na určitou vzdálenost – čím jste dál, tím je signál slabší, až nakonec zmizí zcela.
  • Zařízení s aktivovaným hotspotem se mnohem rychleji vybíjí.

Až se ocitnete zcela mimo dosah hotspotu, přijdete o připojení k internetu. Ideálním řešením je proto mít v záloze svá vlastní mobilní data. Neomezený tarif si můžete sjednat třeba přes Ušetřeno.cz nebo si v kalkulačce mobilních tarifů porovnáte, který operátor má nejvýhodnější nabídku.

Kdy se může hodit?

Mobilní hotspot se vám může hodit kdykoliv a kdekoliv. V kempu, na dlouhé cestě autem, v kanceláři, ve škole…

Pokud máte po ruce dobrého přítele, který vás po vyčerpání mobilních dat vždycky rád „založí“ vlastními daty, je to fajn. Majitel hotspotu navíc není jeho aktivací nijak omezován a může si na svém mobilu nebo počítači dál dělat cokoliv.

Není ale ideální dožadovat se u někoho mobilního hotspotu každou hodinu. Ani nejde o dobrý způsob, jak si doma zařídit neomezený internet pro celou rodinu.

Pokud tedy víte, že budete potřebovat využívat internet častěji, řešením je nějaký typ mobilního tarifu s internetem

Případně mobilní operátoři nabízejí různé datové balíčky nebo třeba jednorázové zapnutí dat na 24 hodin, anebo si můžete rovnou objednat mobilní internet do notebooku, který vás zbaví starostí.

Srovnejte si mobilní tarify online

Kolik stojí mobilní hotspot?

Mobilní hotspot je zdarma. Tedy teoreticky. Wi-Fi hotspot totiž ve svém počítači, mobilu nebo tabletu vytvoříte bez jakýchkoliv poplatků a kdykoliv. Stačí jen mít přístup k pevnému internetu nebo zaplacená mobilní data.

Ani člověk, který se připojuje k mobilnímu hotspotu, za to nic neplatí, takže z tohoto pohledu můžeme směle říci, že je hotspot zdarma a že je výhodný.

Faktem ale je, že člověk, který vytvoří hotspot, musí mít internetové připojení, což zdarma není. Cena za internet se přitom různí a každý poskytovatel za ni požaduje jiný měsíční poplatek. Můžete mít:

  • mobilní internet do notebooku,
  • pevný internet,
  • data v mobilu.

Za každou z těchto variant ale musíte platit. Plus je potřeba brát v úvahu, že vytvoření hotspotu rychleji vybíjí baterii a její dobití vás taky bude něco stát (zvýší se vaše spotřeba elektřiny).

Pokud tedy někomu poskytnete mobilní hotspot a děláte to třeba i několikrát denně, může být fér dohodnout se, že to nebudete dělat zadarmo. Můžete se také dohodnout na společném objednání služeb mobilního operátora, které se nakonec může vyplatit všem – typickým příkladem je třeba Magenta 1 od T-Mobile nebo rodinné tarify.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.