3/5/2024, Sandra Skorkovská, Ušetřeno.cz

Jak funguje kreditní karta?

Kreditní karta je dobrý sluha, ale zlý pán. Může vám ušetřit hodně peněz a starostí. Jenže při nevhodném používání vydělá akorát tak banka. Jak správně zacházet s kreditkou, abyste se nedostali do finančních potíží a skutečně ulevili svému rozpočtu?

Kreditní karty

Jaký je rozdíl mezi debetní a kreditní kartou?

Plastovou kartičku, kterou se dá platit, nosí ve své peněžence většina Čechů. Běžně ji nazývají kreditní. Byť skutečnou kreditku má u sebe málokdo. 

Rozdíl mezi kreditní a platební (debetní) kartou je obrovský. 

Co je debetní karta?

Jak už plyne z názvu, debetní alias platební karta čerpá peníze přímo z vašeho účtu. Kolik máte uloženo v bance, tolik můžete utratit. Tedy v případě, že jste si nesjednali kontokorent. 

Co je kreditní karta?

Kdežto s kreditní kartou nakupujete na dluh a peníze zpětně splácíte. Utrácet obvykle můžete až do výše trojnásobku měsíčního příjmu. Takže kreditka funguje i jako finanční rezerva.

Vyberte si nejlepší kreditní kartu

Splácejte včas

Nákupy za cizí peníze jsou příjemné. Dokonce nebude muset platit nic navíc, když dodržíte podmínky včasného vrácení. Abyste měli půjčky z kreditní karty zadarmo, musíte si hlídat bezúročné období. Obvykle trvá 45, 50 nebo až 55 dní. Slovíčko „až“ je v obchodních podmínkách klíčové. 

Problém je, že bezúročné období se nepočítá od data uskutečnění platby, ale od bankou zvoleného termínu, například od prvního dne v měsíci. Uskutečníte-li platbu ke konci měsíce, nemáte na splacení 50 dní ale pouze 20 dní.  Když zapomenete zaplatit v termínu, šáhnete hlouběji do kapsy. Úroky na kreditních kartách se řadí mezi ty nejvyšší. Přesahují i 20% hranici.

Jak na bonusy a výhody?

Kreditní karty mají propracovaný bonusový systém. Při aktivním využívání můžete uspořit stovky až tisíce korun oproti lidem, kteří platí hotově. 

Kromě už zmíněného bezúročného půjčování ušetříte při platbách v zahraničí, protože se vyhnete směně valut. 

S kreditkami se pojí rozličné věrnostní bonusy a slevy. Typickou vlastností je, že určité procento z nákupu se vám připíše zpět na kartový účet. 

Mnohé z kreditek se vážou na určitou partnerskou společnost, u které získáte různé speciální výhody. Benefity mají mnoho podob. Například se vám prodlouží záruka, získáte slevy na zboží a služby, letecké míle zdarma, vstup do letištních VIP salónků, poukázky na nákupy v potravinách nebo na benzinových pumpách.

Která kreditní karta je nejvýhodnější?

Jak vybrat kreditní kartu?

Jestli vybíráte kreditní kartu, nejprve zvažte, jestli slevy skutečně využijete. Ať se nestanete otrokem své karty. Nákupní zvyklosti změníte jen stěží. Počítejte také s tím, že její vedení něco stojí.

Podle čeho vybírat kreditku?

  • Délka bezúročného období.
  • Úroková sazba.
  • Poplatek za vedení karty.
  • Bonusy a dodatkové služby.
  • Výše úvěrového limitu.
  • Minimální splátka.

Máme pro vás podrobnější informace o tom, jak vybrat kreditní kartu.

Bankomat raději nevyužívejte

S kreditní kartou se k bankomatu ani nepřibližujte. Vyjde vás to pěkně draho. Primárně slouží pro bezhotovostní nákupy, nikoli k výběru z bankomatu. Oproti klasickému výběru zaplatíte desítky korun. Neobvyklé nejsou ani částky blížící se ke stokoruně. Ještě vyšší poplatky očekávejte, když budete vybírat u konkurenční banky.

Kdo kreditní karty provozuje?

Kreditní karty vydávají nejen banky, ale i splátkové společnosti. Mezi nejznámější provozovatele systému mezinárodních platebních karet patří Visa, MasterCard, American Express, Diners Club. Tyto společnosti se starají o bezproblémový převod peněz mezi obchodníky a bankami, ať platíte kdekoli na světě.

Vyberte si nejlepší kreditní kartu

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.