10/6/2023, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Kontrola tachometru

Kontrola tachometru je zásadní při každé koupi ojetého vozu. Podle množství ujetých kilometrů a stavu vozu je možné určit jeho hodnotu, případně nutnost návštěvy servisu. Jak se ale dopátrat skutečných kilometrů a jak tachometr zkontrolovat i bez toho, aniž byste jej viděli? Na tyto otázky známe odpověď.

Jak zjistit stáčení tachometru?

Stáčení tachometru je bohužel problém, který někteří zájemci o ojetý vůz mohou podcenit, a to jak v případě koupě od soukromé osoby, tak i autobazaru. Problematické je to obzvláště u vozů dovezených ze zahraničí

Stáčení tachometru znamená, že s ním bylo manipulováno tak, aby byl nájezd kilometrů podstatně nižší, než je nájezd skutečný. Prodejce se tak snaží nakupujícího cíleně uvést v omyl, aby uměle zvýšil hodnotu prodávaného vozidla. Tato činnost je dokonce trestná a považuje se za podvod. Každý zákazník má právo znát opravdový stav tachometru a v případě klamavé informace podat trestní oznámení u Policie ČR.

Naštěstí existuje způsob, jak si najeté kilometry přesně zkontrolovat. Každý prodejce vozu musí zájemci o koupi uvést VIN kód vozidla, který je pro takovou kontrolu zásadní. Pokud se setkáte s odmítnutím, pak jde pravděpodobně o nekalou praktiku a prodejce se může snažit zatajit opravdový stav vozu, jeho předešlé opravy, případně fakt, že je vůz součástí nějakého dluhu.

Najděte si to nejvýhodnější povinné ručení

VIN kód kontrola

VIN kód je unikátní číslo, které identifikuje konkrétní automobil. V podstatě jde o takové rodné číslo každého jednotlivého vozidla. Díky VIN kódu lze získat mnoho informací o historii vozidla, včetně dat o předchozích opravách, servisních záznamech a také o najetých kilometrech. Existuje mnoho online služeb, které umožňují prověřit historii vozidla na základě VIN kódu.

Na příslušném webu, jako je například CEBIA, VIN kód napíšete do vyhledávače a při zaplacení poplatku v řádech několika stovek korun získáte informace o vozidle a jeho historii. Cena za prověření se liší podle toho, jak podrobné údaje hledáte. Při kontrole tachometru zdarma o vozidle nezjistíte téměř nic, takže doporučujeme si za tuto službu připlatit, pokud o vůz opravdu stojíte.

Najděte si to nejvýhodnější povinné ručení

Kontrola tachometru podle SPZ

Možná jste někdy zkoušeli ověření tachometru pomocí SPZ. Takovou službu nabízí Česká kancelář pojistitelů (ČKP). Na jejich webových stránkách lze pomocí SPZ ovšem ověřit pouze platnost pojištění vozidla. Pomocí SPZ se tak dozvíte, u koho je majitel vozu pojištěn a od kdy dané pojištění platí.

Dovoz auta ze zahraničí – Německo

Německé vozy jsou obecně oblíbené díky tomu, že mají detailní a pravidelně vedenou servisní historii. Němečtí majitelé se o své vozy navíc velmi dobře starají, a tak ani vyšší nájezd kilometrů nemusí znamenat špatný stav. Vybavení německých vozidel také často bývá nadstandardní. 

Problém ale může nastat u vozidel, která jsou do Německa přivezena z jiných zemí, nejčastěji z východní Evropy. Takové auto se v Německu zaregistruje, pobude tam pár měsíců a po převozu do České republiky je jeho původ brán jako německý. Taková auta mohou být často v horším technickém stavu a může u nich docházet ke stáčení tachometru. 

Nenechte se napálit a proveďte kontrolu najetých km před každou koupí automobilu od soukromé osoby, ale i profesionálního prodejce. Předejdete tak neočekávaným výdajům za servis i soudním tahanicím. 

Nezapomeňte také na sjednání povinného ručení. V naší online kalkulačce si můžete ceny povinného ručení srovnat a z nabídek pojištění si vybrat to nejvýhodnější. A pokud si nebudete s něčím vědět rady, naši specialisté vám rádi podají pomocnou ruku.

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.