1/18/2024, Kateřina Petříčková, Ušetřeno.cz

VIN kód auta a co vše o vašem voze vypovídá

Po tzv. „vinku“ vozidla se většinou pídíme ve chvíli, kdy je třeba uvést ho při sjednávání povinného ručení nebo při prověřování minulosti ojetého auta. Pro většinu z nás je VIN kód pouze řada čísel a nijak zvlášť se nad nimi nezamýšlíme. O autě však řeknou prakticky vše. 

VIN kód

Co je to VIN kód?

VIN kód auta (Vehicle Identification Number) je 17místný kód, který můžeme prakticky přirovnat k našemu rodnému číslu. Zjistíme díky němu vše, co o voze potřebujeme vědět.

Kód nesmíte nijak měnit, což v praxi znamená, že jej nesmíte nijak vybrušovat, zakrývat, nebo dokonce pozměňovat znaky v něm. V případě, že kupujete ojetý vůz a VIN kód vypadá poškozeně, ověřte si VIN u společnosti, která se těmito kontrolami zabývá. V případě, že zjistíte nesrovnalosti, je nejlepším řešením obrátit se na Policii ČR – s vozidlem bylo pravděpodobně nezákonně manipulováno.

Srovnejte si nabídky havarijního pojištění online

Kde najdu VIN kód?

  • Je trvale připevněný k vozidlu, většinou ho nalezneme vyražený do karoserie na výrobním štítku, některé značky aut ho umisťují také pod čelní sklo na straně řidiče
  • Samozřejmě je také uveden technickém průkazu.  

Dej mi VIN a já ti povím, jaké auto máš

VIN kód je vlastně rodné číslo vozu. Z číselné řady zjistíme výrobce vozidla, druh vozidla (autobus, motorka, osobní vůz) a leckdy také i barvu laku. Celé „vinko“ můžeme rozdělit na tři části s určitými významy:  

První tři pozice označují výrobce vozidla, jedná se o světový kód výrobce (WMI = World Manufacturer Identifer), kdy každý výrobce má svůj vlastní kód. 

  1. První znak VIN označuje region výrobce (S–Z = Evropa, J–R = Asie, 1–5 = Severní Amerika).
  2. Druhý znak ukazuje stát, kde bylo auto vyrobeno. Například pro ČR jsou vyhrazeny znaky TJ–TP, proto má Škoda Auto kód TMB. 
  3. Na třetí pozici lze někdy objevit číslo 9. To znamená, že vozidlo je z malosériové výroby s maximem 500 kusů za rok

Pozice 4–9 označuje popis a charakteristiku daného vozu a každý výrobce si sám určuje znaky, jejich význam a pořadí. Poznáme z nich motor konkrétního vozidla, model vozu nebo druh paliva. 

Pozici 10–17 tvoří pořadové výrobní číslo, které je jedinečným identifikátorem vozu; na světě nenajdete auto se stejným číslem.

U některých výrobců se také dá zjistit kód barvy podle VIN. Tento údaj do svého identifikačního kódu vkládají pouze někteří výrobci, najdeme ho například na vozech značky Ford.

Porovnat nabídky povinného ručení online

Kontrola VIN kódu

Kontrola VIN kódu by měla být automatická především při nákupu ojetého vozu. Všichni určitě víme o problémech týkajících se stáčení tachometru. Proto některé společnosti nabízejí základní kontrolu VIN kódu zdarma, vyplatí se však investovat do rozšířené kontroly vozu. Lze tak snadno ověřit, zda údaje od prodejce souhlasí s historií vozu

Díky „vinku“ zjistíme:

  • kompletní historii STK a servis vozu,
  • výbavu a vlastnosti vozu,
  • počet najetých kilometrů,
  • informace z policejní databáze (zjistíme, zda vozidlo není nahlášeno jako kradené),
  • informace o povinném ručení,
  • evidenci v majetku leasingové společnosti.

VIN kód motorky

Také u motorek či skútrů plní VIN stejnou funkci jako u aut. Každá motorka má svůj unikátní VIN a většinou je vyražen na krku řízení. U skútrů je jeho umístění individuální – někdy pod plastovou krytkou, někdy na trubce rámu. Jeho přesné umístění vyčteme z manuálu k motorce.

Nezapomeňte na pojištění motorky

Povinné ručení a havarijní pojištění

Myslete na sjednání pojištění pro váš vůz. Především si ověřte, zda máte uzavřeno povinné ručení, jelikož to je zákona povinné pro každého majitele auta. V případě nehody vám toto pojištění pokryje škody způsobené na zdraví a majetku třetích osob. Naše kalkulačka povinného ručení vám během chvilky najde všechny dostupné nabídky. Vy si pak jen vyberete tu nejlepší.

Jezdíte často? Cestujete autem do zahraničí? Máte novější, dražší auto? Zejména v těchto případech si pak určitě uzavřete i havarijní pojištění. Pokud dojde k nehodě, kryje škody na vašem autě. I zde je vám k dispozici naše kalkulačka, která vám srovná nabídky pojišťoven.   

Srovnat havarijní pojištění online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.