1/16/2024, Barbora Kocmankova, Ušetřeno.cz

Odstávka elektřiny

Přerušení dodávek elektřiny není nic příjemného. Většinou jde ale o nahodilé události, které se obvykle vyřeší do několika hodin. Elektřina ale může být přerušena také plánovaně. Zajímá vás, kde se dozvíte o odstávkách elektřiny ve vaší lokalitě? Pak čtěte dále. 

Odstávka elektřiny

Druhy přerušení dodávky elektrické energie

Přerušení dodávky elektrické energie může být dvojího druhu: neplánované a plánované. Zatímco u neplánovaného přerušení je na vině obvykle přírodní událost a technické potíže v síti, plánované přerušení (odstávka) má dopředu daný termín, čas a lokalitu a většinou souvisí s údržbou sítě nebo opravou.

Co je to odstávka elektřiny?

Odstávka elektřiny je tedy plánované přerušení dodávky elektrické energie, o němž se předem ví termín, čas a lokalita. Nejčastěji probíhá z důvodu údržby či opravy sítě a doba trvání by neměla přesáhnout několik hodin.

Najděte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Jak dlouho trvá odstávka elektřiny?

Plánovaná odstávka elektřiny obvykle trvá několik málo minut až hodin, a to nejčastěji v průběhu pracovního dne. Odstávka je tedy krátkodobá. Neplánované přerušení naopak může trvat několik hodin až dnů, v závislosti na rozsahu poškození sítě.

Neplánovaný výpadek elektřiny se konkrétně řeší do 18 hodin (na území Prahy do 12 hodin). Plánovaný do 12 hodin od dubna do října a do 8 hodin od listopadu do března. Maximálně 20 hodin v týdnu.

Způsob informování o výpadku

Neplánovaný výpadek: na webu a sociálních sítích distributora

Plánovaný výpadek: distributor informuje 15 dnů před odstávkou delší než 20 minut

Kde najít informace o výluce elektřiny?

O plánované odstávce informují odběratele samotní distributoři, například formou SMS nebo e-mailem. Informace lze většinou také nalézt na webových stránkách obcí nebo městských částí, případně v aplikaci, kterou pro informování svých obyvatel používají.

Informace k odstávce by tedy měla mít všechna odběrná místa, kterých se týká. Přesto se může stát, že na odstávku proudu jednoduše zapomenete nebo jste informaci nestačili zaregistrovat. Pak si vše můžete dohledat přímo u distributora.

ČEZ odstávka elektřiny

ČEZ distribuce nabízí pro zjištění výpadku a odstávky elektřiny svůj web, kam stačí zadat vaši adresu. Je zde také možné nahlásit poruchu. Využít lze i kontaktní linku 800 850 860. 

Odstávka elektřiny E.ON

U EG.D stačí využít jejich webové stránky se zadáním adresy vašeho odběrného místa. Zákazníci si ale mohou stáhnout i aplikaci s nastavením zasílání zpráv o plánovaných odstávkách i neplánovaných poruchách dodávek. 

Najděte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Co způsobí odstávku proudu?

Odstávka elektřiny bývá způsobena údržbou distribuční sítě. Ta může být naplánována několikrát do roka pro jedno město, kde je nutné provést údržbu po určitých úsecích. Výluka dodávek elektřiny také může nastat kvůli nutnosti oprav nebo rekonstrukce sítě

Krizové situaci, kdy vypadne elektřina bez varování, se říká blackout.

Srovnejte si ceny elektřiny

Díky naší kalkulačce si můžete udělat rychlé a jednoduché srovnání cen dodavatelů elektřiny. Pokud vám končí smlouva a fixace, můžete mít včas dostatek informací pro to, abyste případně změnili nejen smlouvu, ale i dodavatele. Srovnání je intuitivní, jednoduché a základem je výpočet roční úspory na dodávkách energie

Stačí zadat několik údajů o vašem odběrném místě a produktu, který dosud využíváte, a hned budete vědět, jestli u jiného dodavatele není elektřina levnější.

Najděte si toho nejlepšího dodavatele elektřiny

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.