4/24/2024, Tomáš Keramidas, Ušetřeno.cz

Vývoj hypoték 2024

Hypoteční úvěry jsou v posledních dvou letech ovlivněny prostředím vysokých úrokových sazeb. Česká národní banka (ČNB) se snaží bojovat s inflací, tak jak jí ukládá zákon, a proto už přes rok drží základní úrokovou sazbu na 7 %. Od ní se odvíjí i úrokové sazby pro hypotéky, proto i ty v posledních dvou letech zdražily. Jak se ceny hypoték budou vyvíjet v příštím roce?

Vývoj hypoték

Inflace je jedním z hlavních problémů české ekonomiky v posledních dvou letech. ČNB se s ní rozhodla bojovat pomocí vysokých úrokových sazeb a nastavila svoji základní úrokovou sazbu (tzv. dvoutýdenní repo sazba) na 7 %. Banky na tuto základní sazbu reagují a zvyšují tak úrokové sazby u svých produktů, ať už se jedná o spotřebitelské úvěry, nebo právě hypotéky.

Vývoj úrokových sazeb hypoték 2024

Jak jsme již popisovali, na nastavení úrokových sazeb má velký vliv inflace. Pro její měření se používá tzv. index spotřebitelských cen, což je zjednodušeně řečeno reprezentativní spotřebitelský koš. Míra inflace je potom procentním přírůstkem tohoto indexu, nejčastěji se uvádí meziročně.

Míra inflace meziročně od začátku roku 2023 klesala až do září. Zatímco v lednu činila ještě 17,5 %, tak v září klesla na hodnotu 6,9 %. V říjnu sice vystoupala zpět na 8,5 %, ale to bylo způsobeno především statistickým efektem, kdy se v říjnu 2022 zaváděl tzv. úsporný tarif na ceny energií.

Klesající inflace by mohla být pro ČNB impulsem pro postupné snižování základní úrokové sazby. Na rok 2024 centrální banka předpokládá úrokové sazby někde kolem 4 %. 

A nyní se můžeme oklikou vrátit zpět k hypotékám

  • Pokud se naplní výše popsaný scénář, dá se očekávat, že začnou postupně klesat i úrokové sazby na hypotéky
  • Lidé, kteří si budou brát novou hypotéku, budou sjednávat novou fixaci nebo budou hypotéku refinancovat, mohou očekávat nižší úrokovou sazbu, než je tomu teď

Situace se však bude odvíjet od vývoje inflace a do té můžou promluvit například ceny energií, které opět začíná ovlivňovat geopolitická situace ve světě.

Průměrná úroková sazba nových hypoték v roce 2023

MěsícPrůměrná úroková sazba nových hypoték
Leden5,95 %
Únor5,90 %
Březen5,85 %
Duben5,90 %
Květen5,90 %
Červen5,85 %
Červenec5,80 %
Srpen5,80 %
Září5,75 %

Zdroj: Česká bankovní asociace          

Pokud si chcete najít pro vás tu nejvýhodnější hypotéku, můžete se už teď podívat do naší kalkulačky a srovnat si nabídky hypoték. Nabídky si můžete prohlédnout a seřadit podle výše úroku, RPSN nebo měsíční splátky. 

S výběrem vám rádi pomohou naši hypoteční specialisté. Díky online srovnání hypoték si ale můžete nabídky snadno porovnat i sami

Srovnejte si nabídky hypoték

Vývoj hypoték do budoucna

Nárůst úrokové sazby způsobil na českém trhu pokles zájmu o hypoteční úvěry. Vyšší úroková sazba znamená vyšší měsíční splátky, a tedy větší zátěž pro rozpočet, což si může dovolit méně lidí. Výrazný pokles byl zaznamenán jak v počtu nově uzavřených smluv, tak i v objemu poskytnutých hypoték.

Pokud zůstaneme u Statistik České bankovní asociace a podíváme se na poslední dostupný údaj, zjistíme, že: 

  • v roce 2023 v září banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry ve výši 13,6 miliardy korun
  • Meziročně to znamenalo 90% nárůst. Lidi přilákala nižší úroková sazba, ta od začátku roku 2023 mírně poklesla.

Do vývoje zájmu o hypotéky mohou také promluvit ceny nemovitostí. U těch, především u starších, můžeme letos pozorovat mírný pokles cen. Vyšší cena za hypotéku by tak mohla být kompenzována levnější nemovitostí.

Prognóza vývoje úrokových sazeb hypoték

Pokud se vrátíme zpět k prognóze ČNB, tak ta uvádí pro rok 2025 úrokové sazby někde na úrovni 3,5 %.

V roce 2019 se úrokové sazby hypoték pohybovaly kolem 2,5 %, někdy se dokonce dostaly i pod 2% hranici. To je na delší dobu jen minulost. Členové bankovní rady ČNB se i do médií vyjadřují, že zde s námi budou vyšší úrokové sazby déle. Nicméně současné prognózy uvádějí, že to bude na nižší úrovni, než je tomu v současnosti.

Využijte naši online kalkulačku

Pokud už nyní uvažujete o čerpání hypotečního úvěru, musíte uzavřít novou fixaci nebo uvažujete o refinancování hypotéky, podívejte se do naší kalkulačky a srovnejte si nabídky hypoték. Díky tomu si můžete vybrat pro vás tu nejlepší.

Po zadání několika údajů, jako je například kupní cena nemovitosti, velikost hypotéky, doba splácení a doba fixace, získáte nabídky hypoték z našeho srovnání.

Srovnejte si nabídky hypoték online

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.