12/30/2023, Sona Brunnerová, Ušetřeno.cz

Velkoobchodní ceny elektřiny – vyplatí se i pro domácnost?

Podepsání smlouvy na produkty s cenami z burzy byste si měli pečlivě zvážit. V tomto případě 100% platí, že když dva dělají totéž, není to vždy totéž. Na trhu se objevují nabídky, které jsou oboustranně a dlouhodobě výhodné. Jsou tu také produkty, které vás jako zákazníka mohou za určitých okolností vyjít pěkně draho.

Nabídka produktů z burzy začíná téměř vždy časově omezeným akvizičním ceníkem. Ten vás má nalákat. Ceník má obvykle platnost jeden rok nebo do konce kalendářního roku. Důvodem prvního ceníku s pevnými cenami je možné kolísání ceny na burze. Důvod? V době vyšších cen by obchodník nalákal málo lidí. Počáteční ceny z burzy by zkrátka nemusely být moc atraktivní.

Srovnání cen elektřiny

Cena z burzy u všech nabídek má jednotný vzorec:

Výsledná cena = burzovní referenční cena + platba za obchod. K této ceně, podobně jako u běžných ceníků, si obchodníci ještě účtují stálý plat.

Obchodníci mohou získávat burzovní referenční cenu

  • ze spotového trhu,
  • na burzovním energetickém trhu,
  • na trhu s deriváty.

Platbu za obchod jednotliví obchodníci nazývají různě. Jedná se o přirážku vyjádřenou v korunách za každou spotřebovanou megawatthodinu elektřiny nebo proudu. 

Stálý plat je v případě produktů z burzy počítán za každý kalendářní den. Jsou ale nabídky se stálým platem za měsíc, v podobné výši, jakou mají ostatní produkty dodavatele.

Porovnání cen plynu

Jak vypadá ceník?

Ceník neobsahuje referenční cenu. Naopak obsahuje výši platby obchodníkovi za nákup elektřiny nebo plynu, výši stálého měsíčního platu, většinou v ceně za den. Případně obsahuje přepočítávací koeficient. U plynu to je podle výše roční spotřeby, u elektřiny podle distribuční sazby.

Na spotovém trhu se mohou ceny přímo rozlišovat podle užití plynu (vytápění, ohřev vody, vaření) nebo podle distribučních sazeb u elektřiny, pokud obchodník k výpočtu ceny používá Typového diagramu dodávky.

Pokud se má měnit výše plateb v době platnosti smlouvy, obchodníci rozepíší výši plateb pro jednotlivé roky závazku. V tomto případě je potřeba být opatrný, aby výsledná cena v kombinaci s vysokou referenční cenou nebyla kvůli poplatkům příliš vysoká v porovnání s cenou na trhu pro domácnosti. V případě, že je rozpis cen součástí smlouvy, nemůže zákazník od smlouvy odstoupit během její platnosti. 

Srovnání cen energií

Na každé koruně záleží. Pomůžeme vám, abyste nemuseli platit ani jednu navíc.

Spojte se s námi
Tel: (+420)
226 289 029

Po–Pá: 9–17 h

© Copyright 2010–2024 Ušetřeno.cz s.r.o.